Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Τακτικές διαίρει και βασίλευε από την κυβέρνηση

Κατατέθηκε χθες Τρίτη (11/2) το νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση», το οποίο εισάγει προκαθορισμένες «νόρμες» απόδοσης για την άμεση κατηγοριοποίηση των εργαζομένων σε 3 βαθμίδες (υψηλή, μέτρια και χαμηλή), προκειμένου να λάβει επίχρισμα νομιμοποίησης η απόλυση των υπαλλήλων που χαρακτηρίζονται από χαμηλή βαθμολογία.
Βάση του νέου συστήματος των ποσοστώσεων, υποχρεωτικά μόνο το 25% των υπαλλήλων θα λαμβάνει «άριστα», το 60% θα λάβει έναν «προβιβάσιμο» βαθμό και το 15% θα παίρνει «κάτω από τη βάση», κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 73.000 εργαζόμενους προς υποψήφιους προς άμεση απόλυση (δηλαδή το 15% των 736.000 όσων απασχολούνται σε όλο το Δημόσιο).

Προφανής στόχος της κυβέρνησης, μέσα από αυτές τις πολιτικές, είναι η πολυδιάσπαση των εργαζομένων, ο κανιβαλισμός και η ενίσχυση των πελατειακών σχέσεων, προκειμένου να υλοποιηθούν ευκολότερα τα μνημονιακά σχέδια, ενώ σε παράλληλη εξέλιξη βρίσκεται και η μετατροπή του κράτους σε απροκάλυπτο όργανο καταστολής των αγώνων του λαού, με την συστηματική ενίσχυση των τομέων ασφάλειας (αστυνομία, ΜΑΤ, κρατική ασφάλεια κλπ).

Με την νέα αξιολόγηση να προστίθεται σύντομα, αν δεν υπάρξει αντίδραση, στη «φαρέτρα» της μνημονιακής συγκυβέρνησης ας αναλογιστούν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις (Παρεμβάσεις-ΠΑΜΕ) που αρνούνται τη δημιουργία αγωνιστικού προεδρείου στην εκτελεστική επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ,  ποιους εξυπηρετούν με τη στάση τους.

Κύμα απολύσεων: στο Στόχαστρο 49.000 εργαζόμενοι

Με αμείωτη ένταση προωθείται η εκστρατεία διεύρυνσης της δεξαμενής διαθεσιμοτήτων - απολύσεων στο Δημόσιο, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να πραγματοποιήσει έλεγχους στους διορισμούς χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων το προσεχές διάστημα. Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν, για αρχή, τρεις κατηγορίες υπαλλήλων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται συνολικά σε 48.910. Ειδικότερα, πρόκειται για 9.873 επιτυχόντες σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ την περίοδο 2003-2009, 3.800 προσληφθέντες το 2011 στην Πυροσβεστική καθώς και 35.239 συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν με το Διάταγμα Παυλόπουλου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος για την εγκυρότητα των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας που αποτέλεσαν προϋπόθεση διορισμού 9.873 επιτυχόντων σε 49 προκηρύξεις του ΑΣΕΠ από το 2003-2009 και το Σώμα Επιθεωρητών έχει συγκεντρώσει τα αναγκαία στοιχεία που απαιτούνται για τη διασταύρωση.

Ήδη, στο Υπουργείο Πολιτισμού έχουν εντοπιστεί 47 περιπτώσεις υπαλλήλων και προκύπτουν βάσιμες υποψίες ότι πολλές μετατροπές συμβάσεων βάσει του Προεδρικού Διατάγματος δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης και ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών ότι διευρύνεται ο έλεγχος για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν εκτεταμένες πρακτικές που καταστρατήγησαν το πνεύμα του ΠΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα «Ημερησία», η περίπτωση της Πυροσβεστικής αφορά σε διαγωνισμό του 2011 για την πρόσληψη 3.400 θέσεων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και 400 θέσεων για πολιτικό προσωπικό. 

Επιλαχόντες του διαγωνισμού κατήγγειλαν περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών σπουδών, στρατολογικής κατάστασης, διπλωμάτων οδήγησης κ.ά., που αύξαναν την τελική μοριοδότηση, ενώ οι αρχικοί έλεγχοι κατέδειξαν περίπου 170 υποψήφιους με διάφορες παρατυπίες. Έκτοτε συστήθηκε επιτροπή για διασταύρωση από μηδενική βάση όλων των δικαιολογητικών, η οποία εκτιμάται ότι θα τελειώσει το έργο της πριν από το Πάσχα.

Η τρίτη κατηγορία αφορά στους μονιμοποιηθέντες με το ΠΔ Παυλόπουλου, για τους οποίους άμεσα θα τεθεί σε ισχύ διαδικασία επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου με την κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Αφορμή για την έναρξη των ελέγχων αυτών ήταν περιπτώσεις υπαλλήλων του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων), οι οποίοι βάσει πορίσματος του ΣΕΕΔΔ μονιμοποιήθηκαν με πλαστές βεβαιώσεις προϋπηρεσίας που έγιναν δεκτές από τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Οι έλεγχοι στις περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών συνεχίζονται σε όλο το Δημόσιο και μόνο στην περίπτωση της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας έχουν εντοπισθεί 71 περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών που χρησιμοποιήθηκαν για την πρόσληψή τους και έχουν ήδη ανακληθεί 55 διορισμοί.

Στοιχεία από iskra

δημοσίευσε ...