Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

«Αξιολόγηση - κινητικότητα» Δημοτικών Αστυνομικών

«Η γνώμη μου είναι πως το προσχέδιο της ΚΥΑ για την δημοτική αστυνομία που έχει «διαρρεύσει» με στόχο να αξιολογηθούν οι αντιδράσεις , πρέπει να επιστραφεί στους εμπνευστές του ως απολύτως απαράδεκτο. Επειδή ακούγονται από μερικές πλευρές διάφορα σχόλια για τα «ευχάριστα νέα» που φέρνει αυτή η ΚΥΑ , πρέπει να αναζητήσουμε τα «θετικά» της στο προσχέδιο που έχει διαρρεύσει.

Ποια είναι λοιπόν τα θετικά στοιχεία στο προσχέδιο της ΚΥΑ για την δημοτική αστυνομία;

Μήπως είναι το όριο ηλικίας των συναδέλφων που είναι κάτω των 45 ετών για να ενταχθούν στην Ελληνική Αστυνομία ως ιδιαίτερης κατηγορίας προσωπικό;

Μήπως είναι το ανάστημα των 170 εκατοστών για τους άντρες και των 167 εκατοστών για τις γυναίκες χωρίς παπούτσια;

Μήπως είναι το να έχουν σωματικά , διανοητικά και ψυχικά προσόντα ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου;

Αυτές μόνο ως αθλιότητες μπορούν να χαρακτηρισθούν. Δηλαδή αν είναι κανείς πάνω από 45 ετών ή έχει μπόι κάτω από 1.70 ή δεν έχει τα κατάλληλα «ψυχικά προσόντα» να πάει στην ΕΛΑΣ πρέπει να μείνει άνεργος.

Ούτε η μετακίνηση των συναδέλφων στην ΕΛΑΣ , ούτε και αυτές τις απαράδεκτες προϋποθέσεις μπορεί να γίνουν αποδεκτές σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα.

Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να απαντήσει άμεσα και να ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση πως τέτοιου είδους απαράδεκτοι όροι και προϋποθέσεις δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνουν αποδεκτοί.»

(δηλώσεις του Θωμά Μπιζά μέλους της ε/ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ)

Με κάθε επιφύλαξη αναδημοσιεύουμε το δημοσίευμα της aftodioikisis.gr με τις προυποθέσεις και τις θέσεις που σχεδιάζουν να «κινηθούν» οι δημοτικοί αστυνομικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τις 23/9/2013.

Εφτά βήματα για την αξιολόγηση και μετακίνηση των δημοτικών αστυνομικών

Δυο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που αφορούν στα προσόντα και τις προϋποθέσεις αξιολόγησης των Δημοτικών Αστυνομικών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας, για την επανατοποθέτησή τους σε υπηρεσίες των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης (ΕΛ.ΑΣ.), Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Σωφρονιστικά Καταστήματα), υπέγραψε σήμερα, Τρίτη 15 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις ΚΥΑ  που περιλαμβάνουν εφτά βήματα διευκρινίζονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος κινητικότητας και τη μετακίνηση  των Δημοτικών Αστυνομικών στις νέες τους υπηρεσίες. Οι ΚΥΑ αυτές εκδίδονται σε συνέχεια των προβλεπόμενων Υπουργικών Αποφάσεων από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στις οποίες αναλύονται τα βήματα με τα οποία οι φορείς θα υποδεχτούν υπαλλήλους από το πρόγραμμα της κινητικότητας.
 
Ειδικότερα, τα βήματα που έπονται, μέχρι την επανατοποθέτηση των Δημοτικών Αστυνομικών, είναι τα εξής:

1. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης γνωστοποιεί στο Τριμελές Συμβούλιο τα αιτήματα των φορέων για την κάλυψη θέσεων που θα πληρωθούν από Δημοτικούς Αστυνομικούς.

2. Εντός δέκα ημερών το Τριμελές Συμβούλιο γνωμοδοτεί για τον αριθμό και τα απαιτούμενα προσόντα των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν στους φορείς υποδοχής.

3. Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εκδίδει σχετική ανακοίνωση, βάση της γνωμοδότησης του Τριμελούς Συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται η σειρά προτεραιότητας των φορέων υποδοχής και ο αριθμός που θα διατεθεί σε κάθε φορέα (ΦΕΚ).

4. Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται μέσα σε 15 μέρες να υποβάλουν αίτηση προτίμησης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

5. Εντός 10 ημερών από τη λήξη αυτής της προθεσμίας, οι φορείς υποδοχείς θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων. Στη συνέχεια, αποστέλλουν τις αιτήσεις στους φορείς υποδοχής και στο ΑΣΕΠ, το οποίο προβαίνει στη μοριοδότηση των υπαλλήλων.

6. Εντός 15 ημερών από τη λήψη των πινάκων βαθμολογικής κατάταξης του ΑΣΕΠ, συνεδριάζουν τα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια των φορέων υποδοχής. Με βάση τα γενικά και ειδικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί από τις ΚΥΑ, γνωμοδοτούν και διαβιβάζουν τους πίνακες βαθμολογικής κατάταξης στο ΑΣΕΠ, το οποίο καταρτίζει ενιαίο πίνακα διάθεσης.

7. Εκδίδεται υπουργική απόφαση μετάταξης – μεταφοράς του φορέα υποδοχής (ΦΕΚ).

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σχετικά: «Έχω τονίσει με κάθε ευκαιρία ότι η ένταξη στο πρόγραμμα της κινητικότητας δεν οδηγεί κατ’ ανάγκη στην απόλυση. Το πρόγραμμα κινητικότητας πρωτίστως θα αξιοποιηθεί για να μετακινηθούν υπάλληλοι σε θέσεις από τις οποίες θα μπορούν να προσφέρουν περισσότερα στο Δημόσιο και κατά συνέπεια σε κάθε πολίτη. Η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα στη διαδικασία επανατοποθέτησης κάθε υπαλλήλου σε νέα θέση, διασφαλίζεται από την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ».

Σε πέντε υπηρεσίες οι «διαθέσιμοι» δημοτικοί αστυνομικοί

Σε τέσσερα υπουργεία (υπηρεσίες) θα τοποθετηθούν οι 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr:
 
-1.500  έως 1.600 θα τοποθετηθούν στην Ελληνική Αστυνομία

-700 στα Σωφρονιστικά Καταστήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης

-350 έως 400 στις υπηρεσίες ιθαγένειας – «one stop shop» του υπουργείου Εσωτερικών

-200 έως 250 στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών
 
-30 έως 50 στις υπηρεσίες δίωξης του παραεμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όπως ορίζεται στα πρόσθετα προσόντα της ΚΥΑ που υπεγράφη από τους κυρίους Μητσοτάκη και Δένδια στην ΕΛ.ΑΣ. θα μετακινηθούν:

1) οι κάτω των 45 ετών

2) Αυτοί που θα περάσουν τα ψυχομετρικά τεστ

3) Όσοι έχουν υπηρετήσει έφεδροι αξιωματικοί ή στις ειδικές δυνάμεις που θα λάβουν πρόσθετα μόρια (10).

4) Oι άνδρες  που έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και έχουν ύψος τουλάχιστον 1.7, ενώ  οι γυναίκες άνω του 1.67 

Ανάλογα προσόντα απαιτούνται και για τους υπαλλήλους που θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης ως εσωτερικοί και εξωτερικοί φρουροί των σωφρονιστικών καταστημάτων. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση δεν θα περάσουν ψυχομετρικά τεστ. 

Τέλος, όσοι έχουν πτυχίο Οικονομικών θα μετακινηθούν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

δημοσίευσε ...