Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακοίνωση ΜΕΤΑ για τις συγκεντρώσεις των συνδικάτων στην 83η ΔΕΘ


Κάλεσμα του ΜΕΤΑ για ΔΕΘ: Οι συγκεντρώσεις της Αγίας Σοφίας, της Αριστοτέλους και της Καμάρας να συντονιστούν σε ενιαία ταξική
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες… Οι φετινές κινητοποιήσεις για την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), συμπίπτουν με τη δήθεν έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια, ενώ το κυβερνητικό success story περιέχει στο καλάθι του προεκλογικές «παροχές» και υποσχέσεις. Το 2014, τέτοιες μέρες, με το περίφημο «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», ο κ. Τσίπρας «έσκιζε» τα μνημόνια για να πάρει τις ψήφους του ελληνικού λαού, και αφού υποτάχθηκε πλήρως στους δανειστές και στις προσταγές της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, ολοκληρώνοντας πλήρως τα αντεργατικά τους προγράμματα, σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, ισχυρίζεται ότι η χώρα «εξήλθε» από τα μνημόνια! Το γεγονός και μόνο ότι για την «έξοδο»  αυτή πανηγυρίζουν μαζί η κυβέρνηση και οι δανειστές κάνει τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους να μην ανταποκριθούν στο «dances with wolves» για να χορέψουν με τους λύκους!
Η μνημονιακή «κληρονομιά» είναι μεγάλη, η εποπτεία της χώρας μας από τους δανειστές και το καθεστώς επιτροπείας που έχει επιβληθεί έχει ορίζοντα το 2060, ενώ η εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας και η παραχώρηση των υποδομών της χώρας μας φτάνει μέχρι τις αρχές του επόμενου αιώνα! Καταργήθηκαν βασικά εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, οι μισθοί μειώθηκαν, τα επιδόματα καταργήθηκαν και οι ΣΣΕ δεν ισχύουν. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25%, η ανεργία κινείται πάνω από το 20% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία έχουν γενικευτεί και μια σημαντική μερίδα ζει με 200€ και 300€ το μήνα, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι δεν πληρώνονται στην ώρα τους ή πληρώνονται έναντι. Πεντακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως νέοι και επιστημονικά ειδικευμένοι, έχουν γίνει οικονομικοί μετανάστες σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Η φορολόγηση του πληθυσμού και τα «κόκκινα» δάνεια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Χιλιάδες συμπολίτες μας κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους από τους πλειστηριασμούς. Βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και δημόσιοι οργανισμοί έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες ή έχουν πλήρως ιδιωτικοποιηθεί με αποτέλεσμα η χώρα μας να στερείται βασικά παραγωγικά εργαλεία για την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής πολιτικής και για την παραγωγική της ανασυγκρότηση σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

Η κυβέρνηση διαφημίζει ότι έχει στο «πανέρι» της την αύξηση του κατώτατου μισθού, την εφαρμογή των ΣΣΕ και την μη περικοπή των συντάξεων το 2019. Μιλά για μια αύξηση των 30€ περίπου για το 2019, όταν μόνο από τη μείωση του αφορολόγητου το 2020 αυτή η αύξηση και η αντίστοιχη του 2020 θα παρακρατηθούν για να γεμίζουν τα δημόσια ταμεία για να αποπληρώνονται τα τοκοχρεολύσια προς τους δανειστές. Η επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ, όπως διατείνεται η κυβέρνηση και κυρίως η επεκτασιμότητα και υποχρεωτικότητα στην εφαρμογή τους θα εξαρτώνται από τη βούληση των εργοδοτών, αν δηλ θα καταθέτουν τα μητρώα των εργαζομένων τους, ενώ κουβέντα δεν γίνεται για τις ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ. Η κυβέρνηση δεν συζητά καμία αύξηση των συντάξεων, οι οποίες, για την μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων, έχουν μετατραπεί σε προνοιακά επιδόματα, απλώς, μιλά για το αν θα ανασταλεί ή όχι μέχρι τις εκλογές η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς το 2019 για τους συνταξιούχους πριν το Μάη του 2016, γιατί οι συνταξιούχοι από τότε και μετά έχουν υποστεί τις νέες δραματικές μειώσεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες…

Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τη σημερινή κατάσταση της φτώχειας και της μιζέριας. Σήμερα οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να τα έχουν όλα, αφού από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνικής και από την εφαρμογή της πληροφορικής και της ρομποτικής στην παραγωγή, η παραγωγικότητα της εργασίας εκτινάχθηκε στα ύψη, τα αποτελέσματα όμως τα καρπούνται το κράτος και οι εργοδότες, αφού την ίδια περίοδο οι μισθοί και οι κοινωνικές παροχές μειώθηκαν, τα ωράρια και η εντατικοποίηση της εργασίας αυξήθηκαν, η ανεργία και η μερική απασχόληση πολλαπλασιάστηκαν.

