Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ : Θύμα του σκλαβοπάζαρου του νεοφιλελευθερισμού ο συνάδελφος «κοινωφελούς εργασίας» στα Μέγαρα

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του 35χρονου εργαζόμενου Γεώργιου Σταμέλου, συναδέλφου εργαζόμενου που είχε προσληφθεί μέσω της «κοινωφελούς» δουλείας στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Μεγαρέων που έχασε τη μάχη για τη ζωή την Δευτέρα   18/1/2016.
Ο συνάδελφος έδινε μάχη για την ζωή του εδώ και τέσσερις μήνες, μετά από θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που είχε ως πλήρωμα σε απορριμματοφόρο, εργασία για την οποία δεν είχε προσληφθεί, εργασία για την οποία δεν είχε συναινέσει, εργασία για την οποία δεν πληρωνότανε, εργασία για την οποία τον υποχρέωσαν να κάνει για να πάρει το φτωχοκάμματο των 495 ευρώ.

Πλήρωσε με την ζωή του την ανάγκη για εργασία, την ανάγκη για αξιοπρέπεια, την ανάγκη για επιβίωση, την ανάγκη για ζωή.
Έπεσε θύμα των πολιτικών που θέλουν την εργασία «απασχόληση» και το μισθό επίδομα, τον εργαζόμενο σκλάβο στο σκλαβοπάζαρο του νεοφιλελευθερισμού, υποτελή και υπόδουλο στα σχέδια αυτών που έχουν φέρει τους πολίτες αυτής της χώρας σε απόγνωση για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους.
Ο εργασιακός εφιάλτης που σχεδιάστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται ρετουσαρισμένος από την τωρινή συγκυβέρνηση, για τα προγράμματα «κοινωφελούς» δουλείας, μας βρίσκουν απέναντι και μαζί με όλο το εργατικό κίνημα οφείλουμε να αγωνιστούμε και να τα ανατρέψουμε.
Οφείλουμε να συγκρουστούμε με τους Δημάρχους, που στηρίζουν τις υπηρεσίες των Δήμων πάνω στα άθλια αυτά προγράμματα, αντί να απαιτούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις.
ΜΕΤΑ - ΟΤΑ / 20-1-2016
 Ακολουθεί Δελτίο Τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τον θάνατο του 35χρονου συναδέλφου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Και τώρα που ο 35χρονος εργαζόμενος, Γεώργιος Σταμέλος έφυγε από τη ζωή, πολλοί θα σπεύσουν να χύσουν «κροκοδείλια δάκρυα» ξεχνώντας τις βαρύτατες ευθύνες που φέρουν γι' αυτό το έγκλημα. Γιατί περί εγκλήματος πρόκειται.

Όσο βαριά και εγκληματική είναι η ευθύνη σε όσους στον βωμό της απάνθρωπης εκμετάλλευσης παράνομα και καταχρηστικά «υποχρέωσαν» το συνάδελφο να «ανέβει» στο απορριμματοφόρο, άλλο τόσο πρέπει να στριφογυρίζουν στον ύπνο τους από τις τύψεις όσοι επιδεικτικά αγνόησαν τις πάμπολλες καταγγελίες της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και Σωματείων Εργαζομένων που κατήγγειλαν την τοποθέτηση και εργασία των εργαζομένων στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας σε μη προβλεπόμενες από το πρόγραμμα θέσεις, αλλά και την εντατικοποίηση της εργασίας, συνέπεια της πολύχρονης πλέον αναστολής προσλήψεων ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Μετά από 4 μήνες σε κώμα, ο Γιώργος Σταμέλος κατέληξε, «ξυπνώντας» όλους τους υπεύθυνους Ποντίους Πιλάτους που αδιαφόρησαν, σιώπησαν, ανέχτηκαν, μεθόδευσαν, συνέργησαν με τη στάση τους και τις ενέργειές τους για να συμβεί το μοιραίο!!!

Από την πρώτη στιγμή είχαμε προειδοποιήσει τους αιρετούς αλλά και τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας για την παράνομη τοποθέτηση και εργασία των εργαζομένων στο πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας στις Υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων με ευθύνη των αιρετών. Βολεύτηκαν οι αιρετοί, που στην πλειοψηφία τους αδιαφορούν ως εργοδότες για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, βολεύτηκαν και οι δήθεν ανευθυνουπεύθυνοι του Υπουργείου σιωπηρά συναινώντας στην απασχόλησή τους σε μη προβλεπόμενα καθήκοντα, προκειμένου να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των αιρετών για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού στις Υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων.

Είναι δε ευτύχημα που δεν έχουμε θρηνήσει πολύ περισσότερα θύματα σε σωρεία ατυχημάτων που έχουν συμβεί το τελευταίο μόνο χρονικό διάστημα χωρίς να κάνουμε αναφορά στις περιπτώσεις εκείνες που δεν βλέπουν καν το φως της δημοσιότητας. Είναι άλλωστε γνωστό πλέον πως και στην περίπτωση του άτυχου συναδέλφου στον Δήμο Μεγαρέων υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης και αποσιώπησης του περιστατικού.

Η αλήθεια είναι πως έχουν συμβεί δεκάδες εργατικά ατυχήματα μέσα σε μόλις πέντε μήνες. Και η κυβέρνηση όλα αυτά τα γνώριζε από την τελευταία παρέμβαση της Ομοσπονδίας στο Υπουργείο Εργασίας για την παράνομη απασχόληση των εργαζομένων δεσμεύτηκαν για σαρωτικούς ελέγχους. Έλεγχοι που ποτέ δεν έγιναν και που υποκαταστάθηκαν σε «οδηγίες προς ναυτιλομένους» που οι πάντες αγνόησαν. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε τίποτα περαιτέρω, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έλεγχοι και να μην κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα και η ζωή των εργαζόμενων στα 5μηνα, αλλά κώφευσε στις καταγγελίες.

Και δυστυχώς δεν θα είναι το τελευταίο θύμα μιας και κυβέρνηση και αιρετοί θα συνεχίζουν να ελαστικοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις, δημιουργώντας ένα μεσαιωνικό τοπίο στις συνθήκες εργασίας σε όλη τη χώρα, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα και με μοναδικό κριτήριο της εξυπηρέτηση των αναγκών, χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καθιερώνοντας τις εργασιακές σχέσεις της ανακύκλωσης ανέργων.

Ζητάμε άμεσα:

ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ – ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

δημοσίευσε ...