Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012

Χαριστική βολή για εκατομμύρια νοικοκυριά το νέο φορολογικό

"Σοκ και δέος" προκαλούν για ακόμη μία φορά οι εξόφθαλμα άδικες -υπέρ των κατεχόντων και σε βάρος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων- αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που προωθεί η σημερινή συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη νέα φορολογική κλίμακα που ενέκρινε η τρόικα εσωτερικού, στο βασικό σενάριο των νέων κλιμακίων, ένας άγαμος χωρίς παιδιά θα πληρώνει 11.600 ευρώ λιγότερο φόρο αν βγάζει 200.000 τον χρόνο (65.820 ευρώ από 77.420 ευρώ), αλλά θα πληρώνει μεγαλύτερο φόρο κατά 1.000 ευρώ κάποιος που έχει 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα!
Μάλιστα, οι Έλληνες φορολογούμενοι -και σημειωτέον τη χρονιά που η κρίση θα βαθύνει κι άλλο- θα δουν και άλλα πρωτόγνωρα χάσματα στη φορολογική ανισότητα, όπως π.χ. ότι κάποιος φορολογούμενος με μισθό 1.250 ευρώ τον μήνα μεικτά θα πληρώνει παραπάνω φόρο και κάποιος με μισθό 5.000 ή και 10.000 ευρώ τον μήνα θα πληρώνει λιγότερο φόρο από ό,τι πέρυσι!

Στο πλαίσιο του νέου -εντόνως ταξικού- πακέτου μέτρων, καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελείται μόνο από τέσσερα φορολογικά κλιμάκια. Με τη νέα αυτή κλίμακα, για εισόδημα έως 5.000 ευρώ ο συντελεστής θα παραμείνει 0%, για εισόδημα από 5.000 έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι είτε 10% είτε 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 16.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 18% και για εισόδημα άνω των 16.000 ευρώ θα είναι 35%.

Με τις επώδυνες αλλαγές που επέρχονται, καταργείται το αφορολόγητο όριο για τα παιδιά. Αυτή η αλλαγή, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, θα επιφέρουν σημαντική αύξηση του φορολογικού βάρους για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, που θα φέρει σε απόγνωση πολλούς φορολογούμενους, καθώς πλήττει όλα τα εισοδήματα μεταξύ 5.000 και 60.000 ευρώ, ενώ ακόμη:

* Θεσπίζεται ενιαίος συντελεστής φορολόγησης 30% ή 35% για τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των ατομικών επιχειρήσεων. Πλέον, επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 5.000 ευρώ, ενώ δεν κατέβαλε φόρο εισοδήματος, εφεξής θα πληρώνει τουλάχιστον 1.500 ευρώ.

* Εξισώνεται για εκτοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του υγραερίου κίνησης με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, που σημαίνει αύξηση της λιανικής τιμής του λίτρου του υγραερίου από τα 0,90 ευρώ ανά λίτρο σήμερα σε 1,15 ευρώ.

* Αυξάνεται ο φόρος στα τσιγάρα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η τιμή πώλησης του πακέτου της «πλέον ζητούμενης τιμής» τουλάχιστον 0,3 ευρώ.

* Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση και η διαφορά αντικαθίσταται από ένα τέλος για το ελεύθερο κάπνισμα στους χώρους εστίασης.

* Αυξάνονται οι συντελεστές αυτοτελούς φορολόγησης για τους ναυτικούς.

* Αυξάνεται σε 15% ο συντελεστής φόρου των τόκων των καταθέσεων.

Τα 14.000 ευρώ εισοδηματικό κλιμακούμενο για το επίδομα θέρμανσης

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προχωρά στην εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης, στο 80% της σημερινής τιμής του δεύτερου. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έδωσε εντολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) να ξεκινήσει την προετοιμασία για την υποστήριξη της χορήγησης επιδόματος θέρμανσης σε δικαιούχους που αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός προβλέπει:

* Να χορηγείται αποζημίωση μετά από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου.

* Η αποζημίωση δεν θα χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας. Το εισοδηματικό όριο είναι 14.000 ευρώ για άγαμο, 23.350 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τα 3 πρώτα παιδιά. Επίσης, εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.

* Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη.

* Η χορήγηση πραγματοποιείται μετά από αίτηση του φορολογουμένου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και μετά από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρησης στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης.

* Η πληρωμή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

* Η αποζημίωση θα αφορά κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9.

* Θα υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κ.τ.λ.).

Το μέγιστο όριο κατανάλωσης σε λίτρα ανά κλιματική ζώνη ορίζεται:
Α' ΖΩΝΗ 25

Β' ΖΩΝΗ 15

Γ' ΖΩΝΗ 8

Δ' ΖΩΝΗ 5
Τα ανώτατα εμβαδά επιδότησης ορίστηκαν σε 120 τ.μ.

Οι γεωγραφικές ζώνες ορίζονται:

ΖΩΝΗ Α: Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας

ΖΩΝΗ Β: Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου

ΖΩΝΗ Γ: Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας

ΖΩΝΗ Δ: Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού.


Πηγή : avgi.gr

δημοσίευσε ...