Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Απάντηση του ΣΟΜΕΔΠ στη δήλωση του δημάρχου Πειραιά.


 

Διαβάζοντας την σχεδόν τρισέλιδη (!) δήλωση του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη οδηγούμαστε μαθηματικά σε δύο συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι ο δήμαρχος Πειραιά βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και εμφανέστατο πανικό και το δεύτερο είναι ότι πράγματι, άθελα του με την δήλωση του αυτή, τα πράγματα έγιναν για όλους ΑΚΟΜΑ πιο ξεκάθαρα, σε αυτά που αφορούν τα προβλήματα των εργαζομένων που η ίδια η δημοτική αρχή έχει δημιουργήσει με την τακτική της και την πολιτική που εφαρμόζει.

Στη συγκεκριμένη δήλωση ο δήμαρχος Πειραιά, όχι μόνο επινοεί φαντάσματα - εχθρούς του Πειραϊκού λαού και της πόλης του Πειραιά, αλλά τροφοδοτεί συστηματικά και τον κοινωνικό αυτοματισμό απέναντι στους εργαζόμενους. Προφανώς για να καλύψει την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής αλλά πρωτίστως και τις επιπτώσεις της πολιτικής που εφαρμόζει.

Για αυτό που θεωρούμε πραγματικά προσβλητικό από όλη την τρισέλιδη δήλωση, προκαλούμε ευθέως τον δήμαρχο Πειραιά να βγάλουμε στην δημοσιότητα ΟΛΟΙ τα βιβλιάρια ενσήμων μας. Τότε θα καταλάβει και ο πιο αδαής ποιοι έχουν δουλέψει στη ζωή τους και ποιοι όχι. Για όσους δεν ξέρουν τι σημαίνει βιβλιάριο ενσήμων να τους ενημερώσουμε ότι είναι χοντρές καρτέλες με κάτι «γραμματόσημα» πάνω κολλημένα...

Για την υπόλοιπη δήλωση, είναι ξεκάθαρο ότι δικαιώνει περίτρανα το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά (ΣΟΜΕΔΠ) και για τις επανειλημμένες καταγγελίες καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τις κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει ομόφωνα τόσο η Γενική Συνέλευση των μελών του όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο. Ακόμα και όπως τα παρουσιάζει ο δήμαρχος με την μορφή των … «εξαιρέσεων, εκκρεμοτήτων, καθημερινότητας κλπ».

Επειδή πράγματι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και επειδή οι εργαζόμενοι πράγματι ζουν στο πετσί τους τα προβλήματα που δημιουργεί τόσο η σημερινή δημοτική αρχή όσο και οι προηγούμενες που εφαρμόζουν απαρέγκλιτα την πολιτική των κυβερνήσεων και της ευρωπαϊκής ένωσης, ρωτάμε ευθέως:

Είναι στιγμιαίες φωτογραφίες μεμονωμένων περιστατικών ότι έχετε μετατρέψει το αμαξοστάσιο του δήμου στην οδό Ρετσίνα 45 σε μια απέραντη χωματερή με τις αυθαίρετες, ανεξέλεγκτες και παράνομες μεταφορτώσεις ογκωδών αντικειμένων, απορριμμάτων και λυμάτων από τα καδοπλυντήρια και τα μηχανικά σάρωθρα; Μήπως θα μας πείτε ότι και το ρεπορτάζ για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον συγκεκριμένο χώρο που δημοσίευσε ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» είναι προϊόν μονταζιέρας; Ή μήπως είναι φωτομοντάζ τα κλαταρισμένα και σχισμένα «παλαιολιθικά» ελαστικά οχημάτων με τα οποία αναγκάζονται οι οδηγοί να κυκλοφορούν τα οχήματα του δήμου και να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους καθώς και την ζωή τρίτων;

Αν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) χορηγούνται «κανονικά», γιατί δεν απάντησε ποτέ η δημοτική αρχή στο εξώδικο του ΣΟΜΕΔΠ που της κοινοποίησε δικαστικός επιμελητής στις 26 Ιουλίου 2021 για τα ΜΑΠ παρελθόντων ετών; Αν τα ΜΑΠ δίνονται «κανονικά», γιατί δεν προχωράει σε αντιπαραβολή των καταστάσεων δικαιούχων με τις καταστάσεις αυτών τελικά που τους χορηγήθηκαν, γιατί δεν ζητάει τα πρωτόκολλα χορήγησης – παραλαβής να διαπιστώσει ποια ΜΑΠ έχουν δοθεί και ποια όχι. Και τέλος αν τα ΜΑΠ δίνονται «κανονικά», γιατί η οικονομική επιτροπή του δήμου έπαιρνε το 2021 παράνομες αποφάσεις για διαγωνισμούς που αφορούσαν ΜΑΠ του 2019 και 2020;

