Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Αίρεται η επιστράτευση των εκπαιδευτικών, όχι όμως και το «κούρεμα» των θέσεων

Την άρση του μέτρου της επιστράτευσης την ερχόμενη εβδομάδα προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, καθώς, όπως είπε, μετά το πέρας των εξετάσεων δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατηρηθεί το καθεστώς. Μιλώντας στο ΑΜΠΕ. με αφορμή τη σημερινή κοινοποίηση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών, ο Κ. Αρβανιτόπουλος χαρακτήρισε το χουντικής εμπνεύσεως

Διάταγμα ως προσπάθεια του να διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων και γι’ αυτό κατέφυγε σε αυτό το δύσκολο, αλλά επιβεβλημένο, μέτρο.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση, από την πρώτη στιγμή:

- Κατήγγειλε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης που προχώρησε στην πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών, και μάλιστα πριν από την ανακοίνωση της απεργίας.

Πιστεύει πως η κυβέρνηση, με τις επιστρατεύσεις, θέτει εκτός νόμου τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων, αφού σε κάθε απεργία τους επιστρατεύει, όπως έγινε με τους υπαλλήλους στο μετρό και τους απλήρωτους εργαζομένους της ΠΝΟ.

- Θεωρεί (και το έχει επισημάνει με όλους τους τρόπους) ότι για τα όποια προβλήματα υπάρχουν στο χώρο της παιδείας την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση, η οποία στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών συρρικνώνει το δημόσιο σχολείο, προχωρά σε απολύσεις και υποχρεωτικές μετατάξεις εκπαιδευτικών, όπως θα γίνει άλλωστε και με όλους τους εργαζομένους στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα..

13.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί στα σχολεία της χώρας

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νέο «εκπαιδευτικό χάρτη» της κυβέρνησης, εφέτος, θα μειωθεί κατά περίπου 13.000 άτομα θα μειωθεί φέτος το εκπαιδευτικό προσωπικό των δημόσιων σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξαιτίας της μεγάλης περικοπής στον αριθμό πρόσληψης αναπληρωτών και λόγω των χιλιάδων συνταξιοδοτήσεων.

Από αυτούς, οι περίπου 6.000 (3.500 στη δευτεροβάθμια και 2.500 στην πρωτοβάθμια) θα συνταξιοδοτηθούν. Οι υπόλοιποι είναι αναπληρωτές που φέτος δεν θα προσληφθούν και υπολογίζονται κοντά στους 7.000.

Εκτός από τους εκπαιδευτικούς που θα μείνουν εκτός σχολείου, θα υπάρξουν και αρκετοί μόνιμοι, οι οποίοι θα μετατεθούν υποχρεωτικά -σύμφωνα με τον νέο νόμο- είτε σε σχολεία της ίδιας περιφέρειας είτε σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου θα υπάρχει ανάγκη.

Σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο τοπίο που διαμορφώνεται εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, θα πρέπει να προστεθούν και οι μηδαμινές προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό.

δημοσίευσε ...