Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

19 Νοέμβρη : Κινητοποίηση των εργαζομένων «κοινωφελούς εργασίας» και συμβασιούχων

Οι ελαστικές μορφές εργασιακών σχέσεων που επινοήθηκαν από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων και συντηρούνται και από την σημερινή, οδηγούν σε εργασιακό μεσαίωνα και μετατρέπουν το εργατικό δίκαιο σε δίκαιο του κεφαλαίου που τελικά εξυπηρετούν.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, όπως και στο παρελθόν, στέκεται απέναντι στην κάθε μορφή ελαστικής σχέσης εργασίας που χρησιμοποιεί τον άνεργο ως αντικείμενο εκμετάλλευσης και ανακυκλώσιμο υλικό, κακοπληρωμένο, ολιγόμηνης διάρκειας και χωρίς δικαιώματα.

Το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» πεντάμηνης διάρκειας, είναι ξεκάθαρο πως ούτε το πρόβλημα της ανεργίας και των ανέργων λύνει, αλλά ούτε και το πρόβλημα των πάγιων και διαρκών αναγκών των υπηρεσιών των Δήμων προς τους δημότες καλύπτει με την πεντάμηνη διάρκεια του.

Οι Δήμοι για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των δημοτών και για να μην προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρετώντας τα εργολαβικά συμφέροντα μεταφέροντας το κόστος στους δημότες, χρειάζονται μόνιμο προσωπικό.

Οι άνεργοι για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους, χρειάζονται μόνιμη και σταθερή εργασία.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ συμμετέχει και στηρίζει  τις δράσεις των εργαζόμενων στην κοινωφελή εργασία όπως αποφασίστηκε στην σύσκεψη του συντονιστικού, καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην  επισφαλή εργασία την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια (ΟΑΕΔ) και στην πορεία στο Υπουργείο Εργασίας.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση από το «Συντονιστικό Αγώνα εργαζομένων στα πεντάμηνα και συμβασιούχων Αττικής»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από την σύσκεψη –συνέλευση 10 Νοέμβριου για τους εργαζομένους στην «κοινωφελή εργασία » και συμβασιούχους   των ΟΤΑ.

Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη Σύσκεψη των Σωματείων εργαζομένων στους δήμους και των Επιτροπών εργαζομένων στα 5ντάμηνα με εντυπωσιακή ανταπόκριση και μαζική συμμετοχή όπως είχε αποφασιστεί στις 30/10.

Συμμετείχαν στην συνέλευση πάνω από 250 συνάδελφοι. Εκπρόσωποι από τα Δ.Σ των Σωματείων Ν. Ιωνίας, Ν .Ηρακλείου, Ν. Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας, Κηφισιάς, Αγ. Παρασκευής, Παιανίας, Καλλιθέας, Λυκόβρυσης - Πεύκης και εκπρόσωπος από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Εκπρόσωποι από επιτροπές εργαζόμενων στα 5νταμηνα από 22 δήμους της Αττικής καθώς και άλλοι συμβασιούχοι , η Attack ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια, εκπρόσωποι από την δημοτικές κινήσεις και άλλοι φορείς.

Στη σύσκεψη συνέλευση επιβεβαιώθηκαν οι διαπιστώσεις και το πλαίσιο αιτημάτων και στόχων όπως είχε διαμορφωθεί και συναποφασίσει η προηγούμενη συνέλευση και συγκεκριμένα όπως:

