Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Υπ. Υγείας: Οδηγίες για την υγιεινή και την πρόληψη λοιμώξεων στους παιδικούς σταθμούς

Οδηγίες – νέα εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, με θέμα τους «κανόνες υγιεινής για την πρόληψη μετάδοσης λοιμώξεων στους χώρους των βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, δημόσιων και ιδιωτικών» και αφορμή την έξαρση των φαινόμενων γρίπης και γενικότερων λοιμώξεων.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η συνάθροιση των παιδιών στο χώρο του παιδικού σταθμού μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες μετάδοσης λοιμώξεων. Στο περιβάλλον των παιδικών σταθμών η μετάδοση των λοιμογόνων παραγόντων γίνεται συνήθως διά του αναπνευστικού συστήματος (μέσω αερολυμάτων και σταγονιδίων που προέρχονται από το αναπνευστικό σύστημα πασχόντων καθώς και μέσω της άμεσης επαφής με μολυσμένα παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα και εκκρίσεις), διά της εντεροστοματικής οδού (άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο ή έμμεσα μέσω επιμολυσμένων αντικειμένων, επιφανειών του περιβάλλοντος και τροφίμων), δια της επαφής με δερματικές βλάβες και διά της επαφής με αίμα, ούρα και σωματικές εκκρίσεις.

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής, οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων καθώς και οδηγίες για την προετοιμασία και το χειρισμό των τροφίμων.

Το προσωπικό οφείλει να ακολουθεί τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζει ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από τα παιδιά. Οι οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης απευθύνονται σε όλο το προσωπικό, αλλά ιδιαίτερα στο προσωπικό καθαριότητας, ενώ οι οδηγίες για το χειρισμό των τροφίμων ειδικότερα στο προσωπικό με αρμοδιότητες στο χειρισμό των τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, όπως αυτό κάθε φορά διαμορφώνεται και ισχύει.

Η εγκύκλιος του υπουργείο Υγείας για την υγιεινή και την πρόληψη για τις λοιμώξεις στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς (ΑΔΑ: ΒΙΕ4Θ-ΔΙΜ).

πηγή : apnet.gr

δημοσίευσε ...