Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Απολύσεις : Νηνεμία πριν την τρικυμία …;

Άκρως εφησυχαστικοί, μπροστά σ' αυτό που πρόκειται να έρθει, παρουσιάστηκαν οι δύο συνεταίροι της συγκυβέρνησης, εξερχόμενοι από τη χτεσινή σύσκεψη που είχαν με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, για το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.

Αντιλαμβανόμενοι πλήρως το νέο σκηνικό που στήνεται μετά την καθολική άρνηση των Κύπριων για ένταξη της Κύπρου σε μνημονιακή τροχιά και τις αντιδράσεις που ήδη πυροδοτήθηκαν στην Ελλάδα από το γεγονός ότι στάθηκαν οι ίδιοι ανίκανοι να πράξουν το αυτονόητο και να στείλουν από εκεί που ήρθαν τρόικες και μνημόνια, προφυλάχτηκαν και δεν θέλησαν να ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Η αξιοπιστία των λόγων τους όμως έχει κριθεί από τα έργα τους και δεν πείθουν κανέναν πλέον ότι μπορούν να σταθούν με κύρος απέναντι στους τοκογλύφους δανειστές, προκειμένου να διαπραγματευτούν τα σφαγιαστικά μέτρα των μνημονίων, με τα όποια τους διατάζει το ξένο και εγχώριο κεφάλαιο να εκτελέσουν τους εργαζόμενους και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Ο χρόνος επίτευξης των «στόχων» που έχει θέσει το Δ’ Ράιχ εκπνέει και οι  απολύσεις που είναι προειλημμένη απόφαση της μνημονιακής συγκυβέρνησης σε συνεργασία με την τρόικα, που οι ίδιοι οι Μακελλάρηδες των εργαζομένων έχουν εγγράφως και ενυπογράφως δεσμευτεί ότι θα πραγματοποιήσουν, έφτασε. Και κρυμμένες μέσα  σε Γκεμπελίστικης προπαγάνδας  περιτυλίγματα όπως επίορκοι, ακατάλληλοι, κοπανατζήδες κ.λ.π., επικοινωνιακά  πιασάρικες για να σπιλώσουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και να δημιουργούν εντυπώσεις, θα τις «σερβίρουν».

Το ζωντανό παράδειγμα της Κύπρου, όπου η γενικευμένη αντίδραση του λαού ανάγκασε τους πολιτικούς της χώρας να αντισταθούν και να πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ στις ορέξεις των δανειστών, πρέπει να γίνει παράδειγμα για εμάς και για τον αγώνα της ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής που επείγει να δώσουμε ΣΗΜΕΡΑ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ μετά τη σύσκεψη

Ε. Βενιζέλος – ΠΑΣΟΚ
«Όχι δε θα γίνουν απολύσεις», είπε και προσέθεσε πως δε θα πρέπει, ωστόσο, να θεωρούνται ταμπού το ζήτημα αυτό στην περίπτωση των επίορκων υπαλλήλων.
«Εμείς είμαστε υπέρ των μεταρρυθμιστικών τομών στη δημόσια διοίκηση και όλη η ελληνική κοινωνία. Δεν θέλει κανείς συντεχνιακές αγκυλώσεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι αξιολόγηση, κινητικότητα, αξιοποίηση του προσωπικού και βεβαίως, θα αποχωρήσουν εάν χρειαστεί να αποχωρήσουν, αυτοί οι οποίο κρίνονται ακατάλληλοι. Δεν πρέπει αυτό να θεωρείται ταμπού. Και κανείς υπάλληλος που είναι καλός στη δουλειά του, εχέφρων, νομιμόφρων δεν πρέπει να φοβάται. Μιλάμε για τη συντριπτικότατη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων»

Φ. Κουβέλης – ΔΗΜΑΡ
«η διοικητική μεταρρύθμιση προχωράει συστηματικά, αποτελεσματικά και έχω τη βεβαιότητα ότι θα καταγράψει σημαντικότατα αποτελέσματα. Τέτοια διοικητική μεταρρύθμιση δεν έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα».
«Ο πυρήνας της μεταρρύθμισης είναι η αξιολόγηση δομών και προσώπων, η κινητικότητα. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν απολύσεις. Εκείνο το οποίο υπάρχει είναι συγχωνεύσεις, καταργήσεις δομών της διοίκησης. Και σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο της κινητικότητας, θα γίνει η αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων σε ό,τι αφορά υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε συγχωνευόμενες ή καταργούμενες υπηρεσιακές, διοικητικές δομές»

Α.Τσίπρας – ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ μετά από συνάντηση που είχε  με τα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας και στα ασφαλιστικά ταμεία, που προχωρούν σε κινητοποιήσεις από την Τετάρτη

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει σε απολύσεις μέσα από το φούσκωμα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και να βαφτίσει τις απολύσεις ως ποινές για πειθαρχικά παραπτώματα. Η επίφαση ότι το νομοσχέδιο σκοπεύει στη πάταξη των επίορκων είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά και χαρακτηριστικό του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τους δημόσιους υπαλλήλους»

«Μας λένε ότι θέλουν να πατάξουν τους επίορκους και την ασυδοσία, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν τη δημιουργία ενός διαρκούς ναρκοπέδιου ενοχοποίησης και απαξίωσης των δημόσιων λειτουργών και μιας δεξαμενής οιονεί επίορκων, που υπό την απειλή πειθαρχικών ποινών, είτε θα εκβιάζονται να υπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, είτε θα απολύονται», υπογράμμισε συνεχίζοντας και συμπλήρωσε: «Εμείς δε θέλουμε να υπερασπιστούμε τα κακώς κείμενα. Σε όλους τους κλάδους και σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν επίορκοι, αλλά θεωρούμε ανεπίτρεπτο να αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για να συκοφαντούνται ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων και κατηγορίες πολιτών».

Ο Α. Τσίπρας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας που περιέχει ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας που περιέχει «αυτές τις ακραίες αντισυνταγματικές και αυταρχικές διατάξεις με ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των πειθαρχικών, αστικών και ποινικών ευθυνών των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία» και ότι κατέθεσε ήδη τροπολογία προσθήκη για την ανασύσταση και αναβάθμιση των καταργημένων από τις μνημονιακές κυβερνήσεις οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας και κυρίων των κοινωνικών πολιτικών τους.

Στοιχεία από aftodioikisi.gr

δημοσίευσε ...