Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Σε διαθεσιμότητα οδηγούνται 5.000 δημοτικοί υπάλληλοι

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι δήμοι καθώς τα νέα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ που σχεδιάζονται για τη διετία 2013-2014 προβλέπουν περικοπές ύψους 735 εκατ. ευρώ οι οποίες οδηγούν 5.000 εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε... «διαθεσιμότητα».

Στα νέα μέτρα που επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών περιγράφεται η εξοικονόμηση 18 εκατ. ευρώ από το νέο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων των δημοτικών επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου των δήμων και 86 εκατ. ευρώ από τη μείωση του μισθολογικού κόστους των ΟΤΑ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η εξοικονόμηση 104 εκατ. ευρώ από το συγκεκριμένο σκέλος δαπανών των ΟΤΑ, θα φέρει κοντά στην έξοδο από το Δημόσιο περίπου 5.000 εργαζόμενους στους δήμους και στις περιφέρειες, από τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Υποψήφιοι προς «διαθεσιμότητα» από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται να τεθούν:

Οι εργαζόμενοι στις 800 δημοτικές επιχειρήσεις που θα καταργηθούν και θα συγχωνευτούν.

Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ που θα καταργηθούν οι θέσεις τις οποίες κατέχουν.

«Κλειδί» για την υλοποίηση των περικοπών θα είναι τα νέα οργανογράμματα των δήμων. Η νέα οργανωτική δομή των ΟΤΑ διαμορφώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τους Γερμανούς εμπειρογνώμονες που παρέχουν τεχνική βοήθεια και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που επιβλέπει την αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου.

Με την «απόσυρση» της εφεδρείας και την αντικατάστασή της με τη συνταξιοδοτική ωρίμανση, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα που θα τεθούν εργαζόμενοι στο Δημόσιο οι οποίοι θα αξιολογηθούν αρνητικά, όπως προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται να «μπουν» πρώτοι στη βάσανο του νέου καθεστώτος.

Οπως αναφέρουν στελέχη της ανώτατης βαθμίδας της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας, με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, όταν θα καταργείται μία οργανική θέση και δεν επανασυστήνεται σε άλλον φορέα του Δημοσίου, τότε ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα τίθεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών του για έναν χρόνο και κατόπιν θα απολύεται. Το ίδιο θα ισχύει και για τους εργαζόμενους που θα αξιολογηθούν αρνητικά.

Κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνει νομοθετική παρέμβαση στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και να αυξηθεί το χρονικό διάστημα της διαθεσιμότητας ή να μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού, παρά το γεγονός ότι οι ηγεσίες των υπουργείων Διοικ. Μεταρρύθμισης και Οικονομικών έχουν συμφωνήσει να εφαρμοστεί κατά γράμμα ο Κώδικας των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Τα νέα «σφιχτά» οργανογράμματα των δήμων και των περιφερειών θα επιφέρουν ανατροπές ακόμα και σε τομείς που παραδοσιακά διαχειριζόταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως η αποκομιδή απορριμμάτων, αφού η μείωση των οργανικών θέσεων και οι «περικοπές» στον αριθμό των συμβασιούχων, θα οδηγήσουν σε παραχώρηση μέρους της δραστηριότητας, στον ιδιωτικό τομέα.

ΟΤΑ Λιγότερες δομές σε 3 φάσεις
Το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης της ΕΕ και τους Γερμανούς εμπειρογνώμονες που παρέχουν τεχνική βοήθεια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουν αποφασίσει να περιορίσουν τις δομές των ΟΤΑ σε 3 φάσεις.

Η πρώτη φάση θα αφορά 15 δήμους και την Περιφέρεια Αττικής, όπου θα διαμορφωθούν τα νέα οργανογράμματα. Ο αρμόδιος υπουργός Ευ. Στυλιανίδης έχει ζητήσει απ΄ όλους τους δημάρχους να του καταθέσουν τις προτάσεις τους για αλλαγές στον «Καλλικράτη» μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα ενσωματωθούν στον νέο σχεδιασμό.

