Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Συνάντηση του Δήμαρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη με την Επιτροπή Αγώνα των απλήρωτων συμβασιούχωνΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ 23/2/2017
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Μετά την απόφαση για άμεση συνάντηση με τον Δήμαρχο, προκειμένου να του εκθέσουμε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε από την μη καταβολή της μισθοδοσίας μας, που πήρε η συνέλευση των Συμβασιούχων εργαζόμενων στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Πειραιά και η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Φλεβάρη στον χώρο του Γκαράζ (Ρετσίνα 45), η προσωρινή Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Δήμου Πειραιά προχώρησε στην υλοποίηση της.
Το μεσημέρι της Τετάρτης 23/2/2017, σε πείσμα ορισμένων που προσέτρεξαν πρωί – πρωί να πιάσουν «στασίδι» στον 7ο όροφο με σκοπό την υπονόμευση της συνάντησης και του αγώνα που δίνουμε, η προσωρινή Επιτροπή Αγώνα ζήτησε και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη.
Ο Δήμαρχος Πειραιά, που οφείλουμε να πούμε ότι διέκοψε σύσκεψη που πραγματοποιούσε εκείνη την ώρα για να μας δεχθεί, (ενώ οι «καλές γλώσσες» διέδιδαν από το πρωί ότι θα μας διώξει), αναγνώρισε το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειες μας από την μη καταβολή της μισθοδοσίας διανύοντας όντας τον δεύτερο μήνα για τους περισσότερους και τέταρτο για ορισμένους συναδέλφους, απλήρωτοι.
Ο κ. Μώραλης επεσήμανε ότι το πρόβλημα της μη καταβολής της μισθοδοσίας δεν το δημιουργεί  η Δημοτική Αρχή, η οποία από την ψήφιση των νόμων που έδινε το δικαίωμα να παραταθούν οι συμβάσεις έδειξε τις προθέσεις της υπογράφοντας άμεσα την διαπιστωτική πράξη, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που και ο ίδιος έχει αναφερθεί ότι είναι υπέρ και της μονιμοποίησης των εργαζομένων συμβασιούχων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που υπάρχει στην υπηρεσία καθαριότητας.
Ευελπιστεί, όπως τόνισε, ότι με την νομοθετική ρύθμιση θα ξεπεραστεί το πρόβλημα και οι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα προχωρήσουν στην έγκριση των ενταλμάτων πληρωμής. Ενώ όπως μας διαβεβαίωσε, έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να προχωρήσουν όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση όταν ξεπεραστεί το πρόβλημα με το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Τέλος αφού μας έδειξε και την ενημερωτική ανακοίνωση προς τους εργαζόμενους συμβασιούχους του Δήμου, την οποία υπογράφει ο ίδιος και έχει αποσταλεί στην Δ/νση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης με την επισήμανση να λάβουν γνώση όλοι εργαζόμενοι συμβασιούχοι, συμφώνησε σε μία εκ νέου προγραμματισμένη συνάντηση προκειμένου να συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι και έχουν να κάνουν με την υπερωριακή εργασία, τις ημέρες ανάπαυσης (ρεπό), τις συνθήκες στους χώρους εργασίας κλπ.
Στην συνάντηση μας με τον Δήμαρχο παρευρέθηκε και στήριξε τα αιτήματα μας το Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών και Εργ/των Δήμου Πειραιά με τον αντιπρόεδρο του και αντιπρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλη Γκιτάκο, όπως είχε αποφασιστεί και στη συνέλευση.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Οι απειλές και οι εκφοβισμοί που αντιμετωπίσαμε μέχρι και πριν τη συνάντηση, δεν μας πτοούν και δεν μας επηρεάζουν. Αντίθετα μας πεισμώνουν και μας δυναμώνουν.
Η προσωρινή Επιτροπή Αγώνα, αφού αποκατασταθεί η μισθοδοσία μας, άμεσα θα προγραμματίσει νέα συνάντηση με την Δημοτική Αρχή προκειμένου να της εκθέσει όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν.
Η τροπολογία που μας αφορά και ψηφίστηκε χθες (23/2/2017) στην βουλή, μπορεί να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και να μας δίνει λίγους μήνες ακόμα εργασίας, δεν λύνει όμως το πρόβλημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας και σύντομα θα έρθουμε αντιμέτωποι πάλι με την ανεργία.
Μόνος δρόμος για εμάς είναι ο δρόμος του αγώνα και σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους συμβασιούχους σε όλους τους Δήμους της χώρας και τα συνδικάτα, να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στην εργασία και την μετατροπή των συμβάσεων μας από ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ.
          Με ενότητα, αποφασιστικότητα και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα προκηρυχτούν το επόμενο διάστημα μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Ο αγώνας συνεχίζεται …

