Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

«Καθησυχαστικό» Δ.Τ. από το Υπουργείο Εργασίας για ΒΣΣ και ΚΗΦΗ.

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης χθες 18-3-2016, μετά από την ανακοίνωση και του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ «Υπό αμφισβήτηση οι εργαζόμενοι των προνοιακών δομών ΒΣΣ, ΚΗΦΗ κλπ ;», προσπαθεί να προλάβει τις αντιδράσεις των εργαζομένων που δημιουργούν οι «ήξεις - αφήξεις» της κυβέρνησης στο θέμα της συνέχισης των προγραμμάτων ΒΣΣ και ΚΗΦΗ και της αδιάκοπης εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού.

Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να δηλώσουμε σαν ΜΕΤΑ-ΟΤΑ ότι θα δεχόμασταν με ιδιαίτερη ικανοποίηση αν τα έργα, προς όφελος των εργαζομένων και όχι τα επικοινωνιακά λόγια της κυβέρνησης, διέψευδαν τις ανησυχίες που εκφράσαμε στην ανακοίνωση μας. Το επίδικο για εμάς δεν είναι η παραταξιακή δικαίωση, αλλά η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η δημιουργία μετώπου πάλης των εργαζομένων αντίδρασης, αντίστασης και ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής και του κοινωνικού αυτοματισμού, που συνεχίζει να εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση όπως οι προηγούμενες.

Δυστυχώς όμως το δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας αντί να μας διαψεύδει, εγείρει μεγαλύτερες ανησυχίες και προβληματισμούς και σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εφησυχάζουν ότι τα προβλήματα τους θα τα λύσει η κυβέρνηση που τελεί υπό την επιτροπεία των δανειστών και χρειάζεται η έγκρισή τους για την οποιαδήποτε νομοθετική ενέργεια.

Στην ανακοίνωση μας σαφώς και αναδείξαμε το γεγονός ότι υπάρχει παράταση των προγραμμάτων, για το ΚΗΦΗ μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2016 (και όχι όπως εκ παραδρομής λανθασμένα αναφέρει το Δ.Τ. του υπουργείου 31-6-2015) και για το ΒΣΣ μέχρι το τέλος του 2016 (εδώ απλά υπενθυμίσαμε τη δέσμευση που υπήρχε από τον κ. Κουρουπλή και την κα. Φωτίου για την χρηματοδότηση και την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2019 και που τελικά αναιρέθηκε).

Επίσης στο Δ.Τ. του υπουργείου γίνεται σαφής αναφορά, όπως επισημάναμε και στην ανακοίνωση μας, για την αλλαγή μορφής των προγραμμάτων και την ένταξή τους στο νέο «Ενιαίο Σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας των ηλικιωμένων» όπως το ονομάζει η κ. Φωτίου.

Ενώ η αναφορά που γίνεται στο Δ.Τ. ότι «ετοιμάζεται από τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης η νομοθετική κάλυψη της συνέχισης απασχόλησης του προσωπικού των ΚΗΦΗ με τους ίδιους όρους και συνθήκες που ισχύουν σήμερα, με δεδομένο ότι πρόκειται για δομή που συγχρηματοδοτείται», αναγνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει με την ένταξη του υπάρχοντος προσωπικού στο νέο πρόγραμμα, όπως σωστά επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ.

Θα περιμέναμε οι απαντήσεις του υπουργείου να ήταν σαφείς και ξεκάθαρες ως προς το μέλλον των εργαζομένων και των δομών που καλύπτουν πάνω από μια δεκαετία βασικές ανάγκες σε ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας, που όσο βρισκόμαστε στη μέγγενη των μνημονιακών πολιτικών αυτές θα μεγεθύνονται.

Η λύση στο πρόβλημα δεν θα έρθει ούτε από ΜΚΟ ούτε από ΚΟΙΝΣΕΠ ούτε από τις ελαστικές σχέσεις εργασίας της ανασφάλειας, της ομηρίας και της ανακύκλωσης των ανέργων.

