Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: Να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την θερμική καταπόνηση


 

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!

ΝΑ ΜΗΝ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ!

Το νέο κύμα καύσωνα που κατακλύζει από αύριο όλη την χώρα επιβάλει να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας μας. Σε συνθήκες καύσωνα, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς από την τρομακτική έλλειψη προσωπικού, την απουσία υποδομών, τα σάπια μηχανήματα και οχήματα, επιδρά και η θερμική καταπόνηση.


 

Το κράτος αντιμετωπίζει την προστασία της υγείας και την ασφάλεια μας ως κόστος που πρέπει να περικόψει. Το βλέπουμε καθημερινά με τα λειψά Μέσα Ατομικής Προστασίας, τις απαράδεκτες υποδομές, τα επικίνδυνα μηχανήματα και οχήματα. Το ζήσαμε και στην πανδημία, που τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν πρωτόκολλα διάδοσης του ιού, πρωτόκολλα του θανάτου. Οι συνάδελφοι στην αποκομιδή, στον οδοκαθαρισμό, στα τεχνικά συνεργία είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα την ώρα που πραγματοποιούν ιδιαίτερα βαριές και ανθυγιεινές εργασίας. Πρόβλημα υπάρχει και στους διοικητικούς υπαλλήλους και στους οδηγούς, καθώς τα κλιματιστικά είναι σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκώς συντηρημένα ή δεν λειτουργούν.

Μπροστά στον επερχόμενο καύσωνα απαιτούμε:

•Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C.

•Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.).

•Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – Μέσα Ατομικής Προστασίας, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

•Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες. Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή σε αυτές την συνθήκες είναι εγκληματικό να συνεχίσουν να εργάζονται.

•Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

•Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Για όλα τα παραπάνω, να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Να υπάρχει ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους δημάρχους, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

δημοσίευσε ...