Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Μεγάλη η συγκέντρωση στο Σύνταγμα ενάντια στο «νέο» μνημόνιο

Ξεκίνησε στις 6:30 το απόγευμα η συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Στη συγκέντρωση καλούν πληθώρα φορέων και οργανώσεων, μεταξύ των οποίων η ΑΔΕΔΥ, η Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (Μ.Ε.Τ.Α), το Εργατικό Κέντρο Αθηνών, φορείς, ομοσπονδίες και συνδικάτα εργαζομένων και επαγγελματιών.

Το ΠΑΜΕ που πραγματοποίησε προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, συναντήθηκε με την κύριο όγκο των διαδηλωτών στο Σύνταγμα, διαμορφώνοντας μια μαζική και ενιαία παρουσία.

Ενώ η απουσία συγκεκριμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων μπορεί να μην περιόρισε το μέγεθος της συγκέντρωσης αλλά «δικαιώνει» αυτούς που τους ταυτίζουν με τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό.


Αργά το απόγευμα, στη συγκέντρωση προσήλθε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρησή της από την συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.


Σκληρότερες και αντιδραστικότερες και από τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις είναι οι ρυθμίσεις της "συμφωνίας" κυβέρνησης - τρόικας, που το βράδυ της Πέμπτης (27/3) δόθηκαν στα κόμματα και την Παρασκευή (28/3) κατατέθηκαν στη Βουλή.

Mε διαδικασίες «εξπρές», που εξευτελίζουν ακόμα και το ρόλο του Κοινοβουλίου, η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου σφαγιάζει τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας και ρημάζει ακόμα περισσότερο τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της χώρας.

Με πραξικόπημα απέτρεψαν την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά Στουρνάρα

Πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Υπ. Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα, καταθέσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο  Α.Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον υπουργό Οικονομικών «κύριο εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής κοινωνίας και των ελλήνων πολιτών».


Όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, στο άρθρο 142, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η Κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.


Αρχικά, η κυβέρνηση έκανε αμέσως δεκτή την πρόταση δυσπιστίας μέσω του Υπ. Επικρατείας, οπότε αναμένετο να ξεκινήσει σήμερα η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, ενώ σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (Α.142, παρ 4) θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή τη τρίτης μέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία, δηλαδή την Τρίτη 2/04/2014.


Λίγο αργότερα, όμως, ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, με μια θεαματική "κωλοτούμπα" πρότεινε να μην γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας από το Προεδρείο της Βουλής, επικαλούμενος το άρθρο 84 του Συντάγματος που κάνει λόγο για την παρέλευση εξαμήνου από την κατάθεση προηγούμενης πρότασης δυσπιστίας.


Την "κωλοτούμπα" αυτή στήριξε και ο Β. Μεϊμαράκης, ενεργώντας ως εκπρόσωπος της ΝΔ και όχι ως πρόεδρος της Βουλής, αποφασίζοντας να θέσει το ζήτημα στην Ολομέλεια για ψηφοφορία.

Μετά και από αυτή την απόφαση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αποχωρήσει από τη συζήτηση για το μνημονιακό πολυνομοσχέδιο, ενώ θα παραβρεθεί μόνο στο τέλος της διαδικασίας κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας.



Στοιχεία από iskra

δημοσίευσε ...