Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΥΠ.ΕΣ: «σταδιακό» τέλος στην κρατική χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α.

Δεν φτάνει η μείωση του 60% που έχουν υποστεί οι δήμοι από την κρατική χρηματοδότηση τα τελευταία μνημονικά χρόνια, και τα προβλήματα που τους έχουν φέρει στη ομαλή λειτουργία τους,  οι εντολές των δανειστών που πρόθυμα εκτελούν οι μνημονιακοί συνεταίροι της κυβέρνησης μιλούν για «σταδιακή» απεξάρτηση των ΟΤΑ από την κρατική χρηματοδότηση.
Το νεοφιλελεύθερο «όραμα» και η πολιτική που έχει αποφασίσει το υπουργείο εσωτερικών να εφαρμόσει είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική κατάρρευση των σημερινών υπηρεσιών των δήμων και φυσικά θα φέρει απολύσεις εργαζομένων, ξεπούλημα δημοτικής περιουσίας, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και νέα οικονομικά βάρη στους πολίτες με αύξηση των δημοτικών τελών.

Άλλωστε αυτό ήταν και το μήνυμα του υπουργού εσωτερικών στην τοποθέτηση που είχε κάνει στο τελευταίο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, «πουλήστε, απολύστε, ιδιωτικοποιήστε» !

Με αυτά τα θέματα προς συζήτηση, απολύσεις - διαθεσιμότητες - αξιολογήσεις - οικονομικά - κοινωνικές δομές των δήμων, συναντιέται αύριο το μεσημέρι στις 12.30 η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ με το προεδρείο της ΚΕΔΕ.
Ακολουθεί σχετικό ρεπορτάζ από την aftodioikisi.gr      
 
Τη σταδιακή απεξάρτηση των ΟΤΑ από την κρατική χρηματοδότηση, έθεσε ως κεντρικό στόχο της πολιτικής που θα ακολουθήσει το υπουργείο Εσωτερικών,ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Νομαρχιακής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας Τρικάλων, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και δημάρχων της περιοχής.   Ως προϋπόθεση, ο κ. Στυλιανίδης έθεσε τη σύσταση και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας.
 
«Δημιουργούμε το νέο Δήμο του μέλλοντος με την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ώστε να πραγματοποιηθεί η σταδιακή απεξάρτηση των Δήμων απ’ την κρατική χρηματοδότηση», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε: «Αυτό μπορεί να γίνει, μόνο μέσα από τη σύσταση και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, το οποίο θα παρακολουθεί την εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων που θα διαμορφώνουν οι ίδιοι οι Δήμοι και την καλή εκτέλεση των προϋπολογισμών τους μέσα από τον Κόμβο Διαλειτουργικότητας».
 
Επίσης  ο υπουργός, υποστήριξε ότι οι Δήμοι  μπορούν μέσα από νέα ευρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα επιτυγχάνοντας έσοδα. «Στη δύσκολη αυτή συγκυρία  πρέπει να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τα Κοινωνικά Δίκτυα των Δήμων που διεξάγουν πρωταγωνιστικά τον πόλεμο κατά της φτώχειας», κατέληξε.

δημοσίευσε ...