Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Στην Αθήνα η τρόικα : τα νέα σκληρά μέτρα για τη δόση των 8,8 δισ

Νέο γύρος επαφών κυβέρνησης - τρόικας ξεκινάει από αύριο Δευτέρα, αφού οι επικεφαλής της τρόικας θα βρίσκονται στην Αθήνα ζητώντας τη λήψη "σκληρών" μέτρων για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Πολλοί παράγοντες θεωρούν ότι οι διπλές "κάλπες" αναμένεται να... λειάνουν τις γωνίες των διαπραγματεύσεων, ενώ κάποια "καυτά" θέματα, όπως το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού δημόσιου χρέους, ενδέχεται να παίρνουν παράταση προς το καλοκαίρι. Επίσης είναι πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014 να ληφθούν μετά το πέρας αυτής της αξιολόγησης, η οποία ενδέχεται να τελειώσει πριν από τις 20 Μαρτίου, δηλαδή πριν από το επόμενο Eurogroup.

Την ίδια ώρα "αγκάθι" αποτελεί και η ομαλή ολοκλήρωση των stress test των τραπεζών και η θέσπιση των όρων επανιδιωτικοποίησης των τεσσάρων τραπεζών που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ με κεφάλαια από το δάνειο του EFSF. Και αυτό γιατί το κομμάτι αυτό της συμφωνίας θα επηρεάσει μελλοντικά τους όρους για τη συμφωνία που θα αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ διατηρεί σοβαρή επιφύλαξη για τις διαδικασίες, αλλά και τα μεγέθη των εκτιμήσεων της BlackRock που συνδέονται με τα stress test.

Από εκεί και πέρα στην Αθήνα αναμένεται να «κλειδώσουν» τα νέα προαπαιτούμενα, αλλά και ο νέος εφαρμοστικός νόμος, όπως και οι υπόλοιπες "σκληρές" παρεμβάσεις που θα ζητήσουν οι δανειστές προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τη δόση, η οποία θα είναι κοντά στα 9 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση επιθυμεί, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, σχετικά... ήπιες μεταρρυθμίσεις προ εκλογών και να παραπέμψουν για τον Ιούνιο και τη νέα διαπραγμάτευση, η οποία θα εμπεριέχει τα... πολύ δύσκολα.

ΤΑ "ΑΝΟΙΧΤΑ" ΜΕΤΩΠΑ

Πάντως, στα "βαριά" ανοιχτά μέτωπα περιλαμβάνονται η μείωση κατά 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές, η κατάργηση ορισμένων φόρων υπέρ τρίτων, οι οποίοι αναμένεται να προκαλέσουν "αιμορραγία" σε ασφαλιστικά ταμεία και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και το μεγαλύτερο μέρος της "εργαλειοθήκης" του ΟΟΣΑ. Τα ταμεία τα οποία ενδέχεται να υποστούν "ζημιές" από τις καταργήσεις είναι το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, τα ταμεία των δικηγόρων, των λιμενικών καθώς και πολλά άλλα, απώλειες οι οποίες μεταφράζονται σε κάποια δισ. ευρώ. 

Η "εργαλειοθήκη" αφορά μεγάλο εύρος αλλαγών, όπως η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σημεία πώλησης πλην των φαρμακείων ή η επέκταση της διατηρησιμότητας του φρέσκου γάλακτος, οι προσμείξεις στο ελαιόλαδο, που θα το καταστήσουν πιο... ανταγωνιστικό.

Ανοιχτό παραμένει το "καυτό" ζήτημα των απολύσεων σε ό,τι αφορά το αίτημα της τρόικας για ομαδικές απολύσεις, καθώς, όπως έχει σημειώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Απασχόλησης Γιάννης Βρούτσης έχει αποστείλει στην τρόικα σχέδιο συμβατό προς τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ... ΜΕΝΟΥ

Από εκεί και πέρα, μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να ξεκλειδώσουν τη δόση, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται: 

* Κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων και απολύσεις 4.000 (στόχος Μνημονίου Δεκεμβρίου που έχει λάβει παράταση, με τις απολύσεις τον Μάρτιο να ανεβαίνουν στις 5.000). 

* Πρόοδος στο θέμα διαχείρισης κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μέσα από το νέο Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και άμεση διαμόρφωση του πλαισίου συνολικής διαχείρισης δανείων από το 2015, όταν θα ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος απαγόρευσης πλειστηριασμών. 

* Απόφαση για τη μέθοδο τιτλοποίησης εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, παρεμβάσεις επιτάχυνσης έργου ΤΑΙΠΕΔ, παρεμβάσεις ταχύτερης διαδικασίας ολοκλήρωσης αποκρατικοποιήσεων. 

* Ολοκλήρωση τεστ αντoχής τραπεζών και προώθηση της πώλησης Eurobank και των υπολοίπων τραπεζικών θεμάτων. 

* Παρεμβάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. 

* Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2014-2017. Έχει κατατεθεί σχέδιο στην τρόικα, αλλά δεν υπάρχει ακόμη αποδοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, των στόχων ειδικά από το 2015 και μετά, που βασίζονται στην ελληνική εκτίμηση για πολύ υψηλό πλεόνασμα. 

* Συγκεκριμένοι στόχοι φορολογικών ελέγχων και παρεμβάσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. 

* Οργανικός νόμος με τριετή δεσμευτικά όρια δαπανών και άλλες διατάξεις. Έχει σταλεί το σχέδιο στην Ε.Ε. και τελεί υπό έγκριση.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ
Πηγή: Eφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» της Κυριακής (23/2)

δημοσίευσε ...