Για τις απλήρωτες υπερωρίες που και αυτές δηλώνει ο δήμαρχος Πειραιά ότι καταβάλλονται «κανονικά», παίρνοντας μάλιστα και την ευθύνη και των προηγούμενων δημοτικών αρχών, να του θυμίσουμε ότι η απλήρωτη υπερωριακή εργασία έρχεται από πολύ παλιά. Δεν είναι «προνόμιο» μόνο της δικής του πολιτικής αλλά και πολλών δημάρχων προηγούμενων από αυτόν και οι εργαζόμενοι το γνωρίζουν πολύ καλά!!!

Ο δήμαρχος Πειραιά ξεχνά τον Ιούνιο του 2019 που εργαζόμενοι της Καθαριότητας – Ανακύκλωσης έμειναν απλήρωτοι για δεδουλευμένες υπερωρίες ενός ολόκληρου τριμήνου και τότε ο ίδιος τους διαβεβαίωνε ότι θα τα πάρουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ;  Είναι ψέμα ότι καμία ενέργεια δεν έκανε η δημοτική αρχή για την αποπληρωμή τους και στάθηκε αναξιόπιστη; Είναι ψέμα ότι οι εργαζόμενοι – μέλη του ΣΟΜΕΔΠ που διεκδίκησαν μαζί με το Σωματείο δικαστικά τις απλήρωτες δεδουλευμένες υπερωρίες του εν λόγω τριμήνου και ενώ δικαιώθηκαν και έχει η δημοτική αρχή την απόφαση του δικαστηρίου από τον Φεβρουάριο του 2022 δεν την εκτελεί και δεν έχει καταβάλλει ακόμα τα χρήματα;

Αποτελούν εξαίρεση οι 300 και πλέον εργαζόμενοι της διεύθυνσης Καθαριότητας – Ανακύκλωσης που από τον Οκτώβριο 2022, ενώ ήξερε η δημοτική αρχή ότι δεν θα πληρωθούν, η υπηρεσία τους ανάγκαζε να δουλεύουν υπερωριακά, με αποτέλεσμα τελικά μέχρι και σήμερα να μην τους έχουν καταβληθεί οι δεδουλευμένες υπερωρίες τους; Εξαίρεση ή ο κανόνας είναι, από την μία η δημοτική αρχή να τους διαβεβαιώνει ότι θα αναπληρώσει δήθεν τις απλήρωτες δεδουλευμένες υπερωρίες τους επόμενους μήνες και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρείς, να τους ανακοινώνει νέα μηνιαία περικοπή υπερωριών λόγω έλλειψης χρημάτων;

Είναι μύθος ή πραγματικότητα το έγγραφο με αρ. πρωτ. 3517 στις 12/5/2022  της διεύθυνσης Καθαριότητας – Ανακύκλωσης με το οποίο επιχειρείται να καταστρατηγήσετε το 32ωρο υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εργασίας που προβλέπουν οι ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και απειλείται τους εργαζόμενους ότι όποιος δεν δουλεύει τα Σαββατοκύριακα θα του κόβεται μεροκάματο;

Αγνοεί ο δήμαρχος Πειραιά ότι εργαζόμενοι της καθαριότητας εξαναγκάζονται να δουλεύουν 31 ημέρες το μήνα χωρίς ημέρα ανάπαυσης; Γι’ αυτά δεν έχει υπογεγραμμένες επιστολές συναδέλφων άλλων σωματείων, όπως δηλώνει; Φυσικά και δεν τα αγνοεί, όπως θυμάται πολύ καλά και την απάντηση του εργαζόμενου που είχε έρθει σε παλαιότερη συνάντηση μας με τον δήμαρχο, στο ερώτημα του δημάρχου «τι σου λένε όταν τους λες ότι θα διαμαρτυρηθείς στον δήμαρχο;». Την απάντηση δεν θα την γράψουμε για να μην κατηγορηθούμε και ως …«γραφικοί» ή «λαϊκιστές» ενώ ξεπερνάει και την αισθητική μας.

