Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Εγκύκλιος του ΥΠΕΣΔΑ για την αναγνώριση προϋπηρεσίας στον Ιδιωτικό τομέα

 
Εκδόθηκε εγκύκλιος από τον Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ.Χριστόφορο Βερναρδάκη σχετική με το Π.Δ αριθ. 69/2016 (ΦΕΚ Α' 127) που αφορούσε το δικαίωμα των εργαζομένων στο δημόσιο να αναγνωρίσουν χρόνο προϋπηρεσίας που είχαν πραγματοποιήσει στον ιδιωτικό τομέα, πριν το διορισμό τους.

Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα μας, η εγκύκλιος του ΥΠΕΣΔΑ επιβεβαιώνει ότι η αναγνώριση αφορά μόνο στην βαθμολογική κατάταξη - εξέλιξη και όχι στην μισθολογκή, που πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αναγνώριση εφόσον πιστοποιηθεί και εγκριθεί θα βοηθήσει κυρίως στην επιλογή προϊσταμένων τους υπαλλήλους που έχουν λίγα χρόνια εργασίας στο δημόσιο προκειμένου να βελτιώσουν την βαθμολογική τους κατάταξη.

Αντικείμενο διεκδίκησης του συνδικαλιστικού κινήματος θα πρέπει να είναι η πλήρης αναγνώριση όλων των χρόνων εργασίας των εργαζομένων και όχι τμήματος αυτής, που θα προσμετρά όμως τόσο στην βαθμολογική εξέλιξη, όσο και στην μισθολογική και θα αφορά τελικά όλους τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει :

[…] Η αναγνώριση της προϋπηρεσίας αυτής, πέραν της βαθμολογικής ένταξης και επομένως βαθμολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων, λαμβάνεται υπόψη και κατά τη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων. Ειδικότερα, με τις διατάξεις του άρθρου 85 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007), όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 4369/2016, συμπεριλαμβάνεται στα μοριοδοτούμενα κριτήρια επιλογής η αναγνώριση της προαναφερόμενης προϋπηρεσίας και συγκεκριμένα στις διατάξεις της παρ. 3β, υποπερ. ββ του άρθρου 85 του Υ.Κ. προβλέπονται τα εξής: «ββ) 25 μόρια για κάθε έτος απασχόλησης με ανώτατο όριο τα 7 έτη για τον ιδιωτικό τομέα που έχει αναγνωριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 98 και...».

Διευκρινίζεται ότι θα ακολουθήσει νεώτερη εγκύκλιος από την Υπηρεσία μας με την οποία θα παρέχονται οδηγίες προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες Διοικητικού /Προσωπικού αλλά και προς τα αρμόδια για την αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου τομέα, Υπηρεσιακά Συμβούλια, για την ορθή και ενιαία εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων του Π.Δ. 69/2016. […]
Η εγκύκλιος του ΥΠΕΣΔΑ ΕΔΩ

δημοσίευσε ...