Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στους Δήμους μέσω των Μ.Κ.Ο.

(παρένθεση)
 
Η λέξη εκμετάλλευση είναι λίγη μπροστά σε αυτό που πραγματικά ισχύει για τους εργαζόμενους των δήμων που «ενοικιάστηκαν» στους Δήμους με πεντάμηνη σύμβαση στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας από τις «αμαρτωλές» Μ.Κ.Ο.
Έχουμε εναντιωθεί πολλές φορές μέσα από τη ιστοσελίδα μας αλλά και σε συνδικαλιστικό πρωτίστως επίπεδο για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την συγκεκριμένη μέθοδο που αποτελεί μια εφεύρεση του συστήματος που αντικαθιστά τα παλιά Stage, εξυπηρετώντας ουσιαστικά μόνο τις πελατειακές σχέσεις των δημάρχων.
 

Ωστόσο όμως θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση του σ.κ. να προστατέψει τους εργαζομένους που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα από την στυγνή εκμετάλλευση, τόσο των Δημάρχων οι οποίοι ακολουθώντας την ρήση «τώρα που βρήκαμε παπά να θάψουμε πολλούς» τους χρησιμοποιεί παρανόμως σε τελείως διαφορετικές εργασίες από αυτές που αναγράφονται στο μνημόνιο συνεργασίας και στις συμβάσεις τους, όσο και των Μ.Κ.Ο που τους αφήνουν απλήρωτους επί μήνες χωρίς κανείς να ξέρει και να μπορεί να απαντήσει πότε ακριβώς και αν τελικά πληρωθούν.
 
Οι εργαζόμενοι του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας είναι παράνομο να τοποθετηθούν  για παράδειγμα στην υπηρεσία της καθαριότητας – αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων -  η οποία υπηρεσία καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου. Και τούτο γιατί δεν προκύπτει από την σύμβαση που υπόγραψαν, αλλά στο ότι  στους συγκεκριμένους εργαζόμενους  δεν καταβάλλεται βαρέο ένσημο, δεν καταβάλλεται επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, και δεν δικαιούται μέσα ατομικής προστασίας και γάλα.
 
Τα πρωτοβάθμια σωματεία με την στήριξη της Ομοσπονδίας πρέπει να προστατέψουν τους εργαζόμενους κοινωφελούς εργασίας  ώστε να μην γίνονται έρμαια στα χέρια των αδίστακτων δημάρχων που το τσουχτερό πρόστιμο που θα κληθούν να πληρώσουν σε περίπτωση καταγγελίας και είναι 40.000 ευρώ για τον κάθε εργαζόμενο, δεν αποτελεί γι’ αυτούς ανασταλτικό παράγοντα.
 
Ακολουθεί δημοσίευμα της aftodioikisi .gr  που κάνει λόγω για απλήρωτους εργαζόμενους του Δήμου Τριφυλλίας
 
Παρά το ότι εργάζονται εδώ και δύο μήνες στο Δήμο Τριφυλλίας, μέσω κοινωφελούς εργασίας, οι περίπου 70 εργαζόμενοι εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι. Ο δήμος προσπαθεί να βρει μια λύση, καθώς οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται από αυτόν και γνωρίζει ότι πολλοί εξ αυτών αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα.
 
Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προσελήφθησαν στο δήμο με 5μηνες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, στο πλαίσιο του προγράμματος  «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - Ν. Μεσσηνίας» που υλοποιείται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της ελιάς».
 
Ακολουθεί δημοσίευμα της aftodioikisis.gr με την καταγγελία – ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  Ε.Κ.Μ. Δημήτρη Στρατούλη και Νίκου Συμαλένιου
 
Απλήρωτοι πάνω από 2 μήνες παραμένουν 234 εργαζόμενοι στις Κυκλάδες που έχουν προσληφθεί για πέντε μήνες μέσω κοινωφελούς εργασίας από το Κέντρο Ερευνάς και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και έχουν διατεθεί να εργαστούν στους δήμους, στο Νοσοκομείο Σύρου και Νάξου και στα Κέντρα Υγείας του νομού. Αυτό καταγγέλλουν, με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Νίκος Συρμαλένιος και Δημήτρης Στρατούλης.
 
