Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Δήμος Ζωγράφου: Πέθανε εργαζόμενος «κοινωφελούς εργασίας» κατά την αποκομιδή απορριμμάτωνΤην τελευταία του πνοή άφησε την ώρα της εργασίας του 42χρονος που είχε προσληφθεί μέσω του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» και σε λίγες ημέρες έληγε η σύμβαση του.
Ο 42χρονος που εργαζόταν στο Δήμο Ζωγράφου, μαζί με συναδέλφους του είχαν σταλεί από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου να καθαρίσουν ένα σημείο με καμένους κάδους. Κατά την περισυλλογή  ένοιωσε έντονη δυσκολία στην αναπνοή του και αμέσως οι συνάδελφοι του τον μετέφεραν στον χώρο του αμαξοστασίου όπου παράλληλα είχαν καλέσει σε βοήθεια το ΕΚΑΒ. Παρά τις επίμονες προσπάθειες γιατρών που κατέφθασαν δεν μπόρεσαν τελικά να τον επαναφέρουν, για να διαπιστωθεί  ο θάνατός του λίγο αργότερα στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» όπου μεταφέρθηκε.
Υπενθυμίζουμε ότι οι «ωφελούμενοι», όπως τους αποκαλεί το κράτος απαξιώνοντας την εργασία τους, έχουν προσληφθεί στους Δήμους μέσω του ΟΑΕΔ και του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας», μισθοδοτούνται με πολύ λιγότερα χρήματα για την ίδια εργασία που προσφέρουν από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, μόνιμους, αορίστου και ορισμένου χρόνου, δεν τους καταβάλλεται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και δεν έχουν δικαιώματα.
Οι κυβερνήσεις παλιές και νέα μαζί με την πλειοψηφία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να συμπιέζουν όσο περισσότερο γίνεται το κόστος εργασίας, όπως ακριβώς τους επιβάλλουν οι πολιτικές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ, απαξιώνουν ακόμα και την ζωή των εργαζομένων. Επινοούν κάθε τύπο ελαστικής σχέσης εργασίας για να εξασφαλίζουν «φθηνούς» εργαζόμενους, μικρής διάρκειας και χωρίς δικαιώματα, αντικαθιστώντας την μόνιμη και σταθερή εργασία που φαίνεται ότι την έχουν χαρακτηρίσει ως μη «ανταγωνίσιμη».
Η εντατικοποίηση της εργασίας που απορρέει από την έλλειψη προσωπικού, η απαξίωση των συνθηκών εργασίας, της παροχής Μέσων Ατομικής Προστασίας, προληπτικής ιατρικής και εμβολιασμών, συνεχώς θα μεγαλώνουν τον μαύρο κατάλογο ατυχημάτων και θανάτων του κόσμου της εργασίας.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του 42χρονου και στους συναδέλφους του Δήμου Ζωγράφου που είναι το δεύτερο περιστατικό μέσα σε μόλις λίγους μήνες.

δημοσίευσε ...