Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Λαιμητόμος σε συντάξεις - όρια - εφαπαξ - ειδικά ταμεία - οργανισμούς!

καταιγίδα τα νέα μέτρα!
πλήττονται άμεσα σχεδόν 400.000 ασφαλισμένοι!

Με εξαγγελίες που μετά διαψεύδονται και διαρροές επί διαρροών το οικονομικό επιτελείο σπέρνει σύγχυση σχετικά με το περιεχόμενου το νέου ασφαλιστικού και των νέων σκληρών μέτρων που θα επιβληθούν.

Εχει γίνει ήδη, σαφές ότι δρομολογούνται οδυνηρές αλλαγές με πρώτη ανάμεσά τους την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2014 και τη μείωση των επικουρικών και των εφάπαξ μέσω της εφαρμογής της ρήτρας αυτόματης διόρθωσης, δηλαδή της κάλυψης των ελλειμμάτων των ταμείων χωρίς ενίσχυση της κρατικής επιχορήγησης.

Το μέτρο θα ισχύσει από το 2014 και στο τραπέζι βρίσκονται δύο σενάρια:

1. Ουδείς για σύνταξη κάτω των 60 ή 62 ετών. Σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθούν άμεσα ως και 10 ή 12 χρόνια τα όρια ηλικίας που ισχύουν σήμερα για τη συνταξιοδότηση από τα 50 σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ

2. Μείωση των συντάξεων λόγω πρόωρης εξόδου πέραν του 30% που είναι σήμερα το ανώτατο όριο ποινής σε όσους αποχωρούν πρόωρα, παράλληλα με κούρεμα των προϋποθέσεων κατοχύρωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Η ποινή για πρόωρη έξοδο θα αυξάνεται για κάθε χρόνο που υπολείπεται από το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που είναι το 67ο.
 
Στην πράξη θα καταστήσει ασύμφορη την πρόωρη σύνταξη ως επιλογή από τους ίδιους τους ασφαλισμένους, καθώς η μείωση της σύνταξης μπορεί να φτάνει και στο 60%.

Σε αυτή την "επικοινωνιακή" και όχι επι της ουσίας διαμάχη μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης, μπαίνουν και οι πιέσεις που ασκεί η τρόικα για τη λήψη νέων μέτρων για το 2014 και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014. Οπως όλα δείχνουν, το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα απασχολήσει εντόνως τις συζητήσεις της άνοιξης ή του καλοκαιριού του 2014, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει το ίδιο και για το θέμα των νέων μέτρων της περιόδου 2015-2016.

Εκτός των νέων "μαχαιριών" σε συντάξεις και εφάπαξ στο τραπέζι μπαίνουν και οι λεγόμενες "αναδιαρθρώσεις", δηλαδή τα λουκέτα σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς. Πρώτες και επιτακτικά στην ατζέντα μπαίνουν οι αμυντικές βιομηχανίες.

Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα προκαλεί τη μικρότερη ζημιά στο Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι η επιλογή του «λουκέτου» τουλάχιστον στις περιπτώσεις των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ είναι η καλύτερη.Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι δεν πρέπει να κλείσουν οι εν λόγω επιχειρήσεις. Ειδικά για τα ΕΑΣ, η εταιρεία έχει προχωρήσει στην ολοκλήρωση νέων παραγγελιών από το εξωτερικό, ώστε να αποδειχθεί η βιωσιμότητα ενός τουλάχιστον τμήματος της επιχείρησης.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει δραστική συρρίκνωση των ΔΕΚΟ τόσο σε ό,τι αφορά το προσωπικό, με νέες απολύσεις όσο και τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων.

ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ – ΚΟΒΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ -
15 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!
 