Είναι μύθος ή πραγματικότητα ότι και σε εργαζόμενους άλλων υπηρεσιών ο δήμος οφείλει δεδουλευμένες υπερωρίες και αρνείται να τις καταβάλει;

«Κατανοούμε» πλήρως τον δήμαρχο Πειραιά που κρύβεται και δεν θέλει να συναντηθεί με το διοικητικό συμβούλιο του ΣΟΜΕΔΠ για τα προβλήματα των εργαζομένων. Είναι φανερό και από την δήλωση του ότι αφενός δεν έχει να μας απαντήσει απολύτως τίποτα ενώ είναι πλήρως διακριτή η πολιτική του βούληση σύμπλευσης με την κυβέρνηση, στην καταπάτηση κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Όπως επίσης «κατανοούμε» και την προσπάθεια του δημάρχου υπεράσπισης των «δικών του» που υλοποιούν την πολιτική του. Με κανέναν συνάδελφο δεν έχουμε πρόβλημα και διαχρονικά μέσα από την πορεία μας στο συνδικαλιστικό κίνημα το έχουμε αποδείξει. Πρόβλημα έχουμε με τους «συναδέλφους» που βρίσκονται σε «διατεταγμένη υπηρεσία» από την δημοτική αρχή, απειλούν και εκβιάζουν εργαζόμενους για να μπορούν οι ίδιοι να διατηρήσουν θέσεις και προνόμια και η δημοτική αρχή να μπορεί να επαίρεται μετά παρρησίας για το έργο της στους δημότες, ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους.

Στο ίδιο πλαίσιο της «κατανόησης» μας, βρίσκεται και το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πειραιά που η ανακοίνωση του συνέπεσε χρονικά με την δήλωση του δημάρχου για το Σωματείο μας. Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός, από την στιγμή που το γραφείο του συλλόγου συστεγάζεται με το γραφείο δημάρχου και εκδίδουν τα ίδια δελτία τύπου. Ότι στο δελτίο τύπου στήριξης της δημοτικής αρχής αποφεύγουν, όπως ο διάβολος το λιβάνι, την οποιαδήποτε αναφορά στην απληρωσιά των υπερωριών, την εκμετάλλευση και την τρομοκρατία το αφήνουμε να το κρίνουν οι εργαζόμενοι, αυτοί ξέρουν. Στον κατήφορο της λάσπης και του οχετού, της υποταγής και της συνενοχής, τους εκπρόσωπους του εργοδοτικού συνδικαλισμού, δεν θα τους ακολουθήσουμε.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης που μόλις πριν λίγες εβδομάδες δήλωνε στο δημοτικό συμβούλιο ότι στην αποχή συμμετέχουν 3 – 4 άνθρωποι, τώρα βγαίνει με τρισέλιδη δήλωση να μας πει ότι αυτοί οι 3 – 4 αποδείχθηκαν υπαίτιοι για την κατάσταση της πόλης στις «Ημέρες Θάλασσας» και θα είναι επίσης υπαίτιοι για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, τόση δύναμη έχουν!!! Ενώ τις έμμεσες πλην σαφέστατες απειλές του στους εργαζόμενους, ότι με τέτοια ανεργία εσείς ζητάτε να δουλεύετε και να αμείβεστε, δεν τις απέφυγε. Το ίδιο αφήγημα άλλωστε χρησιμοποιούν όλα τα αστικά κόμματα για να κρατάνε τους εργαζόμενους σε καταστολή και να τους εκμεταλλεύονται!!!

Αυτό που φοβάται και απεύχεται η δημοτική αρχή και ο ίδιος ο δήμαρχος είναι η οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων, όπως αυτή εκφράζεται από το Σωματείο μας και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενάντια στην απλήρωτη εργασία που θέλουν να παγιώσουν, την περεταίρω εντατικοποίηση της εργασίας και την εκμετάλλευση. Την απάντηση την δίνουν οι εργαζόμενοι με την μαζική συμμετοχή τους παρά τις απειλές και τον εκφοβισμό που δέχονται. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το σωματείο είναι το αποκούμπι τους στην πολιτική της δημοτικής αρχής, την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό της. Ενωμένοι και συσπειρωμένοι στο Σωματείο συνεχίζουμε τον αγώνα μας.

Απέχουμε μαζικά από την υπερεργασία του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, βάζουμε τέλος στην απληρωσιά και την εκμετάλλευση!!!

Υ.Γ. για όσους δεν γνωρίζουν, τις ανακοινώσεις του ΣΟΜΕΔΠ τις υπογράφει για το Δ.Σ. ο πρόεδρος και γεν. γραμματέας του Σωματείου 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΔΩ  

δημοσίευσε ...