Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Παράταση στην εκμετάλλευση των εργαζομένων «κοινωφελούς εργασίας»


Δημοσιεύτηκε το τελικό νομοσχέδιο «Κύρωση των επιμέρους συμβάσεων για τα Έργα V και VI της από 06-09-2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας», το οποίο περιλαμβάνει και την τροπολογίαμε την οποία δίνεται παράταση για τέσσερις μήνες  για τον α΄κύκλο Κοινωφελούς Εργασίας που αφορά 30.333 εργαζόμενους και έληγε στα τέλη Ιουνίου.
Η αιτιολόγηση που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Μπάρκας μιλώντας στη Βουλή, αποδεικνύει περίτρανα ότι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων και γενικότερα του δημόσιου τομέα. Όπως επίσης ότι και η σημερινή κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγούμενων συντηρεί και επεκτείνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας – εκμετάλλευσης με ολιγόμηνους, κακοπληρωμένους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους.
Μπορεί η παράταση των συμβάσεων να ήταν αίτημα της πλειοψηφίας των δημάρχων, η ΚΕΔΕ άλλωστε είχε ζητήσει το οκτάμηνο να γίνει 12μηνο, που έχουν βρει δωρεάν εργαζόμενους και δεν τους κοστίζουν ούτε ένα ευρώ, αλλά ψεύδεται ο υφυπουργός όταν επικαλείται ότι η παράταση αποτελούσε αίτημα των εργαζομένων.
Οι αγώνες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα και τα αιτήματα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι στον ίδιο τον υφυπουργό και στην κυβέρνηση που συμμετέχει, ήταν για μόνιμη και σταθερή εργασία, μισθό σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και ίσα δικαιώματα σύμφωνα με την ΣΣΕ των εργαζομένων στους Δήμους.
Η ρουσφετολογική παράταση λόγω εκλογών και ο β’ κύκλος του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» που προχωράει η σημερινή κυβέρνηση δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας αντίθετα επεκτείνει το καθεστώς εκμετάλλευσης και ανακύκλωσης των ανέργων.
Τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και τα δεκανίκια τους) που ψήφισαν τα μνημόνια και εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερη πολιτική, συμπιέζουν το κόστος εργασίας κατά του εργαζόμενου, μετατρέπουν την μόνιμη και σταθερή εργασία σε μικρής διάρκειας, τον μισθό σε «βοήθημα» και καταργούν τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν διαχρονικά με το αίμα και την ζωή των εργαζομένων.
Ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους για να ανατρέψουν τις πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης και να απαλλαγούν από το πολιτικό προσωπικό που τις εφαρμόζει και μαυρίζει την ζωή μας.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / Ιούνιος 2019

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΔΩ

δημοσίευσε ...