Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Απαιτούμε την επίλυση των «δικών» μας προβλημάτων ...



ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ «ΔΙΚΩΝ» ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, και οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ, βιώνουμε την ένταση και τη συνέχιση των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών, είτε με κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι δεν μπορεί να ασκηθεί καμιά πολιτική υπέρ των εργαζομένων, αν δεν συγκρουστούμε με το σύνολο του μνημονιακού μπλοκ και με τις πολιτικές της Ε/Ε και της ευρωζώνης και αν το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει μια σταθερή στάση απέναντι σε κάθε είδους εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, για να μπορεί να επανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία του, να κινητοποιήσει και να συνεγείρει τους εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί η πλειοψηφία (ΔΑΣ-ΠΑΜΕ) του σωματείου μας, να κινείται με βασικό, αν όχι μοναδικό, κριτήριο το ποιος είναι κάθε φορά δημοτική αρχή. Για τα ίδια θέματα άλλα λένε και άλλα κάνουν ανάλογα με το ποιος είναι δήμαρχος, όταν μάλιστα τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια, χρονίζουν και δεν δίνεται καμιά ουσιαστική λύση, πολύ περισσότερο όταν αυτή η πλειοψηφία στα τοπικά θέματα, λειτουργεί ως ο μακρύς εργοδοτικός βραχίονας για το πέρασμα της πολιτικής της δημοτικής αρχής, ενώ ανέχεται και συνηγορεί σε μεθόδους αυταρχισμού, εκβιασμών και τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα:

1.Ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του δήμου παραμένει ο ίδιος ακόμη πριν τον «Καλλικράτη», με αποτέλεσμα νέες αρμοδιότητες να μην έχουν καταγραφεί στον ΟΕΥ και βέβαια να μην ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες και στο αίτημα της κατάργησης των Νομικών Προσώπων και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού τους στο Δήμο. Η κατάσταση αυτή βολεύει τη κάθε φορά δημοτική αρχή γιατί έτσι μπορεί να αναθέτει σε οποιονδήποτε αυτές τις αρμοδιότητες.

2.Οι υπερωρίες, που είναι αναγκασμένο το προσωπικό να κάνει, δεν πληρώνονται στην ώρα τους και σε εύλογο χρόνο – έχουν να πληρωθούν από το Σεπτέμβρη του 2015 για όλους και σε κάποιους από τον Αύγουστο. Αν είναι το προσωπικό να εργάζεται χωρίς να πληρώνεται, είναι προτιμότερο να καταργηθεί η υπερωριακή εργασία. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να σταματήσει η υπερωριακή εργασία ώσπου να αποπληρωθούν και να μην υπάρχει καθυστέρηση πέραν του διμήνου.

Ανάλογη εκκρεμότητα υφίσταται και με την μη καταβολή παλιών δεδουλευμένων - υπάρχει και δικαστική απόφαση καταβολής τους - όπως είναι για τους εργαζόμενους του Πνευματικού Κέντρου.

3.Υπάρχει παντελής έλλειψη των μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) και γενικότερα μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και πλημμελής συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι εκτεθειμένοι σε πολλαπλούς κινδύνους. Ακόμη και το χαρτί υγείας πρέπει να φέρνουν από το σπίτι τους οι εργαζόμενοι. Ήδη ο κλάδος μας σ’ όλη την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα μετρά πολλά εργατικά ατυχήματα, ακόμη και θανατηφόρα.

