Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Δήμος Πρέβεζας: Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του δήμου.

Σε επίσχεση εργασία έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι στη ΝΕΔΗΚΕΠ (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ, παιδικούς σταθμούς), αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα 10-11 μηνών που τους οφείλονται από το Δήμο Πρέβεζας. Ενώ με τη στήριξη και του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Α’ βαθμού Ν. Πρέβεζας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την περασμένη Τετάρτη το πρωί έξω από το κτίριο του Δημαρχείου έχοντας αλληλέγγυους στον αγώνα τους και άλλους κλάδους εργαζομένων, πρωτοβάθμια σωματεία, καθώς και πολλούς γονείς. Παρά τις προσπάθειες τους δεν κατάφεραν να δουν το Δήμαρχο, ο οποίος έλειπε αλλά δεν κατάφεραν να δυο και τον πρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης ο οποίος αρνήθηκε να τους συναντήσει.

Είναι γεγονός ότι το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας στους Δήμους ειδικά στις κοινωνικές δομές και προγράμματα αλλά και σε άλλες περιπτώσεις παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Οι καθυστερήσεις σε πληρωμές που μπορεί να ξεκινούν από δύο ή τρεις μήνες και να αγγίζουν όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση τους 12 μήνες, είναι πάρα πολλές. Και τα προβλήματα που δημιουργούν στους εργαζόμενους ακόμα μεγαλύτερα.

Είναι ξεκάθαρο πως οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, κάνοντας «γενναίες» περικοπές στη κρατική χρηματοδότηση των δήμων, μπαίνοντας στη λογική της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών δομών και επιχειρώντας την ιδιωτικοποίηση τους μέσω ΜΚΟ και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., έφεραν τα αποτελέσματα απαξίωσης και κατεδάφισης που βλέπουμε σήμερα και τους εργαζόμενους να αγωνίζονται για το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Η νέα κυβέρνηση με κορμό την αριστερά, η οποία προεξέχον θέση στο πρόγραμμα της έχει την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων που χάθηκαν την προηγούμενη περίοδο, οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα

κατ’ αρχήν την καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων στην ώρα τους,

να διασφαλίσει και να διευρύνει την λειτουργία των προνοιακών δομών των Ο.Τ.Α. που επιτελούν τεράστιο κοινωνικό έργο,

να καταργήσει όλες τις επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α (κοινωφελής και ανώνυμες εταιρίες),

να επιστραφούν όλες οι αρμοδιότητες των επιχειρήσεων στους ΟΤΑ που τις έχουν συστήσει, με τους ανάλογους πόρους,

την υποχρεωτική μεταφορά και μονιμοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί,

την δημιουργία Διευθύνσεων Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Ο.Ε.Υ. των ΟΤΑ Α’ Βαθμού.

δημοσίευσε ...