Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

ΜΕΤΑ: Τα αντεργατικά μέτρα για το «εργασιακό» θα μείνουν στα χαρτιά!

Η κυβέρνηση δείχνει θρησκευτική ευλάβεια στην εφαρμογή των μνημονιακών της υποχρεώσεων! Πρωτοστατεί ακόμη και στην εφαρμογή των εναπομεινασών υποχρεώσεων του 1ουκαι 2ου μνημονίου, όλων όσα δηλ. ο λαός μας με τους αγώνες του κατάφερε να μην εφαρμοστούν για έξι χρόνια.

Η ρήση του Κικέρωνα «ο tempora! o mores!» («ω καιροί! ω ήθη!») ταιριάζει απόλυτα για να καταδείξει με τον πιο εμφατικό τρόπο την ηθική και πολιτική κατάπτωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που άλλα έλεγε και άλλα κάνει.

Αφού «δώρισε» τις τράπεζες στα ξένα funds και ψήφισε το αντιασφαλιστικό - φοροληστρικό νομοσχέδιο, αφού ξεπουλά τις εναπομείνασες δημόσιες επιχειρήσεις και εκποιεί το δημόσιο πλούτο, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τις υποδομές της χώρας και ψήφισε τον δημοσιονομικό «κόφτη» για να αποπληρώνονται κανονικά τα δάνεια, τώρα, θέλει να δώσει το τελικό χτύπημα και στα εργασιακά δικαιώματα.

Τρόικα και κυβέρνηση επεξεργάζονται το σχέδιο που συμφώνησαν για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

1. Προωθούν το διπλασιασμό του ορίου των ομαδικών απολύσεων, μια ρύθμιση η οποία θα πλήξει κυρίως τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και τον τραπεζικό τομέα. Σε μια χώρα με το ¼ του εργατικού δυναμικού άνεργο, με εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες – ιδιαίτερα νέους -, με υψηλό ποσοστό μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θα εκτινάξει σε νέα ύψη την ανεργία και θα διευρύνει τη «φτηνή» εργασία και τη γενίκευση της φτώχειας.

2. Επιμένουν στη πλήρη απελευθέρωση της εργασίας, δίνοντας τη δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας στις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν τους μισθούς, ανάλογα με τις αντοχές και τις ανάγκες τους, βάζοντας ταφόπλακα σε κάθε έννοια ΣΣΕ. Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε ειδικές οικονομικές ζώνες και στην πλήρη «κινεζοποίηση» των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση, πλάθοντας το δικό της «success story», εκλιπαρεί για επενδύσεις αδιαφορώντας ότι το πρόβλημα για τους εργαζόμενους δεν είναι γενικώς η «ανάπτυξη», αλλά «η ανάπτυξη από ποιον και σε όφελος ποιου», γιατί και στις ασιατικές χώρες υπάρχουν υψηλοί δείκτες ανάπτυξης και ακόμα υψηλότεροι δείκτες φτώχειας και εξαθλίωσης! Η κυβέρνηση, με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των δημοσίων επιχειρήσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, την πλήρη αποβιομηχανοποίηση της χώρας και την απελευθέρωση της εργασιακής ευελιξίας, καθιστά τη χώρα μας εργασιακό «Εl Dorado».

3. Σχεδιάζουν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τη μείωση του κατώτατου μισθού μέσω της κατάργησης της προϋπηρεσίας ή της αποσύνδεσής της από τις κατώτατες αμοιβές και την παγιοποίηση της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού μέσω της κρατικής παρέμβασης και όχι ελεύθερα μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων, διατηρώντας παράλληλα όλο το υφιστάμενο καθεστώς και ιδιαίτερα τον διαχωρισμό σε εργαζόμενους πάνω και κάτω των εικοσιπέντε ετών και

4. Σαν επιστέγασμα όλων αυτών, φέρνουν τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κύρια αιχμή την δυσκολία έως την ουσιαστική κατάργηση της δυνατότητας προκήρυξης απεργίας και την επαναφορά της ανταπεργίας των εργοδοτών.

Η κυβέρνηση πήρε φόρα και νομίζει ότι μπορεί να νομοθετεί και να καρατομεί δικαιώματα, χωρίς καμιά ουσιαστική αντίδραση από του εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό. Οι εργαζόμενοι μπορεί να βιώνουν ένα κλίμα απογοήτευσης και ηττοπάθειας, αλλά και η κυβέρνηση συναντά την πλήρη αποξένωση από τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα που την υποστήριζαν, και το θυμό και την οργή σ’ όλες τις δημόσιες εμφανίσεις των στελεχών της. Και ακόμα είναι νωρίς, γιατί μέσα στο καλοκαίρι θα ξεδιπλωθεί όλη η αντεργατική, αντιλαϊκή γκάμα των βάρβαρων μέτρων που ψηφίστηκαν.

Ήδη, οι συνταξιούχοι «γεύονται» την κατάργηση του ΕΚΑΣ και τις μειώσεις των συντάξεών τους …που δεν θα μειώνονταν!!! Οι μισθωτοί συνειδητοποιούν τις νέες μειώσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με την αύξηση της φορολόγησης και των κρατήσεων στα επικουρικά ταμεία. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες βλέπουν την επερχόμενη καταστροφή τους και οι δανειολήπτες τον κίνδυνο των κατασχέσεων.

Φέτος, το φθινόπωρο θα είναι «θερμό» και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να το κάνουν πολύ «καυτό» για την κυβέρνηση: Αυτά τα μέτρα θα μείνουν στα χαρτιά!

Το ΜΕΤΑ καλεί από τώρα όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που αντιμάχονται αυτές τις πολιτικές, που στάθηκαν απέναντι στα μνημόνια και όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, την ΕΕ και το ΔΝΤ, που αγωνίζονται για την απαλλαγή της χώρας μας από τη μνημονιακή επιτροπεία, με αφετηρία τις κινητοποιήσεις στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στις 10 Σεπτέμβρη, να συντονίσουν τη δράση τους και με τα άλλα πληττόμενα από τα μνημόνια κοινωνικά στρώματα για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και όλων αυτών που τις εφαρμόζουν και τις υλοποιούν.

ΜΕΤΑ, Ιούλης 2016



ΕΔΩ η ανακοίνωση σε μορφή .docx και ΕΔΩ σε μορφή .pdf.

δημοσίευσε ...