Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Οι μνημονιακοί νόμοι εργαλείο των αιρετών για την ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας

Η πλειοψηφία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισπεύδει τις διαδικασίες χρησιμοποιώντας μνημονιακούς νόμους και μέτρα προκειμένου να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που έχουν δώσει στο μεγάλο κεφάλαιο και να ιδιωτικοποιήσει μια σειρά από υπηρεσίες «χρήσιμες» για τους εργολάβους.

Το φαινόμενο των ιδιωτικοποιήσεων ή της ανάθεσης εργασιών της υπηρεσίας καθαριότητας των Δήμων δεν αποτελεί «νέο φρούτο», έρχεται από την νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση της χώρας των προηγούμενων ετών και από την πλειοψηφία των αιρετών στην τοπική αυτοδιοίκηση που συνεχίζουν να στηρίζουν και να υπηρετούν αυτή την πολιτική, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας.

 Οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των δήμων δεν αντιμετωπίζεται όμως μόνο με τις αντιδράσεις των εργαζομένων στα τοπικά πρωτοβάθμια συνδικάτα, οι αντιδράσεις χρειάζεται να γενικευτούν και να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου από όλους τους εργαζόμενους το κλάδου και την κοινωνία που θα κληθεί να πληρώσει τα υπερκέρδη των εργολάβων.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Πρεβέζης και καλεί όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από τα πρωτοβάθμια Σωματεία και την Ομοσπονδία, να συστρατευτούν για την καλύτερη οργάνωση και μαζικοποίηση της πάλης ενάντια στα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα και τους υπηρέτες τους.

Καλούμε την κυβέρνηση να συνεχίσει, όπως ξεκίνησε με τον νόμο 4325/2015, στο ξήλωμα των μνημονιακών μέτρων και δεσμεύσεων που χρησιμοποιεί ως εργαλεία η πλειοψηφία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να καταργήσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών των δήμων.

Να προχωρήσει στην άμεση κατάργηση του αρ. 61 του ν.3979/2011 που δίνει τη δυνατότητα εκχώρησης αποκομιδής απορριμμάτων σε εργολάβους και στην άρση της απαγόρευσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού τουλάχιστον σε πρώτη φάση στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 1-6-2015

Η ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ σε μορφή Word ΕΔΩ

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α νομού Πρέβεζας

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 2 ΙΟΥΝΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΑΚΙ ΣΤΙΣ 11:00 ΤΟ ΠΡΩΙ

Το ΔΣ των εργαζομένων στους ΟΤΑ Α’ βαθμού των Δήμων Ν. Πρέβεζας αποφάσισε ομόφωνα την προκήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας από τις 9:00 το πρωί έως τις 13:00 το μεσημέρι, για την Τρίτη 2 Ιουνίου, ημέρα που είναι η καταληκτική για την υποβολή προσφορών για το διαγωνισμό για την ανάθεση σε ιδιώτες της αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων στην Δ.Ε Πάργας και στις Τ.Κ Αμμουδιάς, Βαλανιδορράχης, Μεσοποτάμου και Λούτσας.

Εμείς σαν εργαζόμενοι στους Δήμους εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Πάργας να παραχωρήσει τον τομέα καθαριότητας στους ιδιώτες.

Η ιδιωτικοποίηση τμήματος του τομέα καθαριότητας είναι απόλυτα σίγουρο ότι ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την παράδοση ολόκληρης της υπηρεσίας στα επιχειρηματικά συμφέροντα, που μέσα από την εμπλοκή τους στη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων, βλέπουν ένα ακόμα κερδοφόρο γι’ αυτούς πεδίο. Οδηγεί παράλληλα στην απόλυση των συναδέλφων που εργάζονται αυτή τη στιγμή στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Πάργας και σε νέα χαράτσια μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών προς τους κατοίκους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

Καλούμε τους συναδέλφους μας στο Δήμο Πάργας να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του ζητήματος και να μην ξεγελαστούν από τις ψεύτικες υποσχέσεις και το κλίμα αναμονής που προσπαθεί να καλλιεργήσει η Δημοτική Αρχή

Όλοι μαζί, με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους μαγαζάτορες, τους αγρότες, τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής, να αντιπαλέψουμε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές με όσες δυνάμεις διαθέτουμε και να οργανώσουμε τον αγώνα για να μην ιδιωτικοποιηθεί η υπηρεσία καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων, όπως και καμία άλλη υπηρεσία των Δήμων.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Ιούνη στις 11:00 το πρωί έξω από το δημαρχιακό μέγαρο του Δήμου Πάργας, στο Καναλάκι.

            Να διεκδικήσουμε:

  • Να μην ιδιωτικοποιηθεί η υπηρεσία καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Πάργας καθώς και καμία άλλη υπηρεσία των Δήμων.
  • Στελέχωση της υπηρεσίας με τον ανάλογο στόλο οχημάτων, προμήθεια μέσων και εργαλείων που χρειάζονται, πρόσληψη μόνιμου επαρκούς προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι με δίμηνα και πεντάμηνα που τους καταστούν ομήρους και δεν ξέρουν πότε και αν θα πληρωθούν.
  • Στήριξη των εργαζομένων της καθαριότητας με τα κατάλληλα είδη προστασίας της ζωής τους κατά την άσκηση του έργου τους, έγκαιρη απόδοση των όσων δικαιούνται (γάλα, ρουχισμό κλπ).
  • Γενναία χρηματοδότηση των Δήμων μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτως ώστε να μπορούν αν λειτουργούν για να καλύπτουν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.
  • Κατάργηση των ανταποδοτικών τελών για τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, τους ανέργους, τους μικρούς μαγαζάτορες και τους αγρότες της περιοχής, με παράλληλη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων.  
Ο Πρόεδρος                      Η Γραμματέας

Μισηρλής Γεώργιος         Κατσάβαρου Ευαγγελία

δημοσίευσε ...