- Πλήττονται σχεδόν 1.500.000 ασφαλισμένοι
 
- Αλλαγές φαρμάκι για γυναίκες με ανήλικα παιδιά
 
- Αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης από 3 ως και 15 χρόνια σε όλα τα Ταμεία
 
- Περικοπές στις συντάξεις για ασφαλισμένους πριν το 1983

Στην προσπάθειά του να μαζέψει τις δηλώσεις για περικοπές το υπουργείο Οικονομικών έκανε μια διαρροή που ανατρέπει τα πάντα σε ό,τι αφορά στις πρόωρες συντάξεις.

Οι διαρροές αφορούν προβληματισμούς στην κυβέρνηση για «μπλόκο» στη συνταξιοδότηση, πριν από το 62ο έτος, περίπου 400.000 εργαζομένων «παλαιών» (μέχρι 31/12/1992) ασφαλισμένων στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.α) προσανατολίζεται να βάλει η κυβέρνηση για να «καλύψει» το χρηματοδοτικό κενό των 2,1 δισ. ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση.

Μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, που προανήγγειλε την κατάργηση των κοστοβόρων εξαιρέσεων στο Ασφαλιστικό από τους γενικούς κανόνες -χωρίζοντας μάλιστα τους ασφαλισμένους σε πατρικίους και πληβείους- και ύστερα από τον «θόρυβο» τον οποίο προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για επικείμενες περικοπές στις (υψηλότερες) συντάξεις των λεγόμενων «ευγενών» ταμείων και του ΤΕΒΕ, χθες, κύκλοι του υπουργού αποσαφήνισαν ότι «η κυβέρνηση επεξεργάζεται παρεμβάσεις μόνο για το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων το οποίο αποκλίνει από τις γενικές διατάξεις».

Ουσιαστικά μέσω διαρροών μαθαίνουμε ό,τι περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι προ του 1992 πλήττονται καθώς το υπουργείο προτίθεται να βάλει τέλος στη συνταξιοδότηση πριν το 62ο έτος για να καλύψει τη μαύρη τρύπα των Ταμείων που φτάνει τα 2,1 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά το υπουργείο ανακοίνωσε ένα μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις ειδικά για τους παλιούς ασφαλισμένους προ το '83 ή προ του '92 που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και απλά περιμένουν να συμπληρώσουν και την ηλικία που προβλέπεται από το Ταμείο του.

Το υπουργείο σκέφτεται να αυξήσει την "ποινή" τη μείωση της σύνταξης για κάθε έτος το οποίο υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση των νέων γενικών ορίων των 62 και 67 ετών που θεσπίστηκαν για όσους επιλέγουν να βγουν νωρίτερα, κάνοντας έτσι απαγορευτική την έξοδο

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με το ισχύον συνταξιοδοτικό 12 χρόνια πριν το 62ο έτος. Αυτές είναι και οι κατηγορίες που πλήττονται περισσότερο.

 "ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ" ΘΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τις πρόωρες συντάξεις αφορά περίπου 400.000 ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες αλλά και ΙΚΑ, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα και με εκτιμήσεις παραγόντων των ίδιων των Ταμείων είτε έχουν κλειδώσει (κατοχυρώσει) το δικαίωμα για αποχώρηση ακόμη και από τα 52 (Δημόσιο - γονείς με ανήλικο παιδί) είτε έχουν θεμελιώσει, δηλαδή μπορούν ανά πάσα στιγμή να φύγουν από την υπηρεσία ή την εργασία τους, καθώς συμπλήρωσαν και το όριο ηλικίας, αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης.

Ο λόγος που έστρεψε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην επιλογή να κόψει τις πρόωρες συντάξεις έχει να κάνει με δύο ζητήματα:

1.με τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι αν χρειαστούν νέα μέτρα αυτά δεν θα είναι από νέα μείωση των κύριων συντάξεων και
 
2.με το γεγονός ότι η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων θα αποδώσει ένα σεβαστό ποσό από τα 2 δισ. ευρώ που εκτιμά η τρόικα ότι απαιτούνται με στοχευμένα μέτρα για να κλείσει η τρύπα του 2014 και μάλιστα χωρίς να φανεί αυτή η παρέμβαση ως μέτρο μείωσης συντάξεων.

