Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Συνδικάτα ΜΕΣΑ από το όραμα των νέων και την αξιοποίηση της πείρας των παλαιοτέρων

Μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης και άνεργων και συνταξιούχων, παρατηρήθηκε και στην προσυνδιάσκεψη του Μ.Ε.Σ.Α. στην Πρέβεζα, την Πέμπτη 6 Μάρτη 2014.

Όπως είπε ο οργανωτικός γραμματέας της Αυτόνομης Παρέμβασης και μέλος της Πρωτοβουλίας για τη Συνδιάσκεψη του Μ.Ε.Σ.Α. Γιώργος Χαρίσης, στην εισήγησή του, «το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται επειγόντως ένα συνεκτικό σχέδιο ανασυγκρότησης, μια νέα στρατηγική ταξικής, εργατικής και λαϊκής αντεπίθεσης έναντι της μνημονιακής λαίλαπας που έχει γκρεμίσει τις εργασιακές σχέσεις και έχει εξαθλιώσει την ελληνική κοινωνία, εργαζομένους, άνεργους, συνταξιούχους, μετανάστες κτλ.».

«Απαιτείται ένα ισχυρό σοκ ανασύνταξης που θα το καθιστούν δυνατό παίχτη στην κοινωνική και πολιτική κατάσταση της χώρας, που καθορίζει τη ζωή και το μέλλον της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων», είπε και υπογράμμισε: «Το Μ.Ε.Σ.Α. σε αυτό στοχεύει, καθώς οραματίζεται ένα συνδικαλιστικό κίνημα αυτόνομο, με βαθιά ταξική συνείδηση, υψηλή πολιτικοποίηση που από τη φάση της άμυνας θα περάσει στην επίθεση. Επίθεση αγωνιστική. Επίθεση προγραμματική. Επίθεση πολιτική και αξιακή. Επίθεση ενότητας και προοπτικής».

Το Μ.Ε.Σ.Α., συμπλήρωσε, «θέλει συνδικάτα μαζικά, κοινωνικά γειωμένα που θα ασχολούνται με το σύνολο των συμφερόντων και των αναγκών της εργατικής τάξης. Συνδικάτα που θα έχουν τεκμηριωμένο λόγο και ριζοσπαστικές προτάσεις για τη διάρθρωση της οικονομίας, το μοντέλο ανάπτυξης, τις παραγωγικές σχέσεις. Συνδικάτα τα οποία θα μπουν μπροστά στις μεγάλες κοινωνικές μάχες, μακριά από τα όρια του εταιρικού συνδικαλισμού.

Συνδικάτα μπολιασμένα με το όραμα και τη φρεσκάδα των νέων ανθρώπων, ικανά να αξιοποιούν την πείρα των παλαιότερων εργαζομένων. Συνδικάτα διεκδικητικά, που θα ενώνουν την εργατική τάξη, με μέτωπο προτάσεων και αγώνα ενάντια στην ανεργία και σχέδιο για ένα σύγχρονο εργασιακό μοντέλο που θα έχει στον πυρήνα του τον πρωταγωνιστή της παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή τον εργαζόμενο».

Στην προσυνδιάσκεψη της Πρέβεζας παρευρέθηκαν επίσης ο Δημήτρης Μέρκος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, και ο Αντώνης Σταυριανός, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ.

Άρτα : «Μ.Ε.Σ.Α. ενάντια στα βαλτωμένα νερά του σ.κ. και την εργατική – λαϊκή αντεπίθεση»

Με την εκλογή 15 αντιπροσώπων και προσωρινής συντονιστικής επιτροπής της νέας παράταξης, του Μετώπου Εργαζομένων για τη Συνδικαλιστική Αντεπίθεση, ολοκληρώθηκε και στην Άρτα την Τετάρτη 5 Μαρτίου η προσυνδιάσκεψη που έγινε, με αφορμή την επίσημη πρώτη της νέας παράταξης, του Μ.Ε.Σ.Α., της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης δηλαδή, που θα γίνει στις 15-16 Μαρτίου στο Σινέ Κεραμικός.

Στην προσυνδιάσκεψη της Άρτας, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, εισηγητές επίσης ήταν ο Γιώργος Χαρίσης, οργανωτικός γραμματέας της Αυτόνομης Παρέμβασης, και ο Δημήτρης Μέρκος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Παρευρέθη επίσης το μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ Αντώνης Σταυριανός.

Και στην Άρτα παρατηρήθηκε μαζική συνέλευση συνδικαλιστών, εργαζομένων, άνεργων και συνταξιούχων. Αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός για την κατάσταση και τα προβλήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και τονίστηκε πως πλέον είναι «ώριμο» το αίτημα για τη δημιουργία του Μ.Ε.Σ.Α., το οποίο θα αναγεννήσει το συνδικαλιστικό κίνημα και θα οργανώσει την αντεπίθεση εναντίον των δανειστών, της μνημονιακής κυβέρνησης και του Κεφαλαίου.

Κλαδική Συνέλευση Εεργαζομένων στους Ο.Τ.Α Α' - Β' βαθμού και Αποκεντρωμένης Διοίκησης 

Ενώ οι νομαρχιακές και κλαδικές προσυνδιασκέψεις συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια, για αύριο Κυριακή 9 Μαρτίου 2014, στις 10:00 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Καρόλου 24 - 3ος όροφος - Αθήνα) είναι προγραμματισμένη η προσυνδιάσκεψη των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Α' & Β' βαθμού και Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

δημοσίευσε ...