Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Σ.Ο.Μ.Ε.Δ.Π.: «Τράπηκαν σε άτακτη φυγή», που το πάνε το Σωματείο;



Όπου φύγει , φύγει, το προεδρείο του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μετά από πολύμηνη παύση των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Σωματείου μας, χθες Τρίτη 7/10/2014 είχε οριστεί συνεδρίαση προκειμένου το προεδρείο να φέρει  στο Δ.Σ. τον οικονομικό απολογισμό καθώς και επικαιροποιημένο το μητρώο μελών του, που επίμονα ζητάμε από την αρχή της θητείας μας.

Να θυμίσουμε ότι από την ημέρα ανάληψη των καθηκόντων των μελών του Δ.Σ. που αναδείχθηκαν από τις εκλογές του Σωματείου τον Απρίλιο του 2013 και παρά τις παραιτήσεις μελών από τη θέση του ταμία, καμία ενημέρωση για τα οικονομικά του Σωματείου μας δεν έχει πραγματοποιηθεί. Επίσης να θυμίσουμε ότι ο τελευταίος οικονομικός απολογισμός που είχαν φέρει στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση τον Μάρτιο του 2013, της προηγούμενης θητείας του προεδρείου, είχε κριθεί η καταψήφιση του σε ένα άκυρο.

Η ανεπάρκεια και η αδυναμία όμως των μελών του προεδρείου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διαλύσουν κάθε ίχνος υποψίας για κακοδιαχείριση ή ακόμα και κατάχρησης, όπως διαχέεται μεταξύ των συναδέλφων – μελών του Σωματείου, αποδείχτηκε με την στάση τους στην χθεσινή συνεδρίαση.

Ο πρόεδρος του Σωματείου αντί να ενημερώσει τα μέλη όπως όφειλε για τα οικονομικά του Σωματείου, περιορίστηκε σε έναν προσωπικό απολογισμό για το «έργο» του προσπαθώντας μάταια να μεταφέρει τις ευθύνες που τους αναλογούν σε άλλους. Κατόπιν της …απολογίας του, ο πρόεδρος, ο γραμματέας και η ταμίας του Σωματείου, αποχώρησαν από την συνεδρίαση, αντιλαμβανόμενοι βέβαια την ανεπάρκεια και τις ευθύνες τους καθώς και την πρόταση ανασύστασης του προεδρείου που ήμασταν διατεθειμένοι να καταθέσουμε εφ’ όσον δεν μας κάλυψαν ούτε στο ελάχιστο, τουλάχιστον στο θέμα του οικονομικού απολογισμού.

Γεγονός που πρέπει να αναφέρουμε είναι η διαφοροποίηση του αντιπροέδρου του Δ.Σ, από τη στάση των υπόλοιπων μελών του προεδρείου, ο οποίος και αυτός δήλωσε άγνοια λόγω έλλειψης ενημέρωσης και απαιτούσε την εκκαθάριση των οικονομικών προκειμένου να μην υπάρχει καμία σκιά που θα τον ενοχοποιεί στα μάτια των συναδέλφων – μελών τους Σωματείου, θίγοντας την τιμή και την υπόληψή του.

Η ηγεσία του Δ.Σ. του Σωματείου μας μετέτρεψε ένα ενεργό και δυναμικό Σωματείο που αγωνιζόταν και διεκδικούσε, σε «μαγαζάκι» ιδιοτέλειας που εξυπηρετεί τους λίγους και «εκλεκτούς», πουλώντας εκδουλεύσεις και υποχρεώσεις και μοιράζοντας καθρεφτάκια στους ιθαγενείς, όπως θεωρούν τους συναδέλφους – μέλη του Σωματείου.

Με το μονοπαραταξιακό χαρακτήρα που έδωσαν τα μέλη της ηγεσίας στο προεδρείο,  αλλοιώνοντας την αντιπροσωπευτικότητα που αποτυπώθηκε στις εκλογές,  απαξίωσαν τη λειτουργία του Σωματείου ως συνδικαλιστικό φορέα των εργαζομένων, μετατρέποντας τον σε διοικητικό εταίρο της προηγούμενης δημοτικής αρχής αλλά το ίδιο φαίνεται ότι επιχειρούν να κάνουν και με την σημερινή.

Όλο το προηγούμενο διάστημα κινήθηκε στην λογική της ανάθεσης, ότι άλλοι θα μας λύσουν τα προβλήματα, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους από τα σοβαρά προβλήματα που έχει φέρει η μνημονιακή πολιτική των κυβερνήσεων και από τους αγώνες που συνεχίζουν να δίνονται για την αντιμετώπιση τους. Συνεχίζουν να αφήνουν  ανενημέρωτους τους εργαζόμενους, χωρίς να συγκαλούν γενικές συνελεύσεις, για θέματα που «καίνε» τον κλάδο όπως απολύσεις,  «αξιολόγηση», προσχηματικός επανέλεγχος της μετατροπής των συμβάσεων και άλλα που έρχονται όπως, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, οι νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, στο επικουρικό ταμείο και πολλά άλλα.

Συνάδελφοι,

Ο χρόνος μαζί με τα μνημονιακά μέτρα που έχουν άμεσες επιπτώσεις στην εργασία αλλά και στη ζωή, μας προσπερνάει και δεν μπορούμε να περιμένουμε. Ο ενιαίος αγώνας για την ανατροπή και την κατάργηση στην πράξη της «αξιολόγησης» και του προσχηματικού επανέλεγχου της μετατροπής των συμβάσεων που οδηγούν σε χιλιάδες απολύσεις στην κατάργηση υπηρεσιών και την ιδιωτικοποίηση τους, μας χρειάζεται ενωμένους και αποφασισμένους να παλέψουμε διεκδικώντας ακόμη και το αυτονόητο, το δικαίωμα στην εργασία. Ιδιαίτερες λύσεις δεν υπάρχουν και δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες γι’ αυτό.

Καλούμε τα μέλη του προεδρείου σύμφωνα και με το καταστατικό του Σωματείου μας αν θέλουν πραγματικά την ενότητα και τη σωστή λειτουργία του Σωματείου την Δευτέρα στις 10.00 το πρωί σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να γίνει ανασύσταση του προεδρείου και να αποκατασταθεί η αντιπροσωπευτικότητα και η αξιοπιστία του Σωματείου μας. Σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια είναι σύμφωνη με το καταστατικό.  

                                                                   8/10/2014  - ΕΛ.ΑΓ.ΕΚ.

δημοσίευσε ...