Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Μετά τους «ωφελούμενους - ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους, τώρα επινοούν «εθελοντές»

Στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και στην επιβολή «εργασιακού μεσαίωνα» στοχεύει η νέα επινόηση της κυβέρνησης για εθελοντική εργασία. Μετά την κοινωφελής και την ενοικιαζόμενη κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα για τον εργαζόμενο εργασία, επιχειρούν να εφαρμόσουν την εθελοντική ΑΠΛΗΡΩΤΗ εργασία.

Η βάρβαρη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και οι δανειστές στον κόσμο της εργασίας, έχει ξεπεράσει κάθε όριο, εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των ανέργων για εργασία και επιβίωση και προωθούν σύγχρονες μορφές δουλείας και «μαύρης» εργασίας στο δημόσιο, προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι που επιβάλλουν η Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ

Για την απλήρωτη εθελοντική ολυμπιακή εργασία η κυβέρνηση χρησιμοποίησε διάφορα επικοινωνιακά «περιτυλίγματα» που κάποιοι συναρπάστηκαν και ενέδωσαν στο προσχηματικό σύνθημα της εποχής των ολυμπιακών αγώνων …«η πατρίδα σε έχει ανάγκη». Σήμερα το δέλεαρ της κυβέρνησης είναι ο διορισμός, η «τακτοποίηση», λειτουργώντας και σε αυτή την περίπτωση τον κοινωνικό αυτοματισμό και κανιβαλισμό μεταξύ των ανέργων.

Οι μνημονιακοί αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαχειριστές των επιλογών της κυβέρνησης, επιχειρούν να αναπληρώσουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στις υπηρεσίες και υπολειτουργούν από την πολιτική των μνημονιακών μέτρων, διαθεσιμοτήτων – απολύσεων, της ενδοδημοτικής κινητικότητας, των αναγκαστικών συνταξιοδοτήσεων και της απαγόρευσης των προσλήψεων μέχρι τα τέλη του 2016, ανακυκλώνοντας κακοπληρωμένους εργαζόμενους μικρής διάρκειας, ωφελούμενους-ενοικιαζόμενους, όπως τους αποκαλούν απαξιώνοντας την προσφορά εργασίας τους ή με απλήρωτους εθελοντές νομιμοποιώντας στην ουσία τη «μαύρη» εργασία στον δημόσιο τομέα και κατ’ επέκταση και στον ιδιωτικό.

Η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των άνεργων, των νέων στην πανεργατική απεργία της 27 Νοέμβρη 2014 πρέπει να στείλει ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα ενάντια στις τραγικές συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού της κυβέρνησης της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ, ενάντια στην κατάργηση των μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε

ή εμείς ή αυτοί

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την … «εθελοντική» εργασία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε λίγο η συγκυβέρνηση θα ζητήσει από τους εργαζόμενους του Δημοσίου να πληρώνουν κιόλας για τις υπηρεσίες που παρέχουν, ίσως με επιχείρημα την… εργασιακή εμπειρία που αποκτούν. Ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό είπε ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος καλώντας άνεργους εκπαιδευτικούς να δουλέψουν αμισθί με «αντάλλαγμα» τα μόρια, σε μία προχωρημένη ομολογουμένως ερμηνεία των δηλώσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πώς οι εργαζόμενοι είναι «προνομιούχοι».

Πρόκειται για πρωτοφανείς και εξαιρετικά σοβαρές καταστάσεις στον εργασιακό τομέα που μόνο ως αστείο δεν πρέπει να εκληφθούν από τους εργαζόμενους. Η συγκυβέρνηση αφού έκανε τις εργασιακές σχέσεις «λάστιχο» υποκαθιστώντας το μόνιμο προσωπικό με προσωπικό που απασχολείται με δίμηνες συμβάσεις, κοινωφελής εργασίας και μέσω Μ.Κ.Ο. και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. τώρα προχωρά στην επόμενη φάση του σχεδίου της για την πλήρη ισοπέδωση τους. Εγκαινιάζει μία νέα μορφή εργασίας που ακούει στο όνομα «εθελοντική».

Αυτή τη στιγμή πλήθος αιρετών προσπαθούν να καλύψουν τις ελλείψεις προσωπικού στις θεσμοθετημένες υπηρεσίες των Δήμων βάζοντας από την «πίσω πόρτα» δήθεν «εθελοντές». Ενέργεια φανερά μη νόμιμη και επικίνδυνη για τους ίδιους τους Δημότες. Αποδεικνύεται και από το με αριθμ. πρωτ.: 26129/10-7-2012 απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχετικό ερώτημα όπου ξεκαθαρίζει πως «το θεσμικό πλαίσιο δεν παρέχει την δυνατότητα εθελοντικής εργασίας σε Ο.Τ.Α. και ως εκ τούτου οι Ο.Τ.Α. απαγορεύεται να δέχονται την παροχή εθελοντικής εργασίας στις οργανωμένες υπηρεσίες τους».

Σε ποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβαίνει το κράτος να προωθεί τη «μαύρη και ανασφάλιστη εργασία» στο Δημόσιο και από την άλλη μεριά δήθεν να βάζει πρόστιμα σε Ιδιωτικές Επιχειρήσεις γιατί απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους; Με αυτόν τον τρόπο θέλει να μειώσει την ανεργία και να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των Ασφαλιστικών Ταμείων; Με εκπαιδευτικούς που θα διδάσκουν τα παιδιά των Ελλήνων εθελοντικά και Δημοτικούς Υπαλλήλους που θα στέκονται στο πλευρό της κοινωνίας και των Δημοτών «τζάμπα», πιθανόν αύριο και με άμισθους γιατρούς θα «χτίσει» η συγκυβέρνηση τη Νέα Ελλάδα;

Οι δηλώσεις Λοβέρδου και η προσπάθεια προώθησης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της «εθελοντικής» εργασίας, αποκαλύπτουν τα σχέδια της νεοφιλελεύθερης και «βάρβαρης» πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση για να ξεπληρώσει τις επιταγές τις οποίες έδωσε στην τρόικα σε βάρος του Ελληνικού λαού.

Εργαζόμενοι και πολίτες είναι επιτακτική ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που θέλουν ακόμη περισσότερο υποβαθμισμένη την Παιδεία, την Υγεία, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες που προσφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.α. Σε αυτούς που θέλουν την πλήρη διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας, και τις επόμενες γενιές των Ελλήνων να γίνονται θυσία στο βωμό των μνημονίων. Φτάνει πια. Είναι ευθύνη όλων μας να τους σταματήσουμε τώρα…

Όσον αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στην απόπειρα εφαρμογής της «εθελοντικής εργασίας» η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί τους Συλλόγους-Μέλη της να παρεμβαίνουν άμεσα στις Διοικήσεις των Δήμων όπου διαπιστώνουν κρούσματα «μαύρης» ουσιαστικά εργασίας σε οργανωμένες υπηρεσίες και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης να καταγγέλλουν το περιστατικό στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο Ι.Κ.Α. και στις Διευθύνσεις Υγιεινής της Περιφέρειας όταν αφορά Υπηρεσίες όπου παρέχονται υπηρεσίες Υγειονομικού ενδιαφέροντος.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

δημοσίευσε ...