Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Υπερασπιζόμαστε τον Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών των Δήμων - τη μόνιμη και σταθερή εργασία

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Αττικής, στις 12.30 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27-Αθήνα).

Η χώρα και ο λαός μας βιώνουν ένα ανελέητο και πρωτοφανή πόλεμο από την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΔΝΤ αλλά και από το διεθνές και εγχώριο κεφάλαιο, προκειμένου να αναγνωρίσουν ότι είναι αναφαίρετο και δημοκρατικό πρωτίστως δικαίωμα των λαών να ορίζουν  τις τύχες τους.

     Εδώ και πέντε μήνες βρισκόμαστε στην καρδιά μιας σκληρής πολιτικής και ταξικής μάχης. Ο πολιτικός εκβιασμός των «εταίρων – τοκογλύφων δανειστών» και το κλίμα οικονομικής ασφυξίας που επιχειρούν να επιβάλλουν στη χώρα στοχεύουν στην πλήρη υποταγή και την ταπείνωση του λαού μας. Θέλουν να επιβάλλουν ένα νέο μοντέλο στην εργασία, που προσομοιάζει με σύγχρονη δουλεία.

Το ζητούμενο για τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους δεν είναι η απόρριψη της απαράδεκτης και αποικιακής συμφωνίας που προτείνουν οι δανειστές και η αποδοχή μιας λιγότερο κακής, αλλά η εφαρμογή του εναλλακτικού προγράμματος που θα βάζει τέλος στη μνημονιακή βαρβαρότητα και θα υπηρετεί τις ανάγκες της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού και των εργαζομένων.

Απάντηση στους εκβιασμούς των δανειστών είναι η εκπλήρωση της λαϊκής εντολής, για εφαρμογή νέας οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής ατζέντας, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία, η ανθρωπιστική κρίση, οι ανάγκες στην κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, τη παιδεία, αλλά και να υπάρξει πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας σε όφελος του λαού και του τόπου.

Τα πρώτα θετικά βήματα της κυβέρνησης, που ήταν αιτήματα πάλης και αγώνων το προηγούμενο διάστημα, όπως η επαναπρόσληψη των απολυμένων, το φρένο στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης απεργών, η κατάργηση της δήθεν αξιολόγησης προσωπικού και του προσχηματικού επανέλεγχου των συμβάσεων που οδηγούσαν σε χιλιάδες απολύσεις, βρίσκουν τη λυσσαλέα αντίδραση των ντόπιων και ξένων εκπροσώπων του κεφαλαίου.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξαιτίας της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που με ιδιαίτερη ένταση οξύνθηκαν την μνημονιακή περίοδο, έρχεται η πλειοψηφία των Δημοτικών Αρχών, που στήριξαν με τη στάση τους τις αντεργατικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων, να τα διογκώσει επιχειρώντας να ιδιωτικοποιήσουν τομείς και υπηρεσίες των δήμων όπως αυτή της Καθαριότητας, με «άλλοθι» μνημονιακούς νόμους και μέτρα.

Είναι γεγονός ότι σε μια σειρά από δήμους σε όλη τη χώρα επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας από τους υπηρέτες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μεγαλοεργολάβων και όχι των δημοτών.

Γνωρίζουν καλά οι αιρετοί που το πράττουν ότι καταργώντας το δημόσιο χαρακτήρα της υπηρεσίας, το κόστος υπερδιπλασιάζεται αποφέροντας κέρδη στους εργολάβους και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στις πλάτες των ήδη οικονομικά εξαθλιωμένων από τα μνημονιακά μέτρα, δημοτών.



Οι ΣΔΙΤ και η μετατροπή των ΦΟΣΔΑ από ΝΠΔΔ σε Α.Ε. στη διαχείριση απορριμμάτων δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο και τους εργαζομένους. Είναι ένα ακόμα «τέχνασμα» για να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφάλαιο σε βάρος των πολιτών και των εργαζομένων που εξακολουθούν να υποφέρουν από την «μπότα» των μνημονιακών πολιτικών, ενώ αποτελεί ένα από τα «όπλα» των μνημονιακών αιρετών, που ακόμη και σήμερα, προωθούν τις «μερκελικές» πολιτικές στη χώρα μας.



