Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

ΕΔΣΝΑ: Μετά τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό έρχεται ο εργολαβικός;

Καμία εντύπωση δεν θα μας προκαλεί η εισήγηση του κ. Βρούστη στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ προκειμένου να αποφανθεί την αναβάθμιση και επέκταση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) Φυλής – Λιοσίων.

Δεν μας προκαλεί εντύπωση, διότι προφανώς ο κ. Βρούστης έχει εμμονές σε φιλοεργολαβικές πολιτικές τόσο για τον ΟΕΔΑ Φυλής και για τα φαραωνικά εργοστάσια επεξεργασίας σύμμικτων απορριμμάτων, που ωστόσο η περιφερειακή αρχή στην οποία ανήκει ακύρωσε και ο ίδιος εμμέσως με την εισήγησή του προσπαθεί να επαναφέρει, όσο και για το ΕΜΑΚ Λιοσίων.

Εντύπωση, όπως αναδεικνύεται μέσα από την εισήγηση και μάλιστα αρνητική, προκαλεί η εμπλοκή του Προέδρου των Εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ ο οποίος δέχθηκε να είναι παρών στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, να γίνει συνομιλητής με τον ανάδοχο (εργολάβο) και αποδεχόμενος τους σχεδιασμούς του να συνδιαμορφώσουν από κοινού την εισήγηση, μαζί και με τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η ενέργεια αυτή του εκπρόσωπου των εργαζομένων, μας φέρνει στη μνήμη μας την αντισυνδικαλιστική στάση που είχε κρατήσει παλαιότερα, στην δημοπράτηση της κατασκευής των τεσσάρων φαραωνικών εργοστασίων της περιφερειακής αρχής του κ. Σγουρού, αλλά και την επίσης αντισυνδικαλιστική στάση που είχε κρατήσει στους διαχρονικούς αγώνες της ΠΟΕ-ΟΤΑ και των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων.

Η περίοδος της κρίσης χρησιμοποιήθηκε και συνεχίζει να χρησιμοποιείται από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ως εργαλείο για την άλωση των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα, σε βάρος της κοινωνίας και των εργαζομένων, αν μέχρι τώρα κάναμε λόγο για συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπηρετούν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, στην περίοδο των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρεί να κάνει την εμφάνιση του και ο φιλοεργολαβικός συνδικαλισμός με στόχο να διεμβολίσει και να κατακερματίσει το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα.  

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη στάση του Προέδρου των Εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ εντάσσεται στις παθογένειες του συνδικαλιστικού κινήματος που όντως υπάρχουν και χρειάζεται το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι να απομονώσουν και να τις εξαλείψουν.

Επίσης θεωρούμε ότι έχει μεγάλες ευθύνες η συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ-ΟΤΑ που πρότεινε τον συγκεκριμένο συνδικαλιστή ως εκπρόσωπο στη γραμματεία για την διαχείριση των απορριμμάτων της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καταδικάζει τέτοιες αντισυνδικαλιστικές εκτροπές που κινούνται με ιδιοτέλεια και όχι προς το συμφέρον των εργαζομένων.

Δηλώνουμε αντίθετοι με την επέκταση του ΕΜΑΚ Φυλής που επιχειρείτε με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, όπως αντίθετοι είμαστε και με την κάθε εμπλοκή εργολάβων στη λειτουργία του.

Συνεχίζουμε τους αγώνες μαζί με τους εργαζόμενους και μέσα από τα συνδικάτα για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων και των υπηρεσιών των Δήμων.

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 30-12-2015

Για την ενημέρωση σας διαβάστε την εισήγηση ΕΔΩ και την απόφαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ ΕΔΩ

δημοσίευσε ...