Απομονώνοντας τα παπαγαλάκια που υπηρετούν τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους από τις διεκδικήσεις, καλλιεργώντας κλίμα εφησυχασμού και ανάθεσης, το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ μαζί με τους εργαζόμενους και μέσα από τα συνδικάτα τους, συνεχίζουν τον αγώνα και διεκδικούν.

Καλούμε την ΠΟΕ-ΟΤΑ και όλα τα σωματεία να εντάξουν όλους τους εργαζόμενους στα προγράμματα  Β.Σ.Σ – ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ/ΜΕΑ – Κ.Η.Φ.Η – Παιδικούς/Βρεφονηπιακούς Σταθμούς κλπ ισότιμα στις γραμμές τους και να αγωνιστούν από κοινού,

για την ενίσχυση των πόρων και του προσωπικού των δομών,

για την ένταξη όλων των δομών (Β.Σ.Σ – ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ/ΜΕΑ – Κ.Η.Φ.Η – Παιδικούς/Βρεφονηπιακούς Σταθμούς κλπ) στις υπηρεσίες των δήμων

και την μετατροπή όλων των συμβάσεων ΕΔΩ και ΤΩΡΑ σε συμβάσεις ΙΔΑΧ.

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 19-3-2016

Για την πληρέστερη ενημέρωση σας, παρακάτω παραθέτουμε αυτούσιο το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εκδόθηκε στις 18/3/2016

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Επειδή πρόσφατα είδαν το φως δημοσιεύματα που αναφέρονται στη δήθεν διακοπή της λειτουργίας και της απασχόλησης του προσωπικού των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων που λειτουργούν σήμερα σε διάφορες περιοχές της χώρας, θα πρέπει να διευκρινισθούν τα εξής:

Τα ΚΗΦΗ είναι μια από τις δομές - δράσεις κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης των διακρίσεων που εντάχθηκαν στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα στο πλαίσιο του Θεματικού Στόχου 9 και θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ με ΠΝΠ (αρ. 5, ΦΕΚ 182Α/24-12-2015) ρυθμίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας τους με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους μέχρι τις 31-06-2015.

Λόγω της πρόθεσης της Πολιτείας να εφαρμόσει σύντομα ένα νέο Ενιαίο Σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας των ηλικιωμένων, που θα φέρει αλλαγές στον τρόπο παροχής μέριμνας στην Τρίτη Ηλικία, δημιουργώντας νέα καινοτόμα σχήματα και νέους τρόπους κάλυψης των αναγκών όπου θα ενσωματωθούν όλες οι σχετικές δομές και προγράμματα, τα ΚΗΦΗ θα χρηματοδοτηθούν ως έχουν από το ΕΣΠΑ 2014-2020 για έναν χρόνο, μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα

Ήδη ετοιμάζεται από τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης η νομοθετική κάλυψη της συνέχισης απασχόλησης του προσωπικού των ΚΗΦΗ με τους ίδιους όρους και συνθήκες που ισχύουν σήμερα, με δεδομένο ότι πρόκειται για δομή που συγχρηματοδοτείται. Αυτό, άλλωστε, έχει ανακοινωθεί κατ’ επανάληψη από την καθ’ ύλην αρμόδια Αναπλ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στους εργαζόμενους, στη διάρκεια επαφών της με τη Διοίκηση του Σωματείου τους.

Επομένως, κανείς λόγος ανησυχίας για τη συνέχιση απασχόλησης του προσωπικού των ΚΗΦΗ δεν συντρέχει.
Επιπλέον διευκρινίζεται ότι για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι έχει προβλεφθεί παράταση της λειτουργίας του έως το τέλος του 2016, και πρόκειται να ενταχθεί και αυτό στο νέο Ενιαίο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

δημοσίευσε ...