Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Ντόμινο από την αύξηοη του ορίου ηλικίας στα 67

Ντόμινο αυξήσεων στα όρια συνταξιοδότησης όλων των ενδιάμεσων περιπτώσεων αναμένεται να προκαλέσει η αύξηση των γενικών ορίων από το 65ο στο 67ο έτος της ηλικίας.

Το μέτρο αυτό, που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και θεωρείται από τα βασικότερα για την επίτευξη του πακέτου των περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να παρατείνει τον εργασιακό βίο σε 70.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι πιθανότατα θα υποχρεωθούν να παραμείνουν δύο επιπλέον έτη για να συνταξιοδοτηθούν.

Ο ακριβής αριθμός όσων θα πληγούν από τη ρύθμιση δεν είναι εφικτός πριν από την αποσαφήνιση του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος. Ωστόσο η πρόβλεψη για εξοικονόμηση, που έχει κάνει η κυβέρνηση, αναφέρεται σε 1,1 δισ. ευρώ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το πρώτο έτος της εφαρμογής του θα υπάρξουν απώλειες καθώς πολλοί ασφαλισμένοι θα σπεύσουν να αποχωρήσουν προκειμένου να αποφύγουν τον εγκλωβισμό.

Το μέτρο προτείνεται ως αντίβαρο για να αποφευχθούν απολύσεις στο Δημόσιο και ανατροπές στα εργασιακά. Παρά ταύτα ανοιχτό παραμένει το εν δεχόμενο να εφαρμοστεί ειδικό καθεστώς στον δημόσιο τομέα ώστε να αποχωρήσουν με προ συνταξιοδοτικό καθεστώς όσοι έχουν τις προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ρύθμιση εφόσον τελικώς εφαρμοστεί προβλέπει την αύξηση της ηλικίας σε δύο δόσεις:

Στο 66ο έτος από την 1η Ιανουαρίου 2013 και στο 67ο έτος από την 1η Ιανουαρίου 2014. Στην περίπτωση αυτή η αύξηση θα αφορά τόσο τους παλαιούς όσο και τους νέους ασφαλισμένους, ενώ δεν θίγονται όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Σήμερα στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλεται σύνταξη σε ηλικία 65 ετών, εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Η ρύθμιση αυτή ισχύει ανεξαρτήτως του έτους ασφάλισης, ωστόσο υπάρχει μια σειρά διατάξεων που επιτρέπουν την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη.

Ποιους επηρεάζει.

Η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία, δηλαδή από το 65ο στο 67ο έτος, αγγίζει το σύνολο των νέων ασφαλισμένων που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Επίσης επηρεάζει και τους α σφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1993 αλλά δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα.

Στον δημόσιο τομέα η θεμελίωση γίνεται με τα 25 έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικό καθεστώς ενδέχεται να υπάρξει μόνο για τους εργαζομένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ωστόσο θα αυξηθούν τα σημερινά τους όρια συνταξιοδότησης. Αύξηση κατά μία διετία πιθανότατα θα υπάρξει και στα ειδικά όρια συνταξιοδότησης, που επιτρέπουν την έξοδο πριν από το 65ο έτος της ηλικίας. Συνεπώς επηρεάζονται, θα λάβουν μειωμένη σύνταξη, όπως και όσοι συνταξιοδοτούνται με 35 έτη ασφάλισης.

Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο θα υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Σημειώνεται πως στο Δημόσιο και σε πολλά Ταμεία (πλην του I ΚΑ) οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου. Επομένως είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί με ειδική ρύθμιση τι θα συμβεί με την κατηγορία αυτή.

Διπλό μαχαίρι στα εφάπαξ 23 Ταμείο δίνουν εφάπαξ υψηλότερο από ης καταβαλλόμενες εισφορές, ενώ μόνο 12 καταβάλλουν χαμηλότερα εφάπαξ.  Το τέλος των εφάπαξ προδιαγράφει το κυβερνητικό σχέδιο που πρόκειται να έλθει σύντομα στη Βουλή για ψήφισα Η δραματική μείωση του ποσού των εφάπαξ βοηθημάτων και η επιβολή ειδικής εισφοράς σε όσους έλαβαν υψηλά ποσά εφάπαξ από το 1995 και εντεύθεν προβλέπονται στο προσχέδιο νόμου που είχε ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας.

Η νομοθετική ρύθμιση στηρίχθηκε στις αναλογιστικές μελέτες που αποκαλύπτουν ότι 23 Ταμεία δίνουν εφάπαξ υψηλότερο από τις καταβαλλόμενες εισφορές (φθάνει ως και το 83%), ενώ μόνο 12 Ταμεία καταβάλλουν χαμηλότερα εφάπαξ.

Ωστόσο η τελική ρύθμιση πρόβλεπει τη μείωση του βοηθήματος από 1,94% στον τομέα πρόνοιας αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ και θα φτάνει ως και το 83% στον τομέα πρόνοιας εργοληπτών δημοσίων έργων του ΕΤΑΑ. Στους χαμένους είναι μεταξύ άλλων οι υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και α υπάλληλοι φαρμακευτικών εργασιών, με τις μειώσεις να κυμαίνονται από 41,52% ως και 63,91%

Επίσης οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν κατά τη συνταξιοδότηση τους εφάπαξ παροχή ή οποιαδήποτε άλλη αποζημίωση από δύο φορείς τομείς πρόνοιας θα υποστούν μείωση 50% στο υψηλότερο ποσό του καταβαλλόμενου εφάπαξ βοηθήματος.

Ταυτοχρόνως στα μέτρα περιλαμβάνεται και η καθιέρωση ειδικής εισφοράς που θα κυμαίνεται από 1% ως 3% στις συντάξεις όσων πήραν αυξημένο εφάπαξ την περίοδο από το 1995 ως το 2010. Η παρακράτηση θα γίνεται από το πρώτο ευρώ της σύνταξης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στη ρύθμιση δεν αναφέρεται για πόσο χρόνο θα ισχύει το μέτρο.

Αναδημοσίευση από το Βήμα 22-09-2012

δημοσίευσε ...