Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

«μαύρη» εργασία μέσω εθελοντισμού από κυβέρνηση και μερίδα αιρετών της Τ.Α.

Εκτός από την κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας που με δικαιολογία την κάλυψη 1.100 κενών θέσεων εργασίας, θέλει «Εθελοντές» εκπαιδευτικούς, να δουλεύουν δωρεάν, καθιερώνοντας νέα μνημονιακά ήθη και έθιμα, την ώρα που η εκπαίδευση διαλύεται υπό το βάρος των περικοπών και των τεράστιων κενών, αρκετοί αιρετοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντί να απαιτήσουν μαζί με τους εργαζόμενους να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι και να αρθεί η απαγόρευση προσλήψεων, προωθούν την «μαύρη» εργασία μέσω του εθελοντισμού, προκειμένου να καλύψουν τα μεγάλα κενά που αφήνει η συνέχιση της υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς στους δανειστές.
Η αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ και μέλος του Γ/Σ του ΜΕΤΑ Ελένη Ζωγραφάκη σε δηλώσεις της «στοκόκκινο», χαρακτήρισε ντροπιαστική την «πρόταση» Λοβέρδου περί εθελοντικής εργασίας και συνεχίζοντας ανέφερε ότι, «Τώρα καλεί τους εργαζόμενους να δουλεύουν τσάμπα, ενώ νωρίτερα τους είχε απολύσει. Το υπουργείο διαπαιδαγωγεί ότι η εργασία σου δεν έχει καμία αξία. Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο».
Σε ανάλογο ύφος είναι και η παρακάτω ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ προς τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που στηρίζουν με τη στάση τους τις μνημονιακές – κυβερνητικές επιλογές, και στην προσπάθεια τους να καλύψουν τα κενά που δημιούργησε η πολιτική των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων με εθελοντές, κάνουν ακόμα ένα βήμα παραπάνω περνώντας από τις απαράδεκτες ελαστικές σχέσεις εργασίας, στη «μαύρη» εργασία
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Εθελοντισμός»... η μαύρη εργασία στους Ο.Τ.Α.!!!
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τεράστια έλλειψη προσωπικού στις Υπηρεσίες αιχμής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την συντονισμένη μεθόδευση κυβέρνησης και αιρετών να υποκαταστήσουν το προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας (Δίμηνα, Κοινωφελής Εργασία, Μ.Κ.Ο., ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. κ.λπ.). Νέο φρούτο πλέον στις ξεχειλωμένες εργασιακές σχέσεις είναι η δήθεν «εθελοντική εργασία» που ουσιαστικά προκύπτει «μαύρη και ανασφάλιστη εργασία»!!!
Ενημερώνουμε τους Συλλόγους Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πως πλήθος αιρετών προσπαθούν να καλύψουν τις ελλείψεις προσωπικού στις θεσμοθετημένες Υπηρεσίες των Δήμων βάζοντας από την «πίσω πόρτα» δήθεν «εθελοντές». Ενέργεια φανερά μη νόμιμη!!!
Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και το με αριθμ. πρωτ.: 26129/10-7-2012 απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχετικό ερώτημα όπου ξεκαθαρίζει πως το θεσμικό πλαίσιο δεν παρέχει την δυνατότητα εθελοντικής εργασίας σε Ο.Τ.Α. και ως εκ τούτου οι Ο.Τ.Α. απαγορεύεται να δέχονται την παροχή εθελοντικής εργασίας στις οργανωμένες υπηρεσίες τους.
Καλούμε τους Συλλόγους-Μέλη της Ομοσπονδίας να καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια «μαύρης εργασίας» με το πρόσχημα του εθελοντισμού διασφαλίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και διεκδικώντας την κάλυψη των αναγκών με μόνιμο προσωπικό.
Σε περίπτωση που διαπιστωθούν κρούσματα «μαύρης» ουσιαστικά εργασίας σε οργανωμένες υπηρεσίες οι Σύλλογοι-Μέλη θα πρέπει να παρεμβαίνουν άμεσα στις Διοικήσεις των Δήμων και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης να καταγγέλλουν το περιστατικό στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο Ι.Κ.Α. και στις Διευθύνσεις Υγιεινής της Περιφέρειας όταν αφορά Υπηρεσίες όπου παρέχεται τροφή ή ποτό.

δημοσίευσε ...