Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

Οριζόντιες οι απολύσεις στους Δήμους, προσχηματική η αξιολόγηση

Έχουμε ακούσει πολλές φορές δια στόματος υπουργού Εσωτερικών ότι αν δεν προχωρήσει η αξιολόγηση τότε θα υποχρεωθούμε σε οριζόντιες απολύσεις κι ας είναι άδικες. Ή στους δήμους θα μείνουν μόνο όσες υπηρεσίες αντέχουν τα οικονομικά τους.
Ποια αξιολόγηση όμως να προχωρήσει; η αξιολόγηση που γίνεται στη βάση των αναγκών βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους πολίτες, η αξιολόγηση που θέτει ως προτεραιότητα την ανθρώπινη αξία και της ανάγκες της κοινωνίας; Την αξιολόγηση που γίνεται για την πληρέστερη οργάνωση των υπηρεσιών και αναδεικνύει την υποστελέχωση από ανθρώπινο δυναμικό στην πλειοψηφία των δήμων;

Φυσικά και όχι ! 

Θέλουν μια αξιολόγηση όπως τους έχουν διατάξει οι δανειστές που τα αποτελέσματα της θα είναι η συρρίκνωση και κατάργηση υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με πλεονασματικό προσωπικό ώστε να δημιουργηθεί άλλοθι για απολύσεις εργαζομένων. 

Ήξερε η κυβέρνηση από την αρχή ότι ακόμα και οι πιο μνημονιακοί δήμαρχοι που ξεκάθαρα η πλειοψηφία τους με τις αποφάσεις τους και την «ακινησία» τους αποτελούν στήριγμά της στις μνημονιακές εντολές, σκεπτόμενοι όμως το … αύριο, τις επερχόμενες εκλογές και την επανεκλογή τους, θα έστελναν πραγματικές αξιολογήσεις που θα έδειχναν ότι καμιά κατάργηση υπηρεσίας, κανένα πλεονάζον προσωπικό, αντίθετα ελλείψεις σχεδόν σε όλους τους τομείς.

Ο «ξαφνικός θάνατος» παραμονεύει για όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε όλο τον δημόσιο τομέα, κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος με αυτή την ανθρωποκτόνα συγκυβέρνηση για την εργασία του.

Η αξιολόγηση δομών και προσωπικού είναι η πρόφαση για τη «σφαγή» των εργαζομένων που έχουν διαταχθεί να πραγματοποιήσουν οι μνημονιακοί υπηρέτες από τους δανειστές και η εμπειρία δείχνει ότι το «όχι» δεν ξέρουν να το λένε. 

Οι ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών των δήμων είναι προ των πυλών είτε λέγεται υπηρεσία καθαριότητας ή πράσινο ή μηχανογράφηση ή πρωτόκολλο, είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο τους είναι, ότι μπορεί και θέλει ο ιδιώτης να το πάρει και δεν ξέρω πολλά που να μην θέλουν οι εργολάβοι που σαν κοράκια παραμονεύουν. 

Αν δεν συντονίσουμε τώρα τον αγώνα μας για μετωπική σύγκρουση με τα μνημόνια και την ανατροπή τους, τότε πότε;

Σας παραθέτουμε προς ενημέρωση σας σχετικό δημοσίευμα από την aftodioikisi.gr, χωρίς να υιοθετείται από το megalo-limani

Δήμοι: «Κόλλησε» η αξιολόγηση, έρχονται οριζόντιες απολύσεις 

Χωρίς κριτήρια (δεν) πραγματοποιείται η αξιολόγηση των δομών των δήμων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να οδηγείται σε οριζόντιες λύσεις,  προκειμένου να βρεθούν οι τουλάχιστον 5 έως 6.000 δημοτικοί υπάλληλοι που θα ενταχθούν στο κύμα διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου αλλά για να αποτελέσουν «δεξαμενή» για τις τουλάχιστον 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr η Επιτροπή Ραπακούλια, όπως ονομάζεται η ομάδα υπό τον διευθυντή του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου, που ορίσθηκε στα τέλη Αυγούστου για να προσδιορίσει τα κριτήρια αξιολόγησης των δομών των δήμων δεν έχει αποστείλει ούτε ένα σχετικό σημείωμα στους ΟΤΑ, με αποτέλεσμα αυτοί να πορεύονται στο «άγνωστο με βάρκα την ελπίδα», κατά την έκφραση κορυφαίου δημάρχου από το προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Τι εννοούσε ο εν λόγω δήμαρχος: Ένα 23σέλιδο «κείμενο ιδεών», κατά την έκφραση έτερου δημάρχου, μέλους του δ.σ. της ΚΕΔΕ, της ΕΕΤΑΑ που είχε δοθεί στους Δήμους από το υπουργείο Εσωτερικών τον περασμένο Απρίλιο.

Η κυβέρνηση θα αποφασίσει
 
Αποτέλεσμα, κάθε δήμος να κάνει την αξιολόγηση όπως αυτός νομίζει, καταλήγοντας, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, συνήθως, στο συμπέρασμα ότι έχει έλλειψη προσωπικού και στο τέλος να κληθεί η κυβέρνηση να αποφασίσει ποιοι θα είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι που θα οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα και απόλυση.

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει κατά καιρούς: 

- Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, οι οποίοι είναι και οι πρωταγωνιστές στο τελευταίο σενάριο που συζητείται από κυβερνητικής πλευράς
- Οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων
- Οι συμβασιούχοι που έγιναν αορίστου χρόνου με το ΠΔ Παυλόπουλου
- Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων.

δημοσίευσε ...