Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Υπηρεσία Καθαριότητας : στα σκαριά η κατάργησή τους

Δεν ξέρουμε κατά πόσο μπορεί να σχετίζεται η πρόσφατη συνάντηση του υπ. εσωτερικών κ.Μιχελάκη με τον «τυχάρπαστο» κ.Φούχτελ, με το σημερινό δημοσίευμα της aftodioikisi.gr που θέτει ξεκάθαρα το θέμα της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Καθαριότητας των Δήμων και τους εργαζόμενους σε αυτές να αποτελούν τα επόμενα θύματα «ξαφνικού θανάτου» της συγκυβέρνησης.
Να θυμίσουμε ότι σε επαφές που είχαμε με Γερμανούς αλληλέγγυους οι οποίοι κι αυτοί πρόσφατα είχαν επισκεφτεί την Ελλάδα στο πλαίσιο δράσεων αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο λαό μας, τους ήταν παντελώς άγνωστος, αλλά εδώ οι μνημονιακοί υπηρέτες τον έχουν σαν «θεό» τους και το ποιο πιθανό είναι να εκπροσωπεί ιδιωτικά συμφέροντα εταιρειών της Γερμανίας που έχουν να κάνουν και με την διαχείριση απορριμμάτων, ενέργειας κλπ.
 

Ήδη όπως έχουμε ξαναγράψει αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενεργούν σαν «λαγοί» της κυβέρνησης και δίνουν την υπηρεσία της καθαριότητας σε εργολάβους ή προσχηματικά και παραπλανητικά συστήνουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ρίχνοντας στην παγίδα του «μερισματούχου» τους εργαζόμενους που τους εκβιάζουν  ότι μόνο έτσι θα διαφυλάξουν την εργασία τους και παράλληλα τους υπόσχονται ότι θα έχουν και «μεγάλα» οικονομικά οφέλη.

Ακολουθεί το δημοσίευμα από την ιστοσελίδα aftodioikisi.gr    
Απολύσεις: Στα σκαριά σχέδιο κατάργησης των υπηρεσιών καθαριότητας στους δήμους
 
Το γεγονός ότι στην πρώτη λίστα της διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνονται οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι καθόλου τυχαίο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, έχει συζητηθεί σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο η κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ανάθεση του έργου σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάγκες καθαριότητας που έχει στο σύνολό του το Δημόσιο. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει γίνει γίνει εκτίμηση δημοσιονομικού κόστους/οφέλους από μια τέτοια «διευθέτηση» και κρίθηκε ότι είναι συμφέρουσα .
 
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ζητήσει παράταση για το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας, άλλων 12.500 υπαλλήλων, το Δεκέμβριο. Αν η Τρόικα δεν ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί προ αδιεξόδου, αφού ήδη λείπουν 1.349 ονόματα από την πρώτη λίστα (αυτά των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ-ΤΕΙ). Στις συζητήσεις παρασκηνίου αναζητώνται δεξαμενές «διαθέσιμων» και όλα δείχνουν ότι οι πρώτοι στη σειρά είναι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
Βασική δεξαμενή για τις 11.000 απολύσεις
 
Θεωρείται μάλιστα από κυβερνητικούς παράγοντες ότι, λόγω των απεργιών που γίνονται συχνά με αποτέλεσμα να γεμίζουν οι δρόμοι σκουπίδια και να ανακύπτουν προβλήματα δημόσιας υγείας, αυτός ο κλάδος είναι απαξιωμένος στα μάτια της κοινωνικής πλειοψηφίας, επομένως δεν θα χυθούν πολλά δάκρυα. 

Κατά τις ίδιες πηγές, αν υπάρξει και η κατάλληλη επικοινωνιακή διαχείριση, δηλαδή η δημοσιοποίηση πόσων προσλήφθηκαν ως οδοκαθαριστές και πόσων βρίσκονται σήμερα στο δρόμο και όχι σε κάποιο γραφείο, τότε το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα περιοριστεί σημαντικά.
 
Μάλιστα, με βάση την υπουργική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αξιολόγηση των δήμων, σε περίπτωση που καταργηθεί ο συγκεκριμένος κλάδος κατ” αντιστοιχία με αυτούς των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα, καθώς είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία χαμηλών προσόντων, θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή για τις 11.000 απολύσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση εντός του 2014.

δημοσίευσε ...