Οι ΣΔΙΤ αποτελούν «όχημα» των τοκογλύφων και των δανειστών, στην προσπάθειά τους να αλώσουν τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας και να επιβάλλουν την επισφάλεια, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και το φθηνό μεροκάματο.



Οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι και δεν συγχωρούνται «αστοχίες». Ας είμαστε περισσότερο προσεχτικοί γιατί μέσα στην λαίλαπα της μνημονιακής πολιτικής οι ιδέες της αριστεράς για κοινωνική οικονομία – συνεταιρισμός - εταιρείες λαϊκής βάσης, χρησιμοποιούνται με βάση την αντίληψη που απορρέει από τη νεοφιλελεύθερη λογική των Συνθηκών της Ε.Ε. για να περιτυλίξουν με ευήκοους χαρακτηρισμούς την ανταγωνιστικότητα και το χώρο του κέρδους ιδιωτικών εταιρειών.



Οι Κοιν.Σ.Επ. αποτέλεσαν μνημονιακό εργαλείο στα χέρια της πλειοψηφίας των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την καταβαράθρωση των εργασιακών σχέσεων, με θύματα τους εργαζόμενους που λειτουργούν στις συνθήκες ενός σύγχρονου δουλεμπορίου, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα και με επισφαλή και περιορισμένου χρόνου εργασία.



Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ ήταν και παραμένει αντίθετο σε κάθε μορφή ελαστικής σχέσης εργασίας που έφεραν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων και επιχειρούν να αντικαταστήσουν τη μόνιμη και σταθερή εργασία, οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών, των κοινωνικών δομών των Δήμων και του δημόσιου τομέα δεν καλύπτονται με Κοιν.Σ.Επ. ή με εργαζόμενους σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ολιγόμηνης διάρκειας, κακοπληρωμένους και χωρίς δικαιώματα.



Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ δηλώνει ξεκάθαρα,



ότι θα αντιταχθεί σε κάθε παρέκκλιση και προσπάθεια υπαναχώρησης ή σε ενέργειες και μέτρα που θα έρχονται σε αντίθεση με τα δικαιώματα, τις διεκδικήσεις και τις θέσεις του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος,



ότι θα στηρίξει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που είναι σε όφελος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των άνεργων, των νέων, του λαού και της χώρας και



ότι θα πρωτοστατήσει στον αγώνα της ανατροπής των αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών και στο άνοιγμα του δρόμου για ριζικές, προοδευτικές αλλαγές σε βάρος των δυνάμεων του Κεφαλαίου και σε όφελος του κόσμου της εργασίας.



Η Στάση Εργασίας της Τρίτης 16 Ιούνη 2015 από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος ωραρίου, να σηματοδοτήσει την αρχή των πανελλαδικών κινητοποιήσεων του κλάδου των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το φαινόμενο των ιδιωτικοποιήσεων όπως διαχρονικά έχει προτείνει το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ και όχι αποσπασματικά και τοπικά όπως αντιμετωπιζόταν μέχρι σήμερα.



Καλούμε την κυβέρνηση να «αφοπλίσει» από την πλειοψηφία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το «οπλοστάσιο» που δημιούργησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, να συνεχίσει το ξήλωμα των μνημονιακών νόμων όπως ξεκίνησε με τις διατάξεις του ν.4325/2015



● να προχωρήσει στην άμεση κατάργηση του αρ. 61 του ν.3979/2011 που δίνει τη δυνατότητα εκχώρησης αποκομιδής απορριμμάτων σε εργολάβους



● στην κατάργηση των ΣΔΙΤ



● στην εφαρμογή άμεσου χρονοδιαγράμματος πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και



● στην κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής σχέσης εργασίας (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ – Κοινωφελής Εργασία – Ορισμένου Χρόνου και Έργου).



Η παράσταση των συμβάσεων καθαριότητας (αρ.49/ν.4325/2015) έχει αξία μόνο αν χρησιμοποιηθεί για τον προγραμματισμό και την διεξαγωγή των διαγωνισμών για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όπως αναφέρει και η σχετική εγκύκλιος.

ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις

ΟΧΙ σε κάθε μορφή ελαστικής σχέσης εργασίας

Υπερασπιζόμαστε

το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκηση

την μόνιμη και σταθερή εργασία

  ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 14-6-2015

Η ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ σε μορφή Word ΕΔΩ

δημοσίευσε ...