Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Μεγάλη Ανατροπή στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Γραμματεία των ΣΥΝΕΚ χαιρετίζει τους χιλιάδες συναδέλφους εκπαιδευτικούς που με την ψήφο τους στις εκλογές της 5-11-2014 προχώρησαν στη μεγάλη ανατροπή, φέρνοντας τις δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ στην πρώτη θέση (25,5%) και εκλέγοντας παντού, σε όλη την επικράτεια, αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου από τα ψηφοδέλτιά της.

Στις εκλογές αυτές, που άλλαξαν ριζικά το χάρτη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έχουμε ταυτόχρονα και αύξηση του ποσοστού και των άλλων δυνάμεων της συνδικαλιστικής αριστεράς, ενώ σημαντική είναι η μείωση των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚ/ΠΕΚ και ΔΑΚΕ), που μέχρι πρότινος με την κυριαρχία τους στα υπηρεσιακά συμβούλια είχαν μετατρέψει την εκπροσώπησή τους στο θεσμό σε ρουσφετολογικό, παραγοντίστικο μηχανισμό και εξάρτημα της διοίκησης.

Οι αιρετοί εκπρόσωποι του κλάδου που εκλέχθηκαν με το ψηφοδέλτιο των ΣΥΝΕΚ θα λειτουργήσουν με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης, της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας, και θα βρεθούν πάλι στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των συναδέλφων, σε άμεση συνεργασία με τα συνδικαλιστικά όργανα.

Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία η κατάσταση επιδεινώνεται επικίνδυνα. Καταρρακώνονται με τον πιο βάρβαρο και απάνθρωπο τρόπο τα εργασιακά μας δικαιώματα. Οι διαθεσιμότητες-απολύσεις καταδικάζουν συναδέλφους μας στη φτώχεια και την ανέχεια. Η «αξιολόγηση-χειραγώγηση» επικρέμαται, δαμόκλειος σπάθη, πάνω από τον κλάδο. Η αισχρή πρακτική της απλήρωτης, εθελοντικής εργασίας με αντάλλαγμα κάποια μόρια βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Και, τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ξεδιπλώνεται μια άθλια επίθεση συκοφάντησης και απαξίωσης της ΟΛΜΕ, του συνδικαλιστικού κινήματος και γενικότερα της συλλογικής δράσης από τους μνημονιακούς εγκάθετους και τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Σε αυτές τις συνθήκες η συσπείρωση στα σωματεία και η ενωτική, μαζική δράση είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Το επόμενο διάστημα, μέσα από τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ θα δώσουμε τη μάχη, μαζί με γονείς και μαθητές, για τα μεγάλα ζητήματα του δημόσιου σχολείου: λειτουργία σχολείων - κενά, «νέο» λύκειο, τράπεζα θεμάτων, αξιολόγηση, διαθεσιμότητες - απολύσεις, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για την ολοσχερή ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Αθήνα, Νοέμβρης 2014


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ακραίο δείγμα έσχατης περιφρόνησης προς τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, αλλά και προς τις χιλιάδες των καθηγητών - μελών της ΟΛΜΕ, υπήρξε η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας σε τηλεοπτικό σταθμό με αφορμή τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι ο επιχειρών να ασκήσει υπουργικά καθήκοντα στην παιδεία κ. Ανδρέας Λοβέρδος δεν δίστασε να αμφισβητήσει το δικαίωμα του προέδρου της ΟΛΜΕ να εκφέρει άποψη σχετικά με το τι ωφελεί και τι βλάπτει παιδαγωγικά τα παιδιά, με το απαράδεκτο «επιχείρημα» ότι είναι «νοσηλευτής».

Αλήθεια, αγνοεί ο κ. υπουργός ότι ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ είναι ο εκλεγμένος, με καθ΄ όλα δημοκρατικές διαδικασίες, εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης;

Αγνοεί ότι στους εκπαιδευτικούς της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, όπως και σε κάθε εκπαιδευτικό, εμπιστεύεται η πολιτεία όχι μόνο την επαγγελματική ειδίκευση αλλά και την ευρύτερη διαμόρφωση της προσωπικότητας χιλιάδων νέων, που θα είναι και αυτοί με ισότιμο τρόπο μελλοντικοί πολίτες; Ή μήπως θεωρεί ότι πρόκειται για εκπαιδευτικούς και μαθητές «β΄ κατηγορίας»; Αγνοεί ότι οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων της ΤΕΕ έχουν παιδαγωγική επάρκεια από την ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ);

Αμετροέπεια, εμπάθεια, έλλειψη ψυχραιμίας και άγνοια δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζουν το πρόσωπο στο οποίο αναθέτει η πολιτεία την ευθύνη της εκπαίδευσης της νέας γενιάς.

Αναγνωρίζουμε ότι ο υπουργός Παιδείας, που κατ’ επανάληψη συλλαμβάνεται να ενεργεί ως κομματάρχης του ΠΑΣΟΚ, έχει κάθε λόγο σήμερα να χάνει την ψυχραιμία του. Μετά τις προβλέψεις του, στη συνάντηση συγκεκριμένης συνδικαλιστικής παράταξης, ότι η πολιτική του στην παιδεία θα «καρποφορήσει» στις εκλογές των εκπαιδευτικών για τα υπηρεσιακά συμβούλια, ήρθε η ψυχρολουσία των αποτελεσμάτων της 5ης/11/14. Σύμφωνα με αυτά η αντίστοιχη παράταξη των εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κατρακύλησε σε ψήφους και ποσοστά καταλαμβάνοντας μετά βίας την 5η θέση εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον ίδιο και την πολιτική που ακολουθεί.

Φαίνεται ότι ο Υπουργός Παιδείας χάνει την ψυχραιμία του και μετά την ψυχρολουσία της αποτυχίας της επικοινωνιακής του προσπάθειας να εμφανιστεί ως ο «καλός» υπουργός, που συνδιαλέγεται με τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών. Τόσο οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών (ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ και ΔΟΕ) αλλά και η ΑΔΕΔΥ και οι γονείς (ΑΣΓΜΕ) δεν δέχθηκαν να συμμετάσχουν στο περίφημο ΕΣΥΠ μέσω του οποίου θέλει να πείσει την κοινωνία ότι συζητά την εκπαιδευτική πολιτική. Αυτοδιαψεύδεται βέβαια όταν ο ίδιος δηλώνει πως θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική λιτότητας, περικοπών και αντιεκπαιδευτικών αλλαγών που έχουν διαλύσει τη δημόσια εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικοί, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από τις συνδικαλιστικές μας συλλογικότητες, για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης αλλά συνάμα επικίνδυνης και καταστροφικής για το μέλλον του τόπου πολιτικής.

Αθήνα, 7/11/14

δημοσίευσε ...