Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΜΕΣΑ, για μια συνδικαλιστική ανατροπή

Ο Γιώργος Γαβρίλης, Λία Φράγκου και Γιώργος Χαρίσης μιλούν στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ για το Μέτωπο Εργαζομένων για τη Συνδικαλιστική Αντεπίθεση  

Γιώργος Γαβρίλης, αντιπρόεδρος ΙΝΕ – ΓΣΕΕ
«Πρόκληση να φέρουμε νέο «αίμα»»

Η πρόκληση για όλους όσοι συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια είναι μεγάλη. Η κυριότερη αφορά στο εξής ζητούμενο: να φέρουμε στο συνδικαλιστικό κίνημα νέο «αίμα» και να ξεπεράσουμε κατεστημένες νοοτροπίες. Για αυτό και στην προσπάθεια συμμετέχουμε άνθρωποι από το χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και όχι μόνο. Στην πρωτοβουλία είναι εξωκοινοβουλευτικοί, ανένταχτοι και άτομα από τον κεντροαριστερό χώρο που εξαρχής δήλωσαν την αντίθεση τους με το μνημόνιο.
Το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται επειγόντως ένα συνεκτικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Απαιτείται ένα ισχυρό σοκ ανασύνταξης. Η συγκρότηση της νέας συλλογικότητας είναι ένας κρίσιμος μεν, ενδιάμεσος δε, κόμβος στην προσπάθεια αυτή, είναι η αρχή του δρόμου που έχουμε να διανύσουμε.

Πραγματική αφετηρία αυτής της προσπάθειας είναι οι κοινοί αγώνες του λαού. Η ιδέα για τη συγκρότηση της νέας παράταξης, διαμορφώθηκε μέσα στους σκληρούς και δύσκολους κοινωνικούς αγώνες των πέτρινων μνημονιακών χρόνων. 

Επιθυμούμε ένα συνδικαλιστικό κίνημα αυτόνομο, με βαθιά ταξική συνείδηση. Θέλουμε συνδικάτα μαζικά, κοινωνικά γειωμένα που θα ασχολούνται με το σύνολο των συμφερόντων και των αναγκών της εργατικής τάξης. Συνδικάτα μπολιασμένα με το όραμα και τη φρεσκάδα των νέων ανθρωπων, ικανά να αξιοποιούν την πείρα των παλαιότερων εργαζομένων.

Λία Φράγκου,οργανωτική γραμματέας Εργατικού Κέντρου Πειραιά
«Τα συνδικάτα ισχυρός πόλος διεκδίκησης»

Η πρωτοβουλία για νέα συνδικαλιστική παράταξη στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας, δεν είναι κίνηση της στιγμής, είναι μια προσπάθεια, μια καταστάλαξη προβληματισμών και αγωνίας για το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας.

Ο χρόνος έχει αντιστραφεί και βρισκόμαστε ξανά στην εποχή του εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα, η βαρβαρότητα του καπιταλισμού γκρεμίζει τα πάντα και χρειαζόμαστε επειγόντως συλλογικά εργαλεία που θα οργανώσουν τις αντιστάσεις όσων πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές. Τα συνδικάτα μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο, είναι οι φορείς των εργαζομένων που κυρίως πλήττονται από τη βαρβαρότητα αυτή, είναι οι οργανώσεις που έχουν εμπειρία συλλογικών αντιστάσεων και κατακτήσεων, χρειάζεται όμως να ανακτήσουν την χαμένη τους αξιοπιστία, να ξαναγίνουν ο φάρος καταφυγής των εργαζομένων. Αυτή την ανάγκη θέλει να υπηρετήσει η πρωτοβουλία μας, να ξαναγίνουν δηλαδή τα συνδικάτα ισχυρός πόλος διεκδίκησης και βασική δύναμη μέσα σε ένα μαζικό λαϊκό ρεύμα ανατροπής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών

Γιώργος Χαρίσης, οργανωτικός γραμματέας Αυτόνομης Παρέμβασης
«Είμαστε έτοιμοι για τις μεγάλες αλλαγές»

Η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του ΜΕΣΑ επιδιώκει και αποτελεί την απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος (σ.κ.) απέναντι στην απάθεια και την απαξίωση των συνδικάτων που έγινε με ευθύνη των πλειοψηφιών τους, της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, και που είχαν ως αποτέλεσμα το νεο-μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις που έφεραν οι δανειστές και το Κεφάλαιο, με την πλήρη και αγαστή συνεργασία των κυβερνώντων.

Είναι η απάντηση απέναντι στην κρίση και στην εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας που έφερε η μνημονιακή επιδρομή, είναι ένα μεγάλο και ισχυρό ρεύμα αλλαγών μέσα στα συνδικάτα, ένα ισχυρό σοκ ανασύνταξης, ένα μεγάλο κύμα ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος, που θα τα φέρει στο προσκήνιο των αγώνων και πάλι τους εργαζομένους για τη μεγάλη λαϊκή και εργατική αντεπίθεση εναντίον του κεφαλαίου και όλων όσοι το υπηρετούν. Φιλοδοξεί να «φωτίσει» και πάλι τις αξίες του εργατικού κινήματος και στοχεύει στη συνεργασία όλων των ταξικών δυνάμεων.

Είναι μια συλλογικότητα απέναντι στον κυβερνητικό και στον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Θέλει να καταστήσει το σ.κ. βασικό πυλώνα στη ραχοκοκαλιά ενός μεγάλου, ριζοσπαστικού λαϊκού κινήματος, στη μάχη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά και στην οικοδόμηση μιας νέας κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας, με τις ανάγκες της εργατικής τάξης στο επίκεντρο.

Φιλοδοξούμε το ΜΕΣΑ να αποτελέσει τη θρυαλλίδα των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών στο σ.κ που θα φέρει τα πάνω κάτω και τους εργαζόμενους στο προσκήνιο.

δημοσίευσε ...