Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Δήμος Πειραιά: «Καν’το όπως ο …Πατούλης»


Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά πραγματοποίησε το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018 προκειμένου να υπερασπιστεί τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου.
Με την διατύπωση, ΘΕΜΑ 11ο  «Έγκριση της σκοπιμότητας και της βιωσιμότητας της ενεργειακής αναβάθμισης-αυτοματοποίησης του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων και εφαρμογές Smart Cities με εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Πειραιά, επιλογή του βέλτιστου τρόπου χρηματοδότησης της σχετικής επένδυσης και έγκριση της προετοιμασίας για τη διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών και εκτέλεσης των σχετικών συμβάσεων παροχής υπηρεσιών», η Δημοτική Αρχή Πειραιά επιχειρεί την ανάθεση κύριου αντικειμένου εργασίας της Διεύθυνσης Ηλεκτρολογικού – Μηχανολογικού σε Ιδιώτες.
Στην ουσία πρόκειται για την ανάθεση της αντικατάστασης όλων των κοινών λαμπτήρων – φωτιστικών του δικτύου του Δήμου Πειραιά με λαμπτήρες – φωτιστικά τεχνολογίας LED καθώς και την επισκευή και συντήρηση όλου του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του Δήμου για 12 χρόνια από ιδιωτική εταιρεία με «ενέχυρο» τα δημοτικά τέλη.
Ζητήσαμε από την Δημοτική Αρχή να αποσύρει το θέμα και να το επαναφέρει σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να λάβουμε γνώση της μελέτης για την οποία είχαμε άγνοια και να μπορέσουμε να καταθέσουμε τις παρατηρήσεις – προτάσεις μας με κριτήριο πάντα την διασφάλιση των συμφερόντων  του Δήμου, της Πειραϊκής κοινωνίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Εντύπωση προκαλεί η στάση του Αντιδημάρχου κ. Στέλιου Γαϊτανάρου που με διάφορες προφάσεις αρνήθηκε επί της ουσίας να μας παραδώσει την σχετική μελέτη που παρουσίασαν γενικόλογα οι μελετητές στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφήνοντας αναπάντητα πολλά ερωτήματα.
Ευθύνες όμως έχουν και υπηρεσιακοί παράγοντες που ενώ ήξεραν το θέμα δεν ενημέρωσαν τους εκπρόσωπους των εργαζομένων.
Μπορεί η απόφαση που έλαβε πλειοψηφικά το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι για το προκαταρκτικό στάδιο, ωστόσο όμως δείχνει ξεκάθαρα την πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής Πειραιά να αναθέσει σε εργολάβο το κύριο αντικείμενο εργασίας μιας οργανωμένης υπηρεσίας του Δήμου απαξιώνοντας τους εργαζόμενους σε αυτήν.
Με «πρωτεργάτη» τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη αλλά ακόμα και θεωρητικά «αριστερούς» Δήμαρχους (βλ. Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας) η ιδιωτικοποιήσεις – εργολαβίες στον ηλεκτροφωτισμό των δήμων με την ίδια μεθοδολογία και «προεγγυημένο» κέρδος για τον ιδιώτη έρχεται με την μορφή χιονοστιβάδας.
Ξεκαθαρίζουμε ότι προφανώς ο Δημοτικός Φωτισμός χρειάζεται αναβάθμιση και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ήταν λάθος από την μεριά μας να υποστηρίξουμε κάτι διαφορετικό.
Αντιδρούμε όμως με τον τρόπο που επιλέγει η Δημοτική Αρχή να το πράξει απαξιώνοντας την οργανωμένη υπηρεσία του Δήμου και τους εργαζόμενους. Το επιχείρημα της έλλειψης προσωπικού δεν ευσταθεί, γιατί ο Δήμος είχε την δυνατότητα να στείλει αίτημα και μέσω της προκήρυξης 3Κ/2018 να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για την υπηρεσία.  
Αντιδρούμε, γιατί το κέρδος από την εξοικονόμηση ενέργειας θα το έχει ο εργολάβος και όχι ο Δήμος και οι Δημότες του Πειραιά.
Αντιδρούμε στην νεοφιλελεύθερη πολιτική των ΣΔΙΤ, της συρρίκνωσης και κατάργησης των υπηρεσιών των Δήμων και της κατάργησης του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους.
Ζητάμε από την Δημοτική Αρχή:
Προγραμματισμένη, σταδιακή αντικατάσταση των φωτιστικών και λαμπτήρων από το Τμ. Ηλεκτροφωτισμού
Προτεραιότητα σε αντικατάσταση τυχόν πεπαλαιωμένων και επικίνδυνων δικτύων, ιστών φωτισμού και pillar
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και άμεση αύξηση του προϋπολογισμού του Τμήματος, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του ηλεκτροφωτισμού
ΛΕΜΕ ΟΧΙ
Στην αντικατάσταση και συντήρηση των φωτιστικών και λαμπτήρων από ιδιωτικές εταιρείες και σε κάθε επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση ή ανάθεση εργασιών οργανωμένης υπηρεσίας του Δήμου σε εργολάβους.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ 

δημοσίευσε ...