Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Δήμος Ρόδου : «Λεφτά υπάρχουν αλλά μόνο για τους εργολάβους»

Σχεδόν ομόφωνα η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ρόδου έκανε δεκτή την εισήγηση για την ανάθεση σε εργολάβο της «Εργασίας Αποκομιδής και μεταφοράς Απορριμμάτων και Ογκωδών Αντικειμένων, Μηχανικής και Χειρωνακτικής Σάρωσης και Αποψιλώσεων Κοινοχρήστων Χώρων περιόδου 2016-2018» αντί του αστρονομικού ποσού των 12.681.241,95 € !!!
Ενώ ομόφωνα απορρίφθηκε από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής η παρέμβαση-πρόταση του Συλλόγου για την χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), του γάλακτος και για το διορισμό Γιατρού Εργασίας, που δικαιούνται εκ του νόμου οι εργαζόμενοι, συμφωνώντας με την εισήγηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών και πρόεδρου της επιτροπής.

Ο Αντιδήμαρχος παραδέχτηκε ότι τα τελευταία έξι χρόνια δεν τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι: «Η πρότασή μου είναι να γίνει δεκτή η παροχή ατομικής προστασίας σε είδη ρουχισμού για κάποιους εργαζόμενους του δήμου. Όσον αφορά τα άλλα δύο αιτήματα, είναι αρνητική. Άλλωστε, τα τελευταία έξι χρόνια δεν υπήρχαν ανάλογες πιστώσεις γι αυτά τα αιτήματα»!!!

Η πλειοψηφία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σπεύδουν και γίνονται «βασιλικότεροι του βασιλέως» στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων που ψηφίζουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις,αδιαφορούν για τα δικαιώματα των εργαζομένων . Η αδράνεια του κράτους να πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους, μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) και να προστατεύει τους εργαζόμενους και την εργασία, αφήνει ελεύθερους τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αυθαιρετούν συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο το κόστος εργασίας σε βάρος των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της εργασίας.

Είναι σαφές ότι άγνοια της νομοθεσίας δεν μπορεί να επικαλεστεί η Δημοτική Αρχή Ρόδου και γίνεται ξεκάθαρη η αντίληψη και η στάση που κρατάει σε ότι αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και τις συνθήκες εργασίας τους, σε αντίθεση με την «μεγαλοδωρία» των 12.681.241,95 € !!! που δείχνει, παγιώνοντας τις αναθέσεις εργασιών της υπηρεσίας καθαριότητας σε εργολάβους, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα τους και όχι αυτά του Δήμου και των δημοτών.

Είναι γεγονός ότι με την νεοφιλελεύθερη πολιτική των μνημονίων οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών θα συνεχίζουν να εξαπλώνονται στους δήμους της χώρας και εδώ φαίνεται η έλλειψη της πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση να βάλει φρένο στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών των δήμων προς όφελος των πολιτών, αντίθετα με την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων, παλαιών και νέων, ενισχύει το οπλοστάσιο της πλειοψηφίας των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για νεοφιλελεύθερες επιλογές.

Ορθά ψηφίστηκε στον πρόσφατο νόμο 4368/2016 το ξεπάγωμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού ΔΕ και ΥΕ στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και πρέπει να επεκταθεί άμεσα το ξεπάγωμα σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων και του δημόσιου τομέα και για όλες τις κατηγορίες μόνιμου προσωπικού, όπως άλλωστε είναι και πάγια απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αλλά πρέπει να δούμε όμως πόσο ελλειμματική είναι η παραπάνω διάταξη του άρθρου 7 του Ν.4368/2016 και τι αντίκρισμα θα έχει στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, που μέχρι σήμερα χρησιμοποίησαν ως άλλοθι την έλλειψη προσωπικού.

Όταν η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ το άρθρο 61 του Ν.3979/2011 που δίνει τη δυνατότητα εκχώρησης της αποκομιδής των απορριμμάτων σε εργολάβους, αλλά και εφαρμόζει το νέο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» με κακοπληρωμένους και με περιορισμένα δικαιώματα εργαζόμενους, που θα εκμεταλλευτεί η πλειοψηφία των αιρετών για να καλύψει τις ανάγκες των υπηρεσιών καθαριότητας αλλά και άλλων, χωρίς να τους κοστίζει τίποτα, ακυρώνεται στην ουσία η διάταξη που ψηφίστηκε.

Με την προσοχή του συνδικαλιστικού κινήματος να είναι στραμμένη στον ενιαίο αγώνα ώστε να αποτραπεί η κατάθεση και ψήφιση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, τόσο η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να περνάει επιμέρους προαπαιτούμενα της «έντιμης» συμφωνίας με τους δανειστές, όσο και η πλειοψηφία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκμεταλλεύεται το γεγονός αυθαιρετώντας και διαλύοντας τις υπηρεσίες των δήμων σε βάρος των εργαζομένων και των δημοτών, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εργολάβων.  

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί τη Δημοτική Αρχή Ρόδου αλλά και οποιαδήποτε άλλη εφαρμόζει την ίδια πολιτική, να εφαρμόσει την εργατική νομοθεσία και να αποδώσει άμεσα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π), που δεν είναι είδη ρουχισμού όπως επικαλείται και το γάλα που χρωστάει στους δικαιούχους εργαζόμενους, καθώς να προχωρήσει και στο διορισμό Γιατρού Εργασίας.

Να ακυρώσει τον ασύμφορο διαγωνισμό εκχώρησης της υπηρεσίας καθαριότητας σε εργολάβους και με το ποσό των 12.681.241,95 € που προορίζει γι’ αυτούς να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και προμήθειας μηχανολογικού εξοπλισμού διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα της υπηρεσίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους με την άμεση αντίδρασή μέσα από τα Σωματεία τους, να μην επιτρέψουν τις αυθαίρετες και αυταρχικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής Ρόδου να καταργεί εργασιακά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με τους διαχρονικούς και επίπονους αγώνες των εργαζομένων.

Επίσης καλούμε τους εργαζόμενους, τα πρωτοβάθμια σωματεία και την ομοσπονδία άμεσα να αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις και να οργανώσουν τον αγώνα απέναντι σ΄αυτές τις λογικές και σ΄αυτές τις πρακτικές, απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν σήμερα ιδιωτικοποιούνται πλήρως οι υπηρεσίες καθαριότητας, αύριο θα είναι η σειρά όλων μας, αύριο θα ιδιωτικοποιηθούν οι τεχνικές υπηρεσίες, οι διοικητικές υπηρεσίες, οι οικονομικές υπηρεσίες.

Παλεύουμε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μόνιμη και σταθερή εργασία, για ίδιες συνθήκες εργασίας και ίδιες σχέσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, για αύξηση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, για αποτίναξη της επιτροπείας των μνημονίων, για άλλη λογική στην διαχείριση των προϋπολογισμών: δεν μπορεί να «υπάρχουν» 4.200.000 κάθε χρόνο για να ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας και να μην «υπάρχουν» αντίστοιχα κονδύλια για είδη ρουχισμού, γάλα και γιατρούς εργασίας.

META-OTA/10-3-2016
Η ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ σε μορφή Word ΕΔΩ

δημοσίευσε ...