Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Παραμένουν σε ανασφάλεια οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι – Τι έβγαλαν οι συναντήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ



Πολλοί είναι αυτοί που «βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο» αλλά κάποιοι άλλοι το «βλέπουν μισογεμάτο». Στην περίπτωση όμως της συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη και του επιτελείου του με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ήταν οφθαλμοφανές και χωρίς καμία σκιά παντελώς …άδειο.
Άδειο, σε ότι έχει να κάνει με την λύση στα προβλήματα πληρωμής που βάζουν οι επίτροποι τους Ελ. Συν. και στην επιστροφή των ενταλμάτων, άδειο και στην ανασφάλεια των εργαζομένων αν και αύριο θα είναι στην εργασία τους.
Επί της ουσίας ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε όλα όσα έχουν χιλιοειπωθεί τις τελευταίες ημέρες, ότι ισχύει ο νόμος 4429/2016 για όλους και οι συμβάσεις που καλύπτονται από το νόμο πρέπει να παραταθούν μέχρι τις 31/12/2017, αλλά δεν είπε τίποτα για τους αιρετούς που παρανομούν και δεν υπογράφουν την παράταση της σύμβασης των δικαιούχων και πρωτίστως δεν είπε τίποτα, πέραν των καλών προθέσεων της κυβέρνησης, για λύση στο πρόβλημα με το Ελεγκτικό Συνέδριο και την ανεμπόδιστη πληρωμή των συμβασιούχων που θα είναι και καθοριστικός παράγοντας για την συνέχεια της εργασίας τους μέχρι το τέλος του 2017.
Επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών δεν είπε τίποτα απολύτως για την μονιμοποίηση των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ και δουλεύουν για περισσότερα από επτά χρόνια και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία με αποκλειστική ευθύνη της κεντρικής εξουσίας.
Επειδή γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της και είναι πλέον το καλό και υπάκουο παιδί των θεσμών, το δηλώνει άλλωστε και η ίδια, για να μην υπάρχουν αυταπάτες, σε ότι αφορά τις δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη για μονιμοποίηση των συμβασιούχων μέσω ανοιχτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ με αυξημένη μοριοδότηση στους υπάρχοντες συμβασιούχους, ο κ. Σκουρλέτης είπε χαρακτηριστικά ότι «ο Υπουργός Επικρατείας είπε φωναχτά τη σκέψη του»….
Το μόνο που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών είναι ότι το ….πολυνομοσχέδιο που αφορά τους Ο.Τ.Α (το επονομαζόμενο από προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠ.ΕΣ. ως «σκούπα») θα κατατεθεί στις αρχές Φλεβάρη κατόπιν ενημέρωσης της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ενώ για την υπογραφή της Σ.Σ.Ε ανέφερε ότι ορίστηκε η επιτροπή που θα εκπροσωπήσει το Υπουργείο χωρίς όμως να την ανακοινώσει.
Αν λάβουμε υπόψη ότι και στην συνάντηση που προηγήθηκε με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας για τα συνεχιζόμενα εργατικά ατυχήματα – δυστυχήματα, τις συνθήκες εργασίας και την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, ο Γ.Γ. του υπουργείου «σήκωσε τα χέρια ψηλά» σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις του Υπουργείου λέγοντας ότι η νομοθεσία δεν προβλέπει παρεμβάσεις στο Δημόσιο και θέλει αλλαγή.
Γίνεται κατανοητό ότι και από αυτές τις συναντήσεις τίποτα θετικό για τους εργαζόμενους δεν αποκομίσθηκε. Η μόνη λύση είναι ο αγώνας των εργαζομένων μέσα από τα συνδικάτα τους διεκδικώντας ακόμα και τα αυτονόητα, δικαίωμα στην εργασία, με πλήρη δικαιώματα και με συνθήκες που σέβονται την ζωή των εργαζομένων.
Όπως τονίσαμε και πριν την κινητοποίηση, είναι ανάγκη η διοίκηση της Ομοσπονδίας, αν θέλει ο αγώνας να αποκτήσει μαζικότητα και να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, να προβάλει ένα ολοκληρωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα που θα στηριχτεί απ’ όλους τους εργαζόμενους, θα έχει συνέχεια και κλιμάκωση και θα αφορά όλους τους κλάδους των εργαζομένων στους δήμους.  
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ /18-1-2017  

δημοσίευσε ...