Προσωρινή Επιτροπή Αγώνα
Συμβασιούχων Δήμου Πειραιά 


Η ανακοίνωση - επιστολή του Δημάρχου Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη προς τους απλήρωτους συμβασιούχους του Δήμου, αναφέρει :

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση Εργαζομένων με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ του Δήμου Πειραιά»


          Δεδομένου του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του Δήμου μας με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, θα θέλαμε να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις αναφορικά με το θέμα.
Το σύνολο των απασχολούμενων στην Δ/νση Καθαριότητας του Δήμου Πειραιά με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ανέρχονται στο συνολικό αριθμό των διακοσίων είκοσι πέντε (225) εργαζομένων.  Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 167 του Ν.4099/2012, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 49 του Ν. 4325/2015 καθώς και με τις διατάξεις του άρθρου 50 του Ν.4351/2015,  δόθηκε παράταση στις συμβάσεις των ανωτέρω εργαζομένων μέχρι τις 31/12/2016, είτε αυτές αφορούσαν απασχόληση δίμηνης διάρκειας είτε οκτάμηνης διάρκειας.
Τέλος, με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν.4429/2016 οι διατάξεις του άρθρου 167 του Ν.4099/2012 τροποποιήθηκαν ξανά ορίζοντας ότι οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις και όσες ατομικές συμβάσεις έχουν λήξει μέχρι και ενενήντα (90) ημέρες πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου για την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α., όπως επίσης για κάθε είδους Υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. αρμόδιες για την καθαριότητα, καθώς και για την εξυπηρέτηση αναγκών καθαριότητας σε άλλες Υπηρεσίες των Ο.Τ.Α., παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31.12.2017, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.
          Στις ανωτέρω περιπτώσεις εργαζομένων του Δήμου μας εμπίπτουν τέσσερις (4) οδηγοί  Δ’ κατηγορίας των οποίων οι συμβάσεις έληγαν στις 31 Ιουλίου 2016 και κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 16 του Ν.4429/2016 παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους μέχρι τις 31/12/2017.
          Για το σύνολο των υπολοίπων διακοσίων είκοσι ένα (221) εργαζομένους, οι οποίοι κατά την έκδοση του Ν.4429/2016 απασχολούνται με ενεργές συμβάσεις που έληγαν στις 31/12/2016, παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους αυτοδίκαια μέχρι την 31/12/2017.
          Τα Χρηματικά Εντάλματα πληρωμής της μισθοδοσίας των ανωτέρω υπαλλήλων δεν θεωρήθηκαν κατά τον προληπτικό έλεγχο της Επιτρόπου του Δήμου Πειραιά, γεγονός που συνέβη και σε άλλους Δήμους που απασχολούν εργαζόμενους με την ίδια εργασιακή σχέση.  Για το λόγο αυτό και δεδομένου ότι αφορά των σύνολο των ΟΤΑ Α’ βαθμού, κατατέθηκε προς ψήφιση σχέδιο νόμου με τίτλο ‘’Συμπληρωματικά Μέτρα Εφαρμογής του Κανονισμού (Ε.Ε., ΕΥΡΑΤΟΜ) 1141/2014 περί Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων και Ιδρυμάτων, Μέτρα Επιτάχυνσης του Κυβερνητικού Έργου Αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και Άλλες Διατάξεις’’, το οποίο με τις διατάξεις του άρθρου 25  διευθετεί το θέμα ως προς την πληρωμή των εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που έχουν παραταθεί.
          Ο Δήμος μας είναι σε διαρκή επικοινωνία για την επίλυση του θέματος τόσο με τα συλλογικά όργανα των σωματείων των εργαζομένων, όσο και με τα αρμόδια Υπουργεία.
          Επιπλέον, όλες οι συμβάσεις, χωρίς καμία εξαίρεση, που είχαν συναφθεί, έχουν παραταθεί για όλους του εργαζόμενους, δείχνοντας την πρόθεση της παρούσας Δημοτικής Αρχής, τόσο να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθαριότητα λόγω μειωμένου προσωπικού, όσο και να αναγνωρίσει τις  προσπάθειες των εργαζομένων.  Στην κατεύθυνση αυτή προσπαθεί εξίσου και για την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με την πληρωμή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων και εκτιμάται ότι με την ψήφιση του ανωτέρω σχεδίου νόμου θα δοθεί λύση στο θέμα, το οποίο είναι πέραν των αρμοδιοτήτων του Δήμου.
          Έχει ήδη δοθεί εντολή στις υπηρεσίες του Δήμου να ενεργήσουν αμέσως με την έκδοση του νόμου και να προβούν, κατά προτεραιότητα, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αρμοδιότητάς τους, χωρίς καμία χρονοτριβή, για την πληρωμή των εργαζομένων.
  
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΜΩΡΑΛΗΣ

δημοσίευσε ...