Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

ΣΟΜΕΔΠ: Να παρθούν τώρα μέτρα κατά της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων λόγω καύσωνα


 

Το νέο κύμα καύσωνα, παρατεταμένου αυτή τη φορά, που κατακλύζει όλη την χώρα επιβάλει να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Σε συνθήκες καύσωνα, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς από την τρομακτική έλλειψη προσωπικού, την απουσία υποδομών, τα παλαιά και κακοσυντηρημένα μηχανήματα και οχήματα, επιδρά και η θερμική καταπόνηση.

Το κράτος και η πλειοψηφία των δημάρχων μας αντιμετωπίζουν ως αναλώσιμους και την προστασία της υγείας και την ασφάλεια μας ως κόστος που πρέπει να περικόψει. Το βλέπουμε καθημερινά με τα λειψά και ανύπαρκτα  Μέσα Ατομικής Προστασίας, τις απαράδεκτες υποδομές στους χώρους εργασίας, τα επικίνδυνα μηχανήματα και οχήματα. Το ζήσαμε και στην πανδημία, που τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν πρωτόκολλα διάδοσης του ιού, πρωτόκολλα του θανάτου. Οι συνάδελφοι στην αποκομιδή, στον οδοκαθαρισμό, στο πράσινο και στα άλλα τεχνικά συνεργία είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα την ώρα που πραγματοποιούν ιδιαίτερα βαριές και ανθυγιεινές εργασίες. Πρόβλημα υπάρχει και στους διοικητικούς υπαλλήλους και στους οδηγούς, καθώς τα κλιματιστικά είναι σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκώς συντηρημένα ή δεν λειτουργούν.

Ας ρωτήσει ο δήμαρχος Πειραιά τις υπηρεσίες, που όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, τον διαβεβαιώνουν ότι τα Μέσα Ατομικής Προστασίας χορηγούνται κανονικά όλα τα χρόνια, πόσα T-shirt και πόσα παντελόνια κατάλληλα για συνθήκες καύσωνα έχουν χορηγηθεί και σε πόσους από τους δικαιούχους…. τα τελευταία 5 χρόνια; 

Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά απέστειλε σχετικό έγγραφο στον δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη που ζητά να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων λόγω των συνθηκών καύσωνα που επικρατούν.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο μας ζητάμε:

•Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών σε θερμοκρασία 38ο C και άνω.

•Δικαιολογημένη από την υπηρεσία απουσίας  από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.).

•Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος, τα χαρακτηριστικά και την ένταση της εργασίας.

•Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες. Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή σε αυτές την συνθήκες είναι εγκληματικό να συνεχίσουν να εργάζονται.

•Προγραμματισμός δρομολογίων της υπηρεσίας καθαριότητας τις βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες.

•Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

•Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

•Οχήματα και χώροι εργασίας (γραφεία κλπ) που δεν διαθέτουν κλιματιστικό ή δεν λειτουργεί να παραμείνουν ακινητοποιημένα και κλειστά αντίστοιχα.

•Συνεννόηση των υπηρεσιών με τον γιατρό εργασίας και τον τεχνικό ασφαλείας για επιπλέον μέτρα αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης.

Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε αναλώσιμοι όπως θέλουν να μας αντιμετωπίζουν. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις ζωές των εργαζομένων και να βάζει την υγεία και την ασφάλεια τους στο ζύγι κόστους – οφέλους!!!  

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ


 

δημοσίευσε ...