4.Πέρα από γενικολογίες και ευχολόγια δεν έχει γίνει τίποτα για την άσκηση πιέσεων για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ενώ βολεύονται με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και την “κοινωφελή” εργασία, με εργαζόμενους δηλ. χωρίς πλήρη δικαιώματα, καθώς και με την “επιστράτευση” του κομματικού μηχανισμού για δωρεάν(;) και ανασφάλιστη “εθελοντική” εργασία!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η διοίκηση του δήμου ασκεί πιέσεις και εκβιάζει όσους διαφωνούν, παρακάμπτει τις υπηρεσίες και τους αρμόδιους προϊσταμένους για να “κάνει” τη δουλειά της, ενώ είναι επιρρεπής σε υιοθέτηση καταγγελιών από κομματικούς, πολιτικούς και άλλους φίλους της, σε βάρος συναδέλφων, με αποτέλεσμα να πλανιέται πάνω απ' το δημαρχείο και τους άλλους χώρους εργασίας το φάντασμα του αυτόκλητου υποστηριχτεί της δημοτικής αρχής, που δεν διστάζει να γίνεται και “κουκουλοφόρος” της κατοχής ή να υπάρχει η γενική αίσθηση ότι πας μη Έλλην (κομματικός) βάρβαρος (αντίπαλος)!

Τελευταίο τέτοιο κρούσμα είναι σε βάρος συναδέλφου, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ πέρασε από λαϊκό δικαστήριο και ιεροεξεταστήριο από το δήμαρχο, γιατί καταγγέλθηκε από “συνάδελφο” ότι αν δεν τον εξυπηρετήσει (είχε κλείσει η υπηρεσία που δουλεύει και σχολάσει το προσωπικό) θα “...το καταγγείλει στο δήμαρχο που είναι και φίλος του”!

Ο συγκεκριμένος “συνάδελφος” μπορεί να εξακολουθήσει να είναι φίλος του δημάρχου, ο δήμαρχος όμως δεν μπορεί να λειτουργεί με φιλίες και να υιοθετεί άκριτα τις καταγγελίες τους και εμείς βέβαια δεν μπορούμε να έχουμε τέτοια μέλη στο σωματείο μας, αν ο συγκεκριμένος συνάδελφος είναι μέλος του.

Η δημοτική αρχή καλά θα κάνει, αντί να ενοχοποιεί άδικα τους συναδέλφους μας, να επικεντρωθεί στην επίλυση των προβλημάτων, όταν πολλές υπηρεσίες λειτουργούν με τον αυτόματο πιλότο, πχ το ΚΕΠ χωρίς αρμόδιο προϊστάμενο, χωρίς όλα τα προβλεπόμενα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων μέτρα προστασίας, σε μια υπηρεσία μάλιστα που έρχεται σε διαρκή επαφή με το κοινό.

Τα “δικά” προβλήματα όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κρύψουν ότι η κυβέρνηση μετά από τη ...συνήθη “σκληρή” διαπραγμάτευση ετοιμάζει την πλήρη ανατροπή των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, τη νέα φορολεηλασία σε βάρος των εισοδημάτων μας, τις κατασχέσεις της περιουσίας όσων χρωστούν στις τράπεζες, τις ιδιωτικοποιήσεις και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Το ΜΕΤΑ εργαζομένων του δήμου Καισαριανής καλεί όλους τους εργαζόμενους να αντισταθούν στη βαρβαρότητα των κυβερνητικών πολιτικών, να στρατευτούν στον αγώνα για την ανατροπή τους και να συμμετέχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα για την ανατροπή τους. Αμέσως όμως μετά τις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, άμεσα πρέπει να γίνει Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας για να προγραμματίσουμε τις αντιδράσεις για την επίλυση των “τοπικών” προβλημάτων που μας ταλανίζουν.

Ταυτόχρονα πρέπει να παλέψουμε για να ανατρέψουμε τις νέες περικοπές στο ανθυγιεινό επίδομα κατά την διάρκεια των αναρρωτικών αδειών και την άδικη μισθολογική και βαθμολογική υποβάθμιση των εργαζομένων ΔΕ με εμπειρία, την διατήρηση και επέκταση του καθεστώτος των ΒΑΕ και την επαναφορά των τριών μισθολογικών τους κλιμακίων, καθώς και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στο βρεφικό σταθμό σε αορίστου χρόνου και την ένταξή τους στο δήμο.

Απρίλης 2016                           ΜΕΤΑ εργαζομένων δήμου Καισαριανής

δημοσίευσε ...