Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ενοικιάσεις Εργαζομένων - τιμαί συμφέρουσαι ....

                                                foto : www.photodiodos.gr


Το νέο κόλπο που στήνεται σε βάρος εργαζομένων και ανέργων , έχει όνομα "κοινοφελής εργασία". Μια νέα "επαναστατική" μέθοδο εύρεσης εργασίας για 55.000 άνεργους που θα εναλλάσσονται ανά πεντάμηνο με αποδοχές 25 ευρώ ημερησίως.

Το νέο πρόγραμμα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και που βρίσκει πρόσφορο έδαφος εφαρμογής στους Δήμους και γενικά στο Δημόσιο, δεν αποτελεί τίποτα άλλο από μια ακόμη επιβεβαίωση για τον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να εφαρμόσουν στις εργασιακές σχέσεις.

Ας μη γελιόμαστε από επικοινωνιακές ταμπέλες που βάζουν στο πρόγραμμα, «Κοινωφελούς Εργασίας», το πρόγραμμα έχει σαφής στόχους, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί στόχο η πραγματική ή η μόνιμη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας που είναι εντονότερη στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. 

Στόχος είναι η εκμετάλλευση της αγωνίας των ανέργων, η πλασματική πτώση του δείκτη ανεργίας και η περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού. 

Δημιουργούνται εκ νέου πελατειακές σχέσεις μέσω της εργασιακής ομηρίας που θα υποβληθούν οι "ωφελούμενοι" του προγράμματος, που στην ουσία είναι "εκμεταλλευόμενοι" ψηφοθήρων,  εκμεταλλευτών της αγωνίας των ανέργων για εργασία. "Ανακυκλώνουν" ανά πεντάμηνο τους "εκμεταλλευόμενους" προς αύξηση του πελατολογίου του βουλευτή, του Δημάρχου κ.ο.κ.
 
Διάβασα ότι ο Δήμος Νικαίας - Ρέντη "έτρεξε" να προλάβει την προσφορά και ψήφισε στο Δημοτικό του Συμβούλιο την έγκριση 468 τέτοιων θέσεων, μιας και η προθεσμία "ενοικίασης" εργαζομένων λήγει στα μέσα Ιουλίου. Σίγουρα δεν θα είναι ο μόνος σ' αυτή την εξαιρετικής προοπτικής σύναψης πελατειακής σχέσης εργασίας, με την αιτιολογία ότι έτσι θα ανακουφιστούν άνεργες οικογένειες του Δήμου.
Αν ήθελαν πραγματικά και όχι εικονικά, να μειώσουν την ανεργία θα προωθούσαν την μόνιμη και σταθερή εργασία  αντί της ελαστικής και πρόσκαιρης. Οι ανάγκες που θα καλύψουν οι  "εκμεταλλευόμενοι" είναι πάγιες και διαρκής, είτε προσληφθούν σε δήμο, είτε σε άλλο δημόσιο φορέα, ποιος ο λόγος λοιπόν να μην προσληφθούν σαν μόνιμοι υπάλληλοι, που τότε θα αποτελούσε την  πραγματική ανακούφιση για τους άνεργους και τις οικογένειες τους ?


Ποιος ο λόγος παράκαμψης του ΑΣΕΠ και οι προσλήψεις θα γίνουν από εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων όπως θα είναι οι Δικαιούχοι πράξης (φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι οποίοι θα έχουν και την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος) ?

Θα το καταλάβαινα, ως ένα σημείο, αν οι προσλήψεις αυτές και το πρόγραμμα γενικά ωφελούσε συνανθρώπους μας που για τον ένα ή τον άλλο λόγο βρέθηκαν άνεργοι και χρειάζονται λίγα ένσημα ώστε να συμπληρώσουν για να βγουν στη σύνταξη, αλλά δυστυχώς ποιος θέλει τέτοιους εργαζόμενους? Ποιος θέλει να παράξει πραγματικό κοινωνικό έργο ?

Κανείς, ειδικά οι εμπνευστές  αυτού του προγράμματος ! 
 
Υ.Γ. έγινε light προσέγγυση του θέματος.
 
"timeo Danaos et dona ferentes"
    Β.Γ.



















δημοσίευσε ...