Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Κατάληψη από το ΒΣΣ και «δεσμεύσεις» υπουργών …

Κατάληψη πραγματοποίησαν χθες 16/11/2015 τα μέλη του Πανελλήνιου Συντονιστικού Εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» στο γραφείο της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας κα. Θεανώς Φωτίου, με αίτημα των εργαζομένων την κοινή συνάντηση τους με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας κα. Θεανώς Φωτίου, προκειμένου να διευκρινιστεί η συνέχεια του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» που ως γνωστό λήγει στις 31-12-2015.

Η δέσμευση που απέσπασαν οι εργαζόμενοι από τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παν. Κουρουμπλή περιορίστηκε μόνο στην παράταση του προγράμματος για ένα ακόμη χρόνο, δηλαδή μέχρι τις 31-12-2016 και συγκεκριμένα δήλωσε ότι : «Τα χρήματα για τη συνέχιση του προγράμματος, 55 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, έχουν εξασφαλιστεί στα πλαίσια των μεσοπρόθεσμου προγράμματος μέχρι το 2019. Επίσης έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2015 και  μια σειρά από εκκρεμότητες που κουβαλάει το πρόγραμμα θα αντιμετωπιστούν. Το πρόγραμμα θα κυλήσει κανονικά μέχρι τις 31/12/16», υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι θα γίνει προσπάθεια το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», να διευρυνθεί με πόρους του ΕΣΠΑ».

Ενώ η κα Θεανώ Φωτίου υποστήριξε την αναγκαιότητα επεξεργασίας ενός νέου διευρυμένου σχεδιασμού όπου θα εντάσσονται όλες οι προνοιακές δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΒΣΣ – ΚΗΦΗ – ΚΑΠΗ κλπ).

Στις έντονες παρεμβάσεις – ερωτήσεις των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και των μελών της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλη Γκιτάκου και Γιώργου Χαρίση που στήριξαν με την παρουσία τους την κατάληψη, για οριστική λύση και ένταξη όλων των προγραμμάτων (ΒΣΣ-ΚΗΦΗ-ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ/ΜΕΑ κλπ) στα οργανογράμματα των δήμων και την ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων με μετατροπή των συμβάσεων εργασίας τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας την πολυετή εργασία τους, οι υπουργοί απέφυγαν να πάρουν σαφή θέση, λέγοντας ότι οι εργασιακές σχέσεις θα εξεταστούν και ότι παραμένει το θέμα αυτό ανοικτό.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ έχει προτείνει και στο Γενικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας, να υπάρξει συνεργασία με τα Σωματεία των Εργαζομένων στα προγράμματα και από κοινού να διεκδικήσουμε άμεσα :

• Την εξάλειψη του φαινομένου της απλήρωτης εργασίας, όπου συχνά και σε πολλούς δήμους παρατηρείται

• Να δοθεί μόνιμη και οριστική λύση ώστε η λειτουργία των κοινωνικών δομών να μην είναι εξαρτημένη υποχρεωτικά από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

• Να ενταχθούν οι κοινωνικές δομές και να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα (Β.Σ.Σ – ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ/ΜΕΑ – Κ.Η.Φ.Η – Παιδικούς/Βρεφονηπιακούς Σταθμούς κλπ ) στα οργανογράμματα των Ο.Τ.Α Α’ Βαθμού

• Να μετατραπούν οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, καθώς εργάζονται επί δύο δεκαετίες και καλύπτουν αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 16/11/2015

Αισίως έληξε η πολύωρη κατάληψη του υπουργείου εργασίας από το πανελλήνιο συντονιστικό των Βοήθεια στο Σπίτι, αφού ικανοποιήθηκε  το αίτημα των σωματείων για κοινή συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή και της υφυπουργού Εργασίας κ. Φωτίου.

Στην κατάληψη των εργαζομένων του ΒΣΣ προσήλθαν για συμπαράσταση  ο Βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντιχάκης, ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος,  τα μέλη της Εκτελεστικής επιτροπής ΠΟΕ ΟΤΑ Γιώργος Χαρίσης και Σπύρος Κωνσταντάς, καθώς και η πρόεδρος Σωματείου Κρήτης των παιδικών Σταθμών Ελένη Μανουσάκη, οι οποίοι παρέμειναν και στη συνάντηση με τους υπουργούς.

Μετά από έντονες πιέσεις των εργαζομένων οι υπουργοί ανακοίνωσαν την παράταση του ΒΣΣ για ένα χρόνο ως έχει, και ανέφεραν ότι στο διάστημα της παράτασης θα επεξεργαστούν σχέδιο για τη μόνιμη διασφάλιση των εργαζομένων του Βοήθεια στο Σπίτι.

δημοσίευσε ...