Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Συνδικαλιστικός Νόμος: «βιασμός κατ’ εξακολούθηση» και «φακέλωμα»


Σχόλιο του ΜΕΤΑ για τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον συνδικαλιστικό νόμο
Η κυβέρνηση της ΝΔ, διά στόματος του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, εξήγγειλε ουσιαστικά νέο συνδικαλιστικό νόμο που θα επεκτείνει την ισχύουσα μνημονιακή ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία για τη λήψη απόφασης για απεργία απαιτείται το 50% +1 των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός, πλέον, η λήψη της απόφασης δεν θα γίνεται μέσα από γενική συνέλευση των εργαζομένων, αλλά με ηλεκτρονική ψηφοφορία του συνόλου των εργαζομένων της επιχείρησης.
Ταυτόχρονα , ο υπουργός προανήγγειλε μέσω του νέου συνδικαλιστικού νόμου παρέμβαση και στο εσωτερικό των συνδικάτων, με την υποχρέωση να τηρούν ηλεκτρονικό αρχείο μελών με πρόσχημα τον έλεγχο της νοθείας.
Η αναγκαία εκκαθάριση των μητρώων μελών  των συνδικάτων, η διασταύρωση για τυχόν διπλοψηφίες και η αποτροπή της νοθείας αποτελούν υπόθεση των ίδιων των συνδικάτων και όχι διοικητική παρέμβαση της κυβέρνησης και του κράτους.
Ο τρόπος μάλιστα που σκέφτεται να το προωθήσει καταδεικνύει «φακέλωμα» και δεν έχει καμία σχέση με τον «ανεξάρτητο, αδέσμευτο και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό», που επικαλέστηκε ο υπουργός, ώστε να δικαιολογήσει την «παρέμβαση» στα εσωτερικά των συνδικάτων.
Είναι προφανές ότι η νέα κυβέρνηση επιχειρεί, μπροστά στην νεοφιλελεύθερη επέλαση που σχεδιάζει, να βάλει και νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και να καθυποτάξει κάθε εργατική αντίδραση σε αυτή την πολιτική.
Το ΜΕΤΑ καλεί τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων να εγκαταλείψουν τη θερινή ραστώνη και να αντιδράσουν άμεσα προκειμένου να μην περάσουν τα απεργοκτόνα και αντεργατικά σχέδια της νέας κυβέρνησης.

δημοσίευσε ...