Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ στριμώχνει τον Βρούτση για ασφαλιστικό, συνδικαλιστικό

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για το (απ)Ασφαλιστικό του Βρούτση και την κατάργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων

Με Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, 39 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνουν στη Βουλή τα σχέδια δανειστών, συγκυβέρνησης και Βρούτση για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στο συνδικαλιστικό νόμο, σχέδια που εμπεριέχονται σε απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Εργασίας και το οποίο αποκάλυψε η «Αυγή της Κυριακής».

 Όπως αναφέρουν οι 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας, «είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως επιστημονικοφανή μανδύα την μελέτη του ΚΕΠΕ, προωθεί την ενοποίηση στο κατώτερο δυνατόν επίπεδο όσον αφορά το ύψος των συντάξεων με εξίσωσή τους προς τα κάτω και στο ανώτερο δυνατόν επίπεδο όσον αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με την κατάργηση της δυνατότητας για πρόωρη συνταξιοδότηση, πριν από την ηλικία των 62 ετών, των εργαζομένων μητέρων με ανήλικα παιδιά, των ΑμεΑ και των εργαζομένων σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς επίσης και με την αύξηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της κατώτερης σύνταξης από 15 σε 20 ασφαλίσιμα έτη (από 4.500 ένσημα σε 6.000). Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αποδέχεται και προωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την συρρίκνωση των συνταγματικών δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού, νέα μείωση μισθών και απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απαιτούν να μάθουν αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην υπαγωγή όλων των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, καθώς και των ταμείων εφάπαξ παροχών στο ΙΚΑ, με εξαίρεση τον ΟΓΑ καθώς και να ενημερωθούν για τα σχέδιά της κυβέρνησης για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, την πρόωρη συνταξιοδότηση όπως προβλέπεται σήμερα και για τον υπολογισμό του ποσού των συντάξεων. Τέλος, ζητούν απαντήσεις σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

Αναλυτικά η ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον κ. Υπουργό  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα: Κυβέρνηση και τρόικα προωθούν μόνιμο μηχανισμό μείωσης των συντάξεων και κατάργηση των εναπομεινάντων εργασιακών δικαιωμάτων!

Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Εργασίας προς την τρόικα, που αποκάλυψε πρόσφατα η εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ», το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό στηρίζεται στο τρίτο σενάριο της μελέτης του ΚΕΠΕ για την "Οριζόντια Διοικητική και Λειτουργική Ενοποίηση" και περιλαμβάνει την υπαγωγή όλων των ταμείων στο ΙΚΑ, με εξαίρεση τον ΟΓΑ. Το σχέδιο θα περιλαμβάνεται στο νέο Μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό του 2015. Ταυτόχρονα κυβέρνηση και τρόικα σχεδιάζουν δομικές αλλαγές και ανατροπές στον "συνδικαλιστικό νόμο", όπως η κατάργηση των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και η επαναφορά του εργοδοτικού lockout μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο του υπουργείου Εργασίας προς την τρόικα, υπό τον τίτλο "Διοικητική Αναδιοργάνωση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης", προβλέπεται η ένταξη στο ΙΚΑ των επικουρικών και των ταμείων εφάπαξ παροχών, όπως το ΤΑΠΙΤ, το ΤΑΥΤΕΚΟ και το ΤΠΔΥ, ενώ διευκρινίζεται ότι, από  την 1.7.2015, όλα τα απομείναντα ταμεία, κύρια και επικουρικά, θα ενσωματωθούν σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ, υπό τον όρο ότι δεν θα έχουν μετατραπεί σε ΝΠΙΔ μέχρι 30.6.2015. Σημειώνονται χαρακτηριστικά τα ταμεία ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ και ΚΕΑΝ  και διευκρινίζεται ότι "η συμπερίληψη των προαναφερθέντων ταμείων θα οδηγήσει στην κατάργηση της οικονομικής αυτονομίας των ξεχωριστών λογαριασμών για εισφορές και παροχές των ταμείων αυτών". Στο σχέδιο περιλαμβάνονται επίσης η θεσμοθέτηση ενός Συνθετικού Μηχανισμού Είσπραξης και η ίδρυση Εθνικού Κέντρου Συντάξεων και Παροχών (ΕΚΑΣΠ) που θα έχει την ευθύνη για την εγκυρότητα έκδοσης των συντάξεων. Ταυτόχρονα, στα εργασιακά η συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας προβλέπει την κήρυξη απεργίας με απόλυτη πλειοψηφία, την κατάργηση των πρωτοβάθμιων οργανώσεων και Εργατικών Κέντρων, καθώς και την επαναφορά του μέτρου της ανταπεργίας από την εργοδοσία, γκρεμίζοντας εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως επιστημονικοφανή μανδύα την μελέτη του ΚΕΠΕ, προωθεί την ενοποίηση στο κατώτερο δυνατόν επίπεδο όσον αφορά το ύψος των συντάξεων με εξίσωσή τους προς τα κάτω και στο ανώτερο δυνατόν επίπεδο όσον αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με την κατάργηση της δυνατότητας για πρόωρη συνταξιοδότηση, πριν από την ηλικία των 62 ετών, των εργαζομένων μητέρων με ανήλικα παιδιά, των ΑμεΑ και των εργαζομένων σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς επίσης και με την αύξηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της κατώτερης σύνταξης από 15 σε 20 ασφαλίσιμα έτη (από 4.500 ένσημα σε 6.000). Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αποδέχεται και προωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την συρρίκνωση των συνταγματικών δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού, νέα μείωση μισθών και απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην υπαγωγή όλων των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, καθώς και των ταμείων εφάπαξ παροχών στο ΙΚΑ, με εξαίρεση τον ΟΓΑ;

2) Εάν ναι, ποια είναι τα σχέδιά της για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, την πρόωρη συνταξιοδότηση όπως προβλέπεται σήμερα και για τον υπολογισμό του ποσού των συντάξεων;

3) Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο;

Αιτούμεθα να κατατεθεί στη Βουλή

Το σύνολο των επισήμων εγγράφων που θα τεκμηριώνουν τις απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του εγγράφου του υπουργείου Εργασίας προς την τρόικα, υπό τον τίτλο "Διοικητική Αναδιοργάνωση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης".
Οι Ερωτώντες και Αιτούντες Βουλευτές:
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Στρατούλης Δημήτρης
Καραγιαννίδης Χρήστος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Mεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μητρόπουλος Αλέξης
Μπάρκας Κώστας
Μπόλαρη Μαρία
Σταθάς Γιάννης
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξόπουλος Απόστολος
Αμανατίδης Γιάννης
Αμμανατίδου Λίτσα
Βαρεμένος Γιώργος
Γάκης Δημήτρης
Γελαλής Δημήτρης
Γεροβασίλη Όλγα
Διακάκη Μαρία
Διώτη Ηρώ
Δρίτσας Θοδωρής
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ιγγλέζη Κατερίνα
Κανελλοπούλου Μαρία
Κατριβάνου Βασιλική
Καφαντάρη Χαρά
Κούβελα Φωτεινή
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κυριακάκης Βασίλης
Μιχαλάκης Νίκος
Ουζουνίδου Ευγενία
Παναγούλης Στάθης
Πάντζας Γιώργος
Παπαδημητρίου Μάνια
Πετράκος Θανάσης
Σταμπουλή Αφροδίτη
Συρμαλένιος Νίκος
Τσουκαλάς Δημήτρης
Χατζησοφιά Άννα
πηγή: ergasianet.gr

δημοσίευσε ...