Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Κινητοποίηση για τα δάνεια των δημόσιων υπαλλήλων έξω από το ΤΠ&Δ

Συγκέντρωση έξω από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων διοργανώνουν την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη, στις 8 το πρωί, ημέρα της γενικής απεργίας ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ, ομοσπονδίες και σύλλογοι του δημόσιου τομέα. Αιτία τα δάνεια που έχουν πάρει οι δημόσιοι υπάλληλοι, που με τις δραματικές μειώσεις στους μισθούς αδυνατούν να εξυπηρετήσουν.

ΚΑΛΕΣΜΑ – ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ


Το πρόβλημα των δανείων που έχουν ληφθεί τόσο από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όσο και από Ιδιωτικές Τράπεζες, έχει φέρει σε αδιέξοδο χιλιάδες οικογένειες Δημοσίων Υπαλλήλων.
Η ραγδαία μείωση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων του Δημοσίου, καθιστούν πλέον δύσκολη έως αδύνατη την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων δανείων. Δάνεια, τα οποία συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να επιβαρύνονται με τα τοκογλυφικά επιτόκια της τάξεως του 4,9 έως 6%, τη στιγμή που τα αντίστοιχα επιτόκια της αγοράς, είναι κάτω του 2%.

Δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν στους Δημοσίους Υπαλλήλους, συναρτήσει του ύψους των αποδοχών του κάθε υπαλλήλου. Αποδοχές όμως τις οποίες το δημόσιο μείωσε μονομερώς την τελευταία 5ετία, παραβλέποντας ταυτόχρονα να προβεί και σε αντίστοιχη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων των δανειοληπτών.

Τα δάνεια αυτά είναι πλέον φανερό ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Η πολιτεία δεν μπορεί να θεωρεί απαιτητό το σύνολο του κεφαλαίου, απ’ τη στιγμή που η ίδια ακύρωσε έναν απ’ τους βασικούς όρους της δανειακής σύμβασης, που είναι το ύψος των αποδοχών του δανειολήπτη. Τα δάνεια αυτά δεν μπορούν να εξοφληθούν, γιατί είναι αναντίστοιχα τόσο των εισοδημάτων των δανειοληπτών, όσο και της αξίας πλέον των ακινήτων με τα οποία είναι συνδεδεμένα.

Οι περίφημες «ρυθμίσεις» δε, που παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια ως μέσο ανακούφισης των δανειακών υποχρεώσεων, όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα οδήγησαν σε όξυνσή του, μέσω της απαράδεκτης, παράνομης και αντισυνταγματικής διαδικασίας της κεφαλαιοποίησης των τόκων και ανατοκισμού τους στο διηνεκές!

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να πάρει άμεσα πρωτοβουλία αντιμετώπισης του ζητήματος των στεγαστικών δανείων των εργαζομένων (Τ.Π & Δ.- Ιδιωτ. Τράπεζες):

  • Να αναπροσαρμόσει τα δάνεια με βάση τα σημερινά εισοδήματα των υπαλλήλων, αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σημερινή αξία των ακινήτων.
  • Να μηδενίσει τα τοκογλυφικά επιτόκια, τα οποία φτάνουν ακόμα και στο 6%.
  • Να σταματήσει την αδιαφανή μέθοδο της τιτλοποίησης (στην ουσία την πώληση) στεγαστικών δανείων σε τράπεζες και funds του εξωτερικού και να επαναφέρει τα δάνεια που τιτλοποιήθηκαν και πουλήθηκαν, χωρίς μάλιστα την συγκατάθεση του δανειολήπτη.
  • Να σταματήσει τον παράνομο ανατοκισμό και να συμμορφωθεί – ευθυγραμμιστεί με τις δικαστικές αποφάσεις.
  • Να σταματήσει την ολέθρια πορεία διάλυσης του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων (που ευνοεί μόνο τα συμφέροντα των Ιδιωτικών Τραπεζών) και να προχωρήσει στην ουσιαστική αξιοποίηση και αναβάθμισή του, αναδεικνύοντας τον ιδρυτικό σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Καλούμε σε προσυγκέντρωση έξω απ’ το ΤΠ&Δ (Ακαδημίας 40) την Πέμπτη 3.12.15, ημέρα της Γενικής Απεργίας, στις 8:00 π.μ.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση αυτή, αλλά και συντονισμό των πρωτοβουλιών για το αμέσως επόμενο διάστημα, το σύνολο των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων του Δημοσίου, την ΑΔΕΔΥ και τα σωματεία των συνταξιούχων του Δημοσίου.
ΠΟΕ ΔΟY
ΟΣΥΟ
ΟΤΥΕ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΟΥ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ & ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΤΠ&Δ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΛΚ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΓΠΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΓΔΕ (ΟΣΥΟ)
1η ΕΝΩΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΤΠΥ

δημοσίευσε ...