Η επιλογή να μη δοθεί σύνταξη σε κανέναν ασφαλισμένο κάτω των 62 ετών θα αποφέρει άμεσα οικονομικά οφέλη καθώς θα εξοικονομηθούν περί τα 500 - 600 εκατομμύρια ευρώ από το 30% των ασφαλισμένων που δεν θα κατορθώσουν να συνταξιοδοτηθούν.

ΜΕΙΩΣΗ 50% - 60% ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Το δεύτερο σενάριο, που είναι και επικρατέστερο, προβλέπει μεγαλύτερη μείωση της σύνταξης για πρόωρη σύνταξη πριν από τα 60 ή τα 62. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται στην πράξη μια νέα κατηγορία μειωμένων συντάξεων δεδομένου ότι σήμερα το 62ο έτος είναι η ηλικία που μπορεί να συνταξιοδοτηθεί κάποιος με μειωμένη σύνταξη κατά 6% για κάθε έτος που υπολείπεται από το 67ο.

Το μέγιστο ποσοστό μείωσης εξαντλείται στα 5 χρόνια πρόωρης εξόδου (στα 62 αντί 67) με περικοπή σύνταξης 30%. Με βάση τους μεταβατικούς όμως όρους συνταξιοδότησης που ισχύουν στο ασφαλιστικό, όσοι φεύγουν πρόωρα σε σύνταξη στα 50 ή στα 57 έχουν και αυτοί την ίδια μείωση με όσους αναγκάζονται να φύγουν το νωρίτερο στα 62.

Έτσι το σενάριο που εξετάζεται είναι η ποινή μείωσης της σύνταξης λόγω πρόωρης εξόδου να ξεπερνά το 30% και, για παράδειγμα, να επιβάλλεται 6% μείωση για κάθε έτος που υπολείπεται του 67ου.

Δηλαδή μια ασφαλισμένη που αποχωρεί στα 57 να έχει μείωση 6% όχι με βάση το γενικό όριο ηλικίας των 67 ετών, που σημαίνει τελική σύνταξη με μείωση 50% ή 60%.

Το ανώτατο όριο μείωσης σήμερα για την περίπτωση της εν λόγω ασφαλισμένης είναι 30%. Αν ισχύσει το δεύτερο σενάριο, τότε δεν θα της απαγορευτεί η έξοδος στα 57, αλλά αν το αποφασίσει θα έχει μείωση 50%-60% στην τελική της σύνταξη αντί του 30% που είναι σήμερα το μέγιστο ποσοστό μείωσης.

Αν δηλαδή η πλήρης σύνταξη που δικαιούται είναι 900 ευρώ, θα πάρει 450 ή και 400 ευρώ, με πρόωρη σύνταξη στα 57. Έτσι τα υπόλοιπα 450 ευρώ θα μείνουν στα Ταμεία.

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΟΑΕΔ

Το ποσό συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού στις δαπάνες συντάξεων ανέρχεται στο 56% το 2012, στο 55,9% το 2013, στο 46,5% το 2014, στο 42,1% το 2015 και στο 40,8% το 2016.

Κατά 2,1 δισ. ευρώ θα μειωθεί από το 2013 - 2014 η χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ενημερώνοντας τη Διαρκή Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής. Μειωμένη θα είναι επίσης και η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ κατά 1,8 δισ. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 θα δοθούν 15,7 δισ. ευρώ για ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ, ενώ με βάση το προσχέδιο του 2014 θα δοθούν 13,2 δισ.

Όπως είπε ο υπουργός, στόχος είναι πλέον να αυξηθεί η φοροσυλλεκτική ικανότητα του συστήματος και γι' αυτό την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία «με την οποία θα θωρακίζεται απόλυτα το σύστημα» μέσω ελέγχων.

