Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τον δρόμο της Συμπαράταξης.

Ψήφο εξουσίας διεκδικεί ο «ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο»


"κλεμμένο" από : tvxs.gr
Ο ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και κινήσεις από τον χώρο της αριστεράς και της οικολογίας, διακήρυξαν σήμερα τη βούλησή τους να πορευθούν ενωμένοι στις εκλογές και μετά από αυτές, συγκροτώντας τον «ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο», τίτλος με τον οποίο θα πάρουν μέρος στην εκλογική αναμέτρηση.

Παρουσιάζοντας τις προσπάθειες των τελευταίων μηνών για τη συγκρότηση ενός εναλλακτικού


πόλου εξουσίας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «δικός μας μονόδρομος είναι ο δρόμος της ενότητας και εργαζόμαστε για αυτόν σήμερα, στις εκλογές και μετά από αυτές, για να συγκροτήσουμε μια νέα λαϊκή πλειοψηφία, για να αλλάξει πορεία η χώρα, για να γίνει ο λαός ξανά κυρίαρχος». Προβάλλοντας και με συνθηματικό τρόπο την στρατηγική αυτή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να μην διεκδικήσουμε ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά ψήφο εξουσίας».

Η πολιτική πρόταση της Διακήρυξης Κοινών Θέσεων αποτελεί το πρώτο επιστέγασμα της πολιτικής συμμαχιών, που όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας θα συνεχιστεί και μετεκλογικά, έχει ως κεντρικό της εκλογικό στόχο «να σταματήσουμε όσους ρήμαξαν τη ζωή μας» και τονίζει την ανάγκη μιας μεγάλης ανατροπής. Γι' αυτό και η διακήρυξη καλεί όλη την ελληνική κοινωνία «να πάρει θέση, να πάρει μέρος στον αγώνα μας για να μην υπάρξει την επόμενη ημέρα κυβέρνηση του μνημονίου, για να υπάρξει ένα αύριο με αξιοπρέπεια».

Οι άξονες της Διακήρυξης Κοινών Θέσεων, όπως τους παρουσίασε ο κ. Τσίπρας είναι:

1. Ανατροπή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, αναστολή πληρωμών, για όσο χρειαστεί, ώστε να ανασυγκροτηθεί η οικονομία, και ταυτόχρονα επιλεκτική διαγραφή μέρους του χρέους και εξυπηρέτηση του υπόλοιπου με όρους και ρήτρα ανάπτυξης.

2. Αναδιανομή του πλούτου, κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη.

3. Πραγματική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και σε όφελος της κοινωνίας για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

4. Να υπάρξει ασπίδα κοινωνικής προστασίας και υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών.

5. Πολυδιάστατη, ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με ενεργητική πολιτική ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών, απεγκλωβισμός από το ΝΑΤΟ και απομάκρυνση από τη χώρα των ΝΑΤΟϊκών βάσεων.

Όσα ζει σήμερα ο ελληνικός λαός, σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολιτικές επιλογές των δυνάμεων που κυβέρνησαν τη χώρα επί δεκαετίες και τώρα «συνεταιρίζονται για να την αποτελειώσουν». ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν υπογράψει συμφωνητικό εκποίησης και κοινωνικής διάλυσης της χώρας, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα για μια μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα που θα προκαλέσει ντόμινο ανατροπών και σε όλη την Ευρώπη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι οι επιθέσεις από το εξωτερικό σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του για τον τρόπο με τον οποίο ξένοι αξιωματούχοι, κυρίως της ΕΕ, αναμειγνύονται στον εκλογικό αγώνα. «Κάνουν εκβιαστικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό που φοβούνται είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί το δικομματικό σύστημα και επιδιώκουν να στερήσουν από τον λαό τη δυνατότητα να αποφασίσει ελεύθερα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τα συγκυβερνώντα κόμματα για προεκλογικό πυροτέχνημα, όσον αφορά τις εξαγγελίες για τους μετανάστες, προσθέτοντας ότι όσο και να συρρικνώσουμε τη δημοκρατία, δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Το ζήτημα αυτό, πρόσθεσε, που είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, πρέπει να λυθεί με διαφορετικές πολιτικές και πρώτα απ΄ όλα πρέπει να καταγγελθεί το «Δουβλίνο 2», ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όσους μετανάστες θέλουν να φύγουν στις ευρωπαϊκές χώρες, να έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την Δημοκρατική Αριστερά ή την κ. Κατσέλη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει τις προγραμματικές συγκλίσεις, σημειώνοντας ότι «δεν βλέπουμε από την ίδια σκοπιά τα πράγματα». Ειδικότερα για τη Δημοκρατική Αριστερά, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Δεν είναι μόνο ότι μετατρέπεται σε ενοχικό ΠΑΣΟΚ με την επιδρομή βουλευτών, η διαφορά μας είναι ότι στις προτάσεις μας, μάς απαντούν «εμείς θα εφαρμόσουμε τη δανειακή σύβαση γιατί είναι ο νόμος και αυτό δεν αλλάζει». Όποιος πιστεύει ότι η μοίρα μας δεν αλλάζει, νομίζουμε ότι διαπράττει μεγάλο λάθος και τους καλούμε να αναθεωρήσουν αυτή την άποψη».

Από σήμερα, συμπορεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ η Ενωτική Κίνηση, οι Νέοι Αγωνιστές, η Κοινωνική Αριστερά, η ΕΔΗΚ, ενώ η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα συνεργάζεται ήδη εδώ και περίπου 6 μήνες.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής από την Ενωτική Κίνηση και η επίσης ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, σε σύντομες τοποθετήσεις τους, εξήραν την προσπάθεια για μια ενωτική πορεία των δυνάμεων που αντιπαλεύουν το μνημόνιο, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την αισιοδοξία τους για το μέλλον αυτής της συνεργασίας.

Ιδιαίτερα θερμός και στη διάθεση του νέου σχήματος τέθηκε ο Μανώλης Γλέζος, ενώ με θερμά λόγια για τον κ. Τσίπρα και την ελπίδα ότι το εγχείρημα θα πετύχει εξέφρασαν η Κοινωνική Συμμαχία, οι Νέοι Αγωνιστές και η ΕΔΗΚ.

Στο σύνολό τους οι ομιλητές εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του Γιάννη Μπανιά.

δημοσίευσε ...