Όπως λένε, ήδη, με την από 10/08/2012 και με αριθμό πρωτοκόλλου 35934/ΔΕ-4315 απόφαση του, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έχει ορίσει υπόλογο για την άμεση χρηματοδότηση και κατανομή 303.441,25 ευρώ. Εντούτοις, εδώ και πάνω από 2 μήνες δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ στους εργαζόμενους του προγράμματος, των οποίων οι συμβάσεις έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου.
 
Το εν λόγω πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του υπουργείου Εργασίας με τίτλο Πράξης «Ιερά Μητρόπολη Σύρου-Δημιουργία Θέσεων Απασχόλησης σε Τοπικό Επίπεδο Μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Άξονα Προτεραιότητας 09 - Διευκόλυνση της Πρόσβασης στην Απασχόληση στις δύο Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου». Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής ανέρχεται σε 758.603,13 ευρώ, σύμφωνα με την με αριθμό πρωτοκόλλου 2012ΣΕ03480178/3-4-2012 απόφαση της Γενικής Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννας Δαλλαπόρτα.
 
- Πέρα από την απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, οι οποίοι, σημειωτέον, αμείβονται με 600 ευρώ μηνιαία για οχτάωρη καθημερινή εργασία, αναδεικνύονται σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην συνολική θεώρηση των νεοφιλελεύθερων, μνημονιακών κυβερνήσεων της στήριξης της απασχόλησης και στη χρήση του χρηματοδοτικού εργαλείου του ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μόνο κατ' ευφημισμό μπορεί να ενταχθεί στις ενεργές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας, καθώς οι εργαζόμενοι απλά καλύπτουν βραχυπρόθεσμα κάποιες υποτυπώδεις ανάγκες των Δήμων, νοσοκομείων κτλ. Δν δημιουργείται έτσι καμία ουσιαστική προϋπόθεση για την συνέχιση της ένταξης των ατόμων αυτών στον παραγωγικό ιστό της τοπικής κοινωνίας, ούτε επωφελείται με τρόπο μακροπρόθεσμο και συλλογικό η τοπική κοινωνία», σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, και συμπληρώνουν:
 
- Επειδή η κυβέρνηση φαίνεται να συντάσσεται με την άποψη της υπουργού Εργασίας της Ιταλίας, Έλσα Φορνέρο, ότι "η εργασία δεν είναι δικαίωμα, θα πρέπει να κερδηθεί, ακόμη και μέσα από θυσίες", εννοείται πάντα των εργαζομένων και ποτέ των εργοδοτών,
 
- Επειδή η απόφαση για τη δημιουργία μεσαζόντων-εργοδοτών του ΕΣΠΑ που "δρέπουν τις δάφνες"» της καταπολέμησης της ανεργίας είναι βαθειά πολιτική,
 
- Επειδή το εργατικό δυναμικό -άνεργοι και εν ενεργεία- των Κυκλάδων έχουν ανάγκη από αξιοπρεπή και μόνιμη εργασία,
 
- Επειδή η ευημερία των τοπικών κοινωνιών εξαρτάται από την ενεργοποίηση παραγωγικών, καινοτόμων και περιβαλλοντικά υπεύθυνων δραστηριοτήτων, που απαιτούν όραμα, χάραξη κατευθύνσεων και ουσιαστική μέριμνα και συντονισμό όλων των αρμοδίων φορέων», ρωτούς τους υπουργούς:
 
1. Πού οφείλεται η εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων;
 
2. Σκοπεύει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη πληρωμή όλων των επωφελούμενων του προγράμματος αλλά και της τήρησης των κοινοτικών απαιτήσεων και οδηγιών;
 
3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει ώστε τα κονδύλια του 4ου πλαισίου στήριξης του Υπουργείου, αντί να χρησιμοποιούνται για βραχυπρόθεσμη κάλυψη πάγιων και σημαντικών αναγκών, να στηρίξουν πραγματικά την εργασία και το εργατικό δυναμικό στα πλαίσια ενός προγράμματος ουσιαστικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας;

δημοσίευσε ...