Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου με αφορμή το νέο εργατικό ατύχημα στον Δήμο τουςΠαρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου αλλά και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας τόσο για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στους χώρους εργασίας όσο και για την μη τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, η Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να μην προχωράει σε κανένα μέτρο βελτίωσης.
Με αφορμή και το νέο εργατικό ατύχημα που συνέβη στις 20 Δεκέμβρη 2018 όταν κατά την ώρα εργασίας καθαρισμού της λαϊκής αγοράς διερχόμενο όχημα παρέσυρε και τραυμάτισε εργαζόμενη του Δήμου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου με ανακοίνωση του καταγγέλλει:   
Ένα ακόμη εργατικό ατύχημα, έρχεται να προστεθεί στα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν κυρίως στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων.
 Στις 20/12/2018 διερχόμενο αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε εργαζόμενη του Δήμου, η οποία εργαζόταν μαζί με άλλους συναδέλφους για τον καθαρισμό του χώρου όπου λειτουργεί η Λαϊκή Αγορά της Τούφας. Η εργαζόμενη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρό τραυματισμό στο χέρι και από τύχη δε θρηνούμε ένα ακόμη θύμα. Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου εύχεται ταχεία ανάρρωση στη συνάδελφο και εκφράζει την συμπαράστασή του στην ίδια και την οικογένειά της.
Με αφορμή και το νέο αυτό ατύχημα, που σημειωτέον δεν είναι το πρώτο που συμβαίνει στο Δήμο μας, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα ατυχήματα που συμβαίνουν στο χώρο της καθαριότητας του Δήμου, το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων καταγγέλλει την εγκληματική αδιαφορία και απάθεια από μέρους της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων και υπηρεσιών,  αλλά και των αιρετών. Έχουν κύρια ευθύνη για τη μη τήρηση της νομιμότητας και την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, τη στιγμή που τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους εξελίσσονται σε μάστιγα και χάνονται συνεχώς ανθρώπινες ζωές.
Παρά τις αλλεπάλληλες, γραπτές και προφορικές, επισημάνσεις –παρατηρήσεις και υποδείξεις βελτιώσεων στο χώρο του αμαξοστασίου, της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του Δήμου, αλλά και των αντίστοιχων αναφορών - καταγγελιών  του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων και την παρουσία στα Δημοτικά Συμβούλια, η Διοίκηση του Δήμου εξακολουθεί να μην προβαίνει στα απαιτούμενα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο χώρο του αμαξοστασίου, αλλά και να μην τηρεί στο ακέραιο τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Η έλλειψη μέσων και μέτρων ατομικής προστασίας, η ύπαρξη ενός κακοσυντηρημένου και πολλές φορές επικίνδυνου μηχανολογικού εξοπλισμού, η εντατικοποίηση σε υπέρμετρο βαθμό της εργασίας, η έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού, η χρησιμοποίηση υπαλλήλων σε άλλες εργασίες από αυτές για τις οποίες προσελήφθηκαν, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού και η επικράτηση των ελαστικών μορφών εργασίας είναι μερικές από τις αιτίες των εργατικών ατυχημάτων. Για το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα να αναφερθεί και η έλλειψη επόπτη, κάτι το οποίο δε γίνεται για πρώτη φορά.
Δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο την αδιαφορία και την απάθεια κανενός. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.
Να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στα αμαξοστάσια της χώρας και να επιβληθούν αυστηρές ποινές για τη μη τήρηση του νόμου.
ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

δημοσίευσε ...