Οι Εργαζόμενοι στα 5νταμηνα έπειτα από πολύχρονη ανεργία εργάζονται σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων όλης της χώρας ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Παρέχουν ίση εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, καλύπτοντας τα τεράστια κενά σε προσωπικό που έχουν οι δήμοι, με τον μισό σχεδόν μισθό και χωρίς τα βασικά εργασιακά δικαιώματα. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα βρεθούν ξανά στην ανεργία και την εργασιακή περιπλάνηση χωρίς καν το δικαίωμα του επιδόματος ανεργίας. Οι Δήμοι και οι υπηρεσίες τους θα καταρρεύσουν με τα τεράστια κενά και ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, (όσο προσλήψεις δεν γίνονται κατά επιταγή των μνημονιακών νόμων) και ο δρόμος των εκχωρήσεων - ιδιωτικοποιήσεων θα ανοίξει διάπλατα για όλες τις υπηρεσίες, με δραματικές συνέπειες για τους δημότες. Με αυτό το μοντέλο εργασιακών σχέσεων, επιδιώκεται να επιβληθεί για το σύνολο και ειδικά στους ΟΤΑ, ο «φτηνός και ανακυκλώσιμος» εργαζόμενος, με καταστρατηγημένα τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.

Αγωνιζόμαστε από κοινού για:

  • Κατάργηση κάθε μορφής ενοικιαζόμενης, προσωρινής και ελαστικής εργασίας.
  • Μόνιμο προσωπικό στους Δήμους και σε όλο το δημόσιο για όλες τις κενές θέσεις για ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες και δομές, που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Καμία ιδιωτικοποίησή άμεση η έμμεση.
  • Διεκδικούμε την παραμονή στην δουλειά. Δουλειά και όχι δουλεία! Σταθερή δουλειά με ίσα εργασιακά δικαιώματα και μισθούς.
  • Απαιτούμετα προβλεπόμενα από την εργασιακή νομοθεσία!

Αμοιβή με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζόμενων στους ΟΤΑ. Πλήρη εργατικά δικαιώματα, ασφαλιστική υγειονομική κάλυψη.Απασχόληση στις υπηρεσίες για τις οποίες προσλήφθηκαν, τις παροχές που προβλέπονται για τους μόνιμους εργαζόμενους, μέσα ατομικής προστασίας και όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Να λειτουργούν όλες οι διαδικασίες, ώστε να καταβάλλεται ο μισθός έγκαιρα κάθε μήνα.

Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι αναγκαία είναι τόσο η οργάνωση του κόσμου που εργάζεται με 5νταμηνα προγράμματα αλλά και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου όσο και ο αγώνας για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους για παραμονή στη δουλεία πρώτα από όλα .

Αποφασίστηκε και συγκροτήθηκε ανοιχτό Συντονιστικό Αγώνα εργαζομένων στα πεντάμηνα και συμβασιούχων Αττικής με εκπρόσωπους από όλες τις επιτροπές και τα σωματεία που συμμετείχαν.                                                                                                                               

Το Συντονιστικό και τα Σωματεία αναλαμβάνουν να συντονίσουν, να οργανώσουν τις περεταίρω δράσεις που αποφασίστηκαν για το επόμενο διάστημα, καθώς και να απευθυνθούν σε όλα τα σωματεία στους δήμους και την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

  1. Απεργούμε μαζικά την Πέμπτη 12/11 και Συμμετέχουμε στην πορεία με προ συγκέντρωση στις 10 στην πλατεία Καραϊσκάκη .
  1. Καλούμε σε Παναττική συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο εργασίας στις 19 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι.
  1. Καλούμε σε Πανελλαδική μέρα δράσης στις 24 Νοέμβρη με συγκεντρώσεις - παρεμβάσεις σε όλες τις πόλεις και νέα συγκέντρωση στην Αθήνα.
  1. Συνεχίζουμε να συγκροτούμε επιτροπές στους δήμους για τον συντονισμό της δράσης μας με στόχο την πανελλαδική δικτύωση και να θέτουμε τα ζητήματα σε όλα τα δημοτικά συμβούλια. Διευρύνουμε την παρέμβαση μας τόσο στο χώρο εργασίας μας στους Δήμους αλλά και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των εργαζομένων.

Νέα Ιώνια 10 Νοέμβρη 2015

δημοσίευσε ...