Ο Γ. Βρούτσης δεσμεύθηκε ότι μετά τις τελευταίες διατάξεις «δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί κάνει κανείς», καθώς έχουν εφαρμοστεί όλα τα προγράμματα που διασφαλίζουν την εποπτεία του ασφαλιστικού συστήματος. «Εξαντλήσαμε τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην απογραφή, τα συστήματα ΗΛΙΟΣ, ΕΡΓΑΝΗ, ΑΤΛΑΣ κ.ά.. «Έγιναν 12 πράγματα που άλλαξαν εικόνα του υπουργείου Εργασίας συνολικά και 2014 θα είναι πρότυπο υπουργείο σε επίπεδο Ευρώπης. Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται θα το πετύχουμε και στο τέλος διαδρομής», υπογράμμισε ο Γ. Βρούτσης, δηλώνοντας ότι δεν θα γίνει ποτέ πια απογραφή συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εργασίας το κόστος από το PSI στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν 11,8 δισ ευρώ. Επίσης από το 2001 έως το 2013 ο κρατικός προϋπολογισμός  έχει δώσει στο ασφαλιστικό σύστημα 187 δισ. ευρώ.
 
Η δαπάνη για το σύνολο συντάξεων ήταν 32,17 δισ. το 2009, 31,7 δισ. το 2010, 31,6 δισ. το 2011, 31,1 δισ. το 2012 και θα είναι 28,3 δισ. το 2013. Για το 2014 η δαπάνη εκτιμάται ότι θα είναι 28,5, δισ., το 2015 θα είναι 29,1 δισ. και το 2016 θα είναι 30 δισ.

Το ποσό συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού στις δαπάνες συντάξεων ανέρχεται στο 56% το 2012, στο 55,9% το 2013, στο 46,5% το 2014, στο 42,1% το 2015 και στο 40,8% το 2016.

ΑΜΕΣΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΓΙΑ ΕΑΣ ΚΑΙ ΕΛΒΟ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΪΚΑ

Το νέο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης έφτασε στα χέρια της τρόικας που θα το "μελετήσει" ωστόσο κάποιοι μιλούν για αποφάσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί. Η τρόικα έχει αποφασίσει να επιβάλει άμεσα λουκέτο τόσο στην ΕΛΒΟ όσο και στα ΕΑΣ.
 
Σε κάθε περίπτωση από την αμυντική βιομηχανία προβλέπονται άμεσα μάλιστα απολύσεις και απομάκρυνση προσωπικού μέσω εθελούσιας εξόδου.

Το νέο σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση αφορά λύσει για τα ΕΑΣ σε βάθος 24 μηνών. Ουσιαστικά ζητήθηκε δηλαδή μια προθεσμία εκκαθάρισης 24 μηνών. Μέσα σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα "σπάσει¨σε πολιτικό και στρατιωτικό κομμάτι τη βιομηχανία με αποτέλεσμα να μειώσει το κόστος σε μάξιμουμ 45 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα προβλέπεται απομάκρυνση των 3/5 του προσωπικού μέσω εθελουσίας εξόδου. Η κυβέρνηση μάλιστα κοστολόγησε την αποχώρηση του προσωπικού σε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.
 
Η εθελούσια έξοδος προβλέπεται να γίνει σε δύο κύματα το πρώτο θα αφορά σε 318 υπαλλήλους και το δεύτερο σε 159 υπαλλήλους.
 
Στόχος της κυβέρνησης είναι στο νέο σχήμα να υπάρχουν μόλις 341 εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση διαμηνύει προς την τρόικα ότι είναι δυνατό να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης μέσω νέων παραγγελιών, ωστόσο οι τροϊκανοί επιμένουν ότι για το ελληνικό δημόσιο το συμφέρον είναι να μπει λουκέτο άμεσα και στα ΕΑΣ και στην ΕΛΒΟ.

πηγή : iskra.gr

δημοσίευσε ...