Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επαρκή χρηματοδότηση στους νέους δήμους του «Κλεισθένη Ι» – Καμιά απόλυση εργαζομένου στους Παιδικούς Σταθμούς


Ενημερωτικό Δελτίο του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ για την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ 
Συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 15 Ιούλη 2019 η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την παρουσία εκπροσώπων των Συλλόγων Εργαζομένων ΟΤΑ των νομών Κέρκυρας, Σάμου και Λέσβου, προκειμένου να αποφασιστούν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που δημιουργεί στους εργαζόμενους η διάσπαση των πέντε δήμων που προβλέπει ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι».
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ υποστήριξε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση νομοθέτησε με μεγάλη προχειρότητα την διάσπαση των πέντε δήμων χωρίς πρώτα να έχει δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια τέτοια διαδικασία, αλλά προφανώς προσβλέποντας σε κομματικά και εκλογικά οφέλη. Όπως έχουμε δηλώσει άλλωστε ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» με όχημα την κατ’ επίφαση απλή αναλογική αποτελεί ένα ακόμα μνημονιακό μέτρο που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπακούοντας στους «θεσμούς».
Οι εργαζόμενοι στους Δήμους βρίσκονται για άλλη μια φορά στο «μάτι» του κυκλώνα και θα κληθούν τελικά αυτοί να πληρώσουν το μάρμαρο της διάσπασης, όπως και της συνένωσης με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.
Προτείναμε κατ’ αρχήν οι υπάρχοντες δήμοι να εξοφλήσουν ότι οφείλουν (υπερωρίες, μισθοδοσία, ΜΑΠ, γάλα κλπ) στους εργαζόμενους πριν την 1/9/2019 που θα αναλάβουν οι νέες δημοτικές αρχές.
Κανένας εργαζόμενος να μην μετακινηθεί υποχρεωτικά και οι μετακινήσεις στους υπό σύσταση δήμους να γίνουν σύμφωνα με τις οικιοθελείς αιτήσεις των εργαζομένων.
Με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη τραγική έλλειψη προσωπικού στους υπάρχοντες δήμους και είναι αδύνατον το μειωμένο υπάρχον προσωπικό να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των υπηρεσιών και στους δήμους που θα συσταθούν, η ομοσπονδία να απαιτήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών και την σημερινή κυβέρνηση την κατ’ εξαίρεση και άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στους νέους δήμους, καθώς και την κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση τους που θα καλύπτει την μισθοδοσία των εργαζομένων και τις ανάγκες αλλά και υποδομές των δήμων.
Για την διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των νέων δήμων να δίνεται η δυνατότητα  λειτουργίας διαδημοτικών κεντρικών υπηρεσιών τόσο των τεχνικών, όσο και διοικητικών – οικονομικών υπηρεσιών, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ιδιωτικοποιήσεων ή αναθέσεων επιμέρους εργασιών σε εργολάβους.
Τέλος προτείναμε οι σύλλογοι εργαζομένων να έχουν λόγο στην σύσταση των νέων οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας (ΟΕΥ), προκειμένου να προβλεφθούν όλες οι αναγκαίες θέσεις εργασίας και ο ΟΕΥ να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
Στην συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής με αφορμή την απόφαση του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου για την μείωση προσωπικού και την απόλυση εργαζομένων από τους παιδικούς σταθμούς με προγράμματα ΕΣΠΑ και οι οποίοι δουλεύουν πολλά χρόνια στον δήμο, θέσαμε το θέμα της αναγκαιότητας να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στην εργασία και την μετατροπή των συμβάσεων τους σε Αορίστου Χρόνου.
Τονίσαμε ότι με την πρόφαση της εφαρμογής της «Δίχρονης Υποχρεωτικής» και την έλλειψη πόρων, πράγμα που και από τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ δεν προκύπτει, σε πολλούς δήμους που οι αιρετοί έχουν την πολιτική βούληση να ιδιωτικοποιήσουν θα προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων.
Το παράδειγμα του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου είναι χαρακτηριστικό, όταν αιφνιδιαστικά ετοιμάζει μείωση προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς, μεταξύ αυτών που απολύονται είναι και οι μάγειρες των σταθμών, ενώ αντίθετα αυξάνει την ετήσια χρηματοδότηση του Νομικού Προσώπου. Από αυτό και μόνο εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι τουλάχιστον την σίτιση η Δημοτική Αρχή την ετοιμάζει για τον ιδιώτη.
Δεν ξεχνάμε και την Δημοτική Αρχή Αλίμου όπου αφού απέλυσε εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών μετά κατέφυγε σε ιδιωτική εταιρεία για να νοικιάσει άλλους εργαζόμενους και να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών.
Οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι πρέπει επιτέλους να βγουν από το καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας και πολύ περισσότερο να μην βρεθούν μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργεί η ανεργία. Η μόνη λύση είναι ο αγώνας για την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και η μονιμοποίηση τους.
Και από την σημερινή κυβέρνηση που έχει ψηφίσει όλα τα μνημόνια και είναι ο γνήσιος εκφραστής του νεοφιλελευθερισμού, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα.
Όλα είναι στα δικά μας χέρια.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / Ιούλιος 2019

δημοσίευσε ...