Κατόπιν θα διαμορφωθούν πρότυπα οργανισμών για αστικούς, ορεινούς, νησιωτικούς και αγροτικούς δήμους, τα οποία θα αξιοποιήσουν οι υπόλοιποι ΟΤΑ μέχρι και το τέλος του 2012.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Νέο «λουκέτο» στους δήμους, σε θέση μάχης οι εργαζόμενοι
Εντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο των αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και των εργαζομένων, λόγω των περικοπών που έχουν υποστεί και αδυνατούν να καταβάλουν τη μισθοδοσία για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Στο πρόσφατο έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη μετά τη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες με κλείσιμο των δήμων στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου και συναντήσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου με την τρόικα και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα προκειμένου να παρουσιάσουν την οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι δήμοι.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειξαν τις προθέσεις τους την προηγούμενη εβδομάδα, όπου στην πορεία που διοργάνωσαν συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων γνωρίζουν ότι σε μία νέα ανακατανομή του προσωπικού στους ΟΤΑ, δεν θα εξαιρεθούν όπως έγινε με τον «Καλλικράτη» από την αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις».

Σε δεινή θέση
Με το νέο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημοτικών επιχειρήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν θα μπορούν να μετακινηθούν στους δήμους εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου, αφού πλέον θα προσμετρούνται ως προσλήψεις.

Στην πιο δεινή θέση βρίσκονται οι κοινωνικές επιχειρήσεις των ΟΤΑ αλλά και οι διαδημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα, αφού το αντικείμενό τους μπορεί να μεταφερθεί είτε στους δήμους είτε στην περιφέρεια.

Ενας αριθμός εργαζομένων που είναι μόνιμο προσωπικό σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, σε περίπτωση που αυτά καταργηθούν ή συγχωνευτούν, θα μπορούν να μεταφερθούν σε αντίστοιχες θέσεις στους δήμους.

ΥΠ. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των δομών του υπουργείου
Στην τελική φάση βρίσκεται η αξιολόγηση των δομών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία θα αποτελέσει «οδηγό» για τα νέα οργανογράμματα και των υπόλοιπων υπουργείων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκη, ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, οι δομές του υπουργείου θα μειωθούν κατά μέσο όρο 30%.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών θα προχωρήσει η επιλογή των γενικών διευθυντών, των διευθυντών και των τμηματαρχών των νέων μονάδων, που θα είναι λιγότεροι τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με το παρελθόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μανιτάκης προσανατολίζεται να εκδώσει προκήρυξη σε όλα τα στελέχη του Δημοσίου προκειμένου να επιλέξει τους διευθυντές του υπουργείου, ενώ δέχεται εισηγήσεις να «ανοίξει» τον διαγωνισμό και σε στελέχη του ιδιωτικού τομέα.

Η επιλογή των προϊστάμενων θα γίνει έπειτα από συνέντευξη και γραπτό διαγωνισμό που θα πραγματοποιήσει το ΑΣΕΠ. Στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης αξιολογήθηκαν από την αρμόδια επιτροπή οι οργανικές μονάδες της Κεντρικής Υπηρεσίας, του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και του Εθνικού Τυπογραφείου.

Ο κ. Βολουδάκης επισήμανε στην απάντησή του στη Βουλή ότι οι επιτροπές αξιολόγησης που αποτελούνται από έμπειρα και ικανά στελέχη του Δημοσίου έλαβαν πριν από τη διαδικασία συγκεκριμένη μεθοδολογία την οποία είχε συμφωνήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες της Task Force.

Για την αξιολόγηση των δομών αξιοποιήθηκε ερωτηματολόγιο που δομήθηκε πάνω στα παρακάτω κριτήρια:
Δημόσιες πολιτικές, στόχοι, αρμοδιότητες των υπηρεσιών.
Η απαιτούμενη στελέχωση των νέων υπηρεσιών και το διαθέσιμο προσωπικό.
Οικονομικά θέματα και η χρηματοδότηση των δομών.
Η κάλυψη των αναγκών των πολιτών από τις παραγόμενες υπηρεσίες.
Η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των συγκεκριμένων δομών.
Συνεργασίες με άλλες υπηρεσίες.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ Aναδημοσίευση από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 03-09-2012

δημοσίευσε ...