Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Η βιομηχανία κατασκευής «επίορκων»,καταδικάζει συνδικαλιστές - εργαζόμενους με συνείδηση

Ανακοίνωση της Α.Σ.Κ - Ο.Τ.Α
 

Ιδιότητα, εργαζόμενος με συνείδηση: καταδικάζεσαι  

Η κοινωνία γύρω μας φαίνεται να διαλύεται, αλλά αυτοί που έχουν την εξουσία συσπειρώνονται και οργανώνονται στην προσπάθεια να κρατήσουν και να αυξήσουν τα προνόμια τους.  Μπορεί να ζούμε σε μια χώρα που οικονομικά παραπαίει, αλλά γι αυτόν ακριβώς το λόγο, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, και οι κρατικοί μηχανισμοί, λειτουργούν με τη μεγαλύτερη σκληρότητα απέναντι στην κοινωνία και τα δικαιώματά της. Κατηγορούν, συκοφαντούν, διαπομπεύουν, και τιμωρούν ανθρώπους όταν αισθάνονται ότι μπορεί να κινδυνεύουν τα προνόμιά τους.

Και ποια είναι τα θύματα; είναι αυτοί που αγωνίζονται, αυτοί που δε σκύβουν το κεφάλι, εκείνοι που αντιστέκονται και δρουν δημόσια και ανυστερόβουλα, αλλά είναι και απλοί άνθρωποι που με αξιοπρέπεια και ήθος κάνουν σωστά τη δουλεία τους, που δεν εξαπατούν κανένα, που αν τους χαρακτηρίσεις "άτιμους" θα το θεωρήσουν μέγιστη προσβολή.

Η Χριστίνα Μακνέα, μηχανικός και προϊσταμένη τεχνικών υπηρεσιών στο Δήμο Δέλτα, έχει κατι κι απο τα δύο. 

Συνδικαλίστρια εκλεγμένη χρόνια σε Δ.Σ., ήταν παλιότερα Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος σωματείων εργαζομένων σε Δήμους ενώ σήμερα είναι ταμίας της Πανελλήνιας ομοσπονδίας μηχανικών και της ένωσης Μηχανικών κεντρικής Μακεδονίας (ΕΜΔΥΔΑΣ). Όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει με ανιδιοτέλεια αυτό που μπορεί, δίχως κανένα προσωπικό όφελος, όπως γίνεται συνήθως απο ορισμένους, μόνο κατ’ όνομα ''συνδικαλιστές''. Παράλληλα είναι ενας άνθρωπος έντιμος, με ήθος αλλά και σωστή στη δουλειά της. Για 8 χρόνια που είναι προϊσταμένη στις Τεχνικές Υπηρεσίες στο Δήμο Δέλτα δεν έχει κατηγορηθεί για το παραμικρό. Εξυπηρετική με τους πολίτες, τυπική στην εφαρμογή της νομοθεσίας, αλλά και με τις καλύτερες σχέσεις με τους συναδέλφους της.

Η μηνύτρια κ. Μπαλγεμέζη και ο σύζυγός της Ι. Μελλάς πρώην πρόεδρος του Συλλογου εργαζομένων και εκλεγμένος με την ΠΑΣΚΕ που κατέθεσε εναντίον της, ειναι δυστυχώς  "συνάδελφοί'' της. Μαζί τους κι ο  πρώην Δήμαρχος -εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ- κ. Σ. Σταματάκης, που τυγχάνει και κουμπάρος τους. Οι προαναφερόμενοι λοιπόν, δεν έκαναν οτι έκαναν τυχαία, μάλιστα ο κ. Μελλάς αρχές Σεπτέμβρη του 2010 είχε επιτεθεί με χυδαίες εκφράσεις και απειλές απέναντι στη Χ. Μακνέα.

Αυτά για τα οποία την κατηγόρησαν είναι :

- "Συκοφαντική δυσφήμηση" και "ψευδής καταμύνηση"
 
 Η κ. Μπαλγεμέζη έφυγε απο την υπηρεσία, τον Ιούνιο του 2010 χωρίς να ζητήσει καμμία άδεια με βάση τους ισχύοντες κανόνες και την ιεραρχία και χωρίς να ενημερώσει ως όφειλε τους προϊσταμένους. Μετα απο 15 μέρες η Χ.Μακνέα ενημέρωσε εγγράφως την Διευθήντριά της ώστε να ελεγχθεί για πιο λόγο έλλειπε αδικαιολόγητα η συγκεκριμένη υπάλληλος. Αυτό το αδικαιολόγητα  θεωρήθηκε απο την μηνύτρια "συκοφαντία''. Οταν ενημερώθηκε ο Σ. Σταματάκης (δήμαρχος)  για την απουσία, απάντησε προφορικά στην προισταμένη και τη διευθήντρια, να μη ασχολούνται με το θέμα γιατί την απασχολεί ο ίδιος  στο γραφείο του. Ο Δήμαρχος δεν απάντησε γραπτά προς την υπηρεσία ούτε και προέβη σε καμιά άλλη ενέργεια. Μετά απο αυτά η Χ.Μακνέα, αναγκαστικά, άλλαξε την επιβλεψη σε έργα που ειχαν ανατεθεί στην κ. Μπαλγεμέζη. Η συγκεκριμένη διαδικασία θεωρήθηκε από την μηνύτρια υποτιμητική. Σημειώνεται  οτι η κ. Μπαλγεμέζη μία μέρα πριν φύγει (τον Ιούνιο του 2010) υπέγραψε και αποδέχθηκε επίβλεψη έργων. Η κ. Μπαλγεμέζη επέστρεψε στην εργασία της τον Μάρτιο  του 2011 και  παρουσίασε άδεια ανατροφής τέκνου (το οποίο γεννηθηκε τελη του 2006 όταν ήταν υπάλληλος σε Δημ. επιχείρηση).

Αυτή η άδεια ανατροφής που εκ των υστέρων παρουσιάστηκε, και όπως ισχυρίσθηκε η μηνύτρια την είχε λάβει απο τον Δήμαρχο απο τον Μάρτιο του 2010 δεν παρουσιάστηκε μέχρι τον Μάιο του 2011, ούτε απο το γραφείο προσωπικού, στους προϊσταμένους. Επίσης απαντητικό έγγραφο του Δημάρχου προς τις τεχνικές υπηρεσίες που εκ των υστέρων παρουσιάστηκε, ότι αυτός έδωσε απ’ ευθείας άδεια ανατροφής τέκνου στην κ. Μπαλγεμέζη δεν βρέθηκε αρχειοθετειμένο πουθενά παρά μόνο στα χέρια της κ. Μπαλγεμέζη που το χρησιμοποίησε για την μήνυση, όπως βεβαιώνει η Δ/νση Διοικητικού του Δήμου.

- "Νόθευση εγγράφου κατ’εξακολούθηση"
 
 Αφορά σε ένα απλό ευρετήριο – ατζέντα,  που υπάρχει για να διευκολυνεται η κατανομή  φακέλων των έργων από τον προϊστάμενο. Η ¨νόθευση¨ λοιπόν αφορούσε την αλλαγή του ονόματός της κ. Μπαλγεμέζη με το όνομα νέου επιβλέποντα έργου, πράγμα που νόμιμα και αναγκαστικά έγινε λόγω της απουσίας της.

Και ενώ το ανυπόστατο των κατηγοριών και πολλά ακόμα, με στοιχεία, παρουσιάστηκαν απο τον συνήγορο και τις μάρτυρες υπεράσπισης συναδέλφισσες της Χ.Μακνέα, καταρρίπτοντας τις κατηγορίες, η πρόεδρος σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας διέκοπτε τον συνήγορο δεν του επέτρεπε να εξετάσει ολοκληρωμένα τους κατήγορους και έδειχνε να μη ακούει τους μάρτυρες υπεράσπισης αλλά ούτε και την Χ.Μακνέα στην απολογία της. Τελικά το δικαστήριο καταδίκασε σε 27 μήνες φυλάκιση κατά συγχώνευση για όλες τις κατηγορίες.

Κατά συνέπεια όταν κάποιος τίμιος άνθρωπος κάνει σωστά τη δουλειά του και υπερασπίζεται το Δημόσιο συμφέρον, όταν διεκδικεί τα δικαιώματά του και αγωνίζεται γι’αυτά, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα θα βρούνε τρόπο να τον μπλέξουν να τον τιμωρήσουν να τον βγάλουν απ’ τη μέση.  Αυτοί που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο και δεν θα σταματήσουν αν δεν απομυζήσουν και την τελευταία ρανίδα ζωής αυτής της άμοιρης χώρας. Για να τα καταφέρουν, σπέρνουν το φόβο, μας βάζουν να αλληλοφαγωθούμε,  τσαλαπατάν την αξιοπρέπειά μας. Μας στέλνουν στη φτώχεια την ανεργία, στην εξαθλίωση, γιατί μόνο έτσι θα διατηρήσουν τα προνόμια και τα πλούτη τους.

Από τη στιγμή που Χ. Μακνέα καταδικάστηκε κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να είναι περήφανη που καταδικάστηκε. Παραμένει αθώα, περισσότερο από ποτέ, στα μάτια των συναδέλφων της, των φίλων της των ανθρώπων που την ξέρουν και την εμπιστεύονται, και της δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Γιατί στους δύσκολους καιρούς που περνάμε δεν πρέπει να χάσουμε την αξιοπρέπεια την περηφάνια μας και την αλληλεγγύη μας ο ένας απέναντι στον άλλον.

     Νοέμβριος 2013                           Α.Σ.Κ – Ο.Τ.Α

Η ανακοίνωση της ΑΣΚ-ΟΤΑ σε μορφή Word ΕΔΩ

δημοσίευσε ...