Οι εργαζόμενοι παλεύουν:

  • Για σταθερή και μόνιμη εργασία και διεκδικούν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα.
  • Για την άμεση επαναφορά, μέσα στο 2018, του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από τα 586€ και 511€ για τους εργαζόμενους κάτω των 25 χρόνων, σε 751€ και από 780€ σε 860€ στο δημόσιο. Τη διαμόρφωση από δω και πέρα του κατώτατου μισθού μέσα από την ΕΓΣΣΕ που θα υπογράφεται μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων, καθώς και την διατήρηση και ενίσχυση του θεσμού της διαιτησίας.
  • Για την επαναφορά των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα που έχουν καταργηθεί και την καταβολή το Δεκέμβρη του δώρου Χριστουγέννων.
  • Για την αύξηση για τα εισοδήματα του 2019 του αφορολόγητου στα 12.000€.
  • Για την επαναφορά και εφαρμογή του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υποχρεωτικής εφαρμογής και επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους.
  • Για την εφαρμογή του πενθήμερου και τη μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας άμεσα στις 37.50 ώρες με προοπτική τις 35 ώρες.
  • Για την σταδιακή αύξηση των συντάξεων, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, την επαναφορά της 35ετίας και της αναπλήρωσης στο 80%.
  • Για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού (600,80€) το μήνα, την καταβολή του σ’ όλους τους ανέργους και για όλο το διάστημα της ανεργίας.
  • Για μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη απασχόληση και δικαιώματα. Διεκδικούν την κατάργηση της μερικής, εκ περιτροπής και ενοικιαζόμενης εργασίας και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε αορίστου χρόνου και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
  • Για την επαναφορά των κοινωνικών υπηρεσιών και των δημόσιων οργανισμών στρατηγικής σημασίας και των τραπεζών υπό δημόσια ιδιοκτησία και εργατικό – κοινωνικό έλεγχο.
  • Για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, η οποία θα έχει ως προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου και όχι τα συμφέροντα των αγορών και του κεφαλαίου, τη διασφάλιση των συμφερόντων του λαού μας και όχι της ΕΕ και των δανειστών.

Για τους εργαζόμενους η εφαρμογή των παραπάνω θα αποτελούσαν ένα πρόγραμμα εξόδου απ’ τα μνημόνια, που όμως η σημερινή κυβέρνηση και όλο το μνημονιακό πολιτικό κατεστημένο που κυβέρνησε τη χώρα μεταπολεμικά δεν είναι σε θέση ούτε θέλει να εφαρμόσει γιατί πρέπει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα που υπηρετεί. Μοναδικός δρόμος για να αλλάξει η ζωή μας είναι να πάρουν οι εργαζόμενοι τις τύχες της διακυβέρνησης της χώρας στα χέρια τους και να απαλλαγούν από το αστικό πολιτικό κατεστημένο που υπάρχει για να υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και που σήμερα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο, αφού συμπαρατάσσεται με τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βαλκανικής, παρέχοντάς τους γη και ύδωρ.

Με αυτά τα αιτήματα διαδηλώνουμε στη Θεσσαλονίκη στις 8 Σεπτέμβρη με αφορμή τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ. Οι εργαζόμενοι και τα ταξικά συνδικάτα πρέπει, παρά τις διαφορές τους να βρεθούν στην ίδια πορεία και ενωτικά, ταξικά και αγωνιστικά να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Να αντιπαρατεθούν στον εργοδοτικό-κυβερνητικό και γραφειοκρατικό συνδικαλισμό, στη λεγόμενη κοινωνική συμμαχία και τον κοινωνικό εταιρισμό.

Το ΜΕΤΑ καλεί το Σάββατο 8/9, στις 6μμ., σε συγκέντρωση στην Αγίας Σοφίας & Εγνατίας και προσκαλεί τα ταξικά συνδικάτα και τους εργαζόμενους που θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα και στην Αριστοτέλους να συντονιστούν σε ενιαία πορεία ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και απέναντι στον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία.

Σεπτέμβρης 2018
Από το ΜΕΤΑ

ΕΔΩ η ανακοίνωση σε μορφή docx